Darwin Nunez

 CARLOS COSTA Afp
Sada je i službeno

Potvrđen jedan od transfera godine! Liverpool doveo najveće pojačanje u povijesti, objavljeni detalji ugovora

Na Anfield stiže jedan od najboljih napadača nogometnog svijeta, ali i cijena je - rekordna
Piše: Kazimir Guberina/SNObjavljeno: 13. lipanj 2022. 08:46

Liverpool je krenuo u slaganje igračke križaljke za sljedeću sezonu. Dva osvojena domaća trofeja (FA kup i Liga kup) svakako su odlično dostignuće, ali koliko god da je momčad menadžera Jürgena Kloppa prezentirala vrhunski napadački nogomet u protekloj sezoni izostala je ipak najveća nagrada u vidu osvajanja Lige prvaka ili engleske Premier lige.

Redsi su u konačnici u dva najvažnija natjecanja ostali za korak prekratki u odnosu na madridski Real i Manchester City, pa je jasno da zadovoljstvo na Anfield Roadu ipak ne može biti potpuno.

Jasno je da su ambicije za sljedeću sezonu ponovno goleme, a Klopp, dok je većina zvijezda Redsa na zasluženom odmoru, zna koja mu je glavna meta u ljetnom prijelaznom roku. Izbor je, naime, pao na 22-godišnjeg urugvajskog napadača Darwina Nuneza, koji iza sebe ima sjajnu sezonu u dresu portugalskog velikana Benfice. U 41 nastupu u svim natjecanjima 187 centimetara visoki Nunez je suparničke mreže pogađao čak 34 puta, što je i više nego dovoljan pokazatelj o kakvom se klasnom napadaču radi. Porugalski klub danas je, naime, i službeno potvrdio veliki transfer.

image

Darwin Nunez

CARLOS COSTA Afp

Dobar posao

Jasno je također da je elitni razred engleskog nogometa puno jači od portugalskog, ali urugvajski reprezentativac (11 nastupa i 2 pogotka do sada u dresu nacionale momčadi) dokazao se i na velikoj sceni Lige prvaka, gdje je u 10 nastupa prošle sezone postigao šest pogodaka, te pogađao mrežu Redsa u oba međusobna susreta Liverpoola i Benfice u četvrtfinalu ovog natjecanja (jedan je zabio u prvoj utakmici u Lisabonu, u kojoj su Redsi slavili sa 3:1, a jednog također u uzvratu na Anfield Roadu koji je završio 3:3).

Portugal bi se tako polako, ali sigurno, mogao isprofilirati kao idealna destinacija za vrhunska pojačanja družine s Anfielda nakon što je Liverpool maksimalno pogodio dovođenjem Luisa Diaza iz Porta u siječnju ove godine. Kolumbijac je na Anfield Roadu u potpunosti ispunio očekivanja nakon što olakšao blagajnu Redsa za 47 milijuna eura, no Nunez će biti puno skuplji, ali po svemu do sada viđenom vrijedi uložiti u dolazak jednog od sasvim sigurno boljih svjetskih napadača u ovom trenutku. Jürgen Klopp očito jako dobro zna što bi mu mogao donijeti Nunezov dolazak i nimalo nije štedio u ponudi. Liverpool je, naime, Benfici ponudio 85 milijuna funti, a portugalski klub je potvrdio da se radi o fiksnom iznosu odštete od 75 milijuna funti, koji bi s bonusima mogao na narasti na 100 milijuna! Tako je Nunez i službeno postao najskuplje pojačanje u povijesti Redsa.

Danas je potvrđeno kako je Nunez s Liverpoolom dogovorio sve detalje petogodišnjeg ugovora, a Benfica će dobro napuniti svoju blagajnu s obzirom da je za dolazak Nuneza iz španjolske Almerije prije nešto manje od dvije godine izdvojila 24 milijuna eura. Urugvajska nogometna legenda Luis Suarez ostavio je u dresu Liverpoola neizbrisiv trag u razdoblju od 2011. do 2014. godine, a ukoliko Nunez bude barem donekle na tragu svog slavnog sunarodnjaka na Anfield Roadu će sasvim sigurno biti puno zadovoljstva i pogodaka u mreži suparnika.

Maneov odlazak

Nunezov potencijalni dolazak poklapa se s možebitnim odlaskom Sadia Manea iz Liverpoola. Senegalac je na meti Bayerna, ali je ponuda njemačkog velikana od 30 milijuna funti za sada protumačena kao neozbiljna u uredima engleskog premierligaša. Nunez je rekordni ulazni transfer Benfice, a Urugvajac je već mogao igrati na Otoku da je Almerija umjesto Benficine prihvatila ponudu Brightona u ljetnom prijelaznom roku 2020. godine.

Osim Darwina Nuneza, Liverpoolov menadžer je želio dovesti i najboljeg igrača Leeds Uniteda Brazilca Raphinhu, ali Raphinha iz Leedsa želi otići samo u Barcelonu. Još jedan igrač Leeds Uniteda, engleski reprezentativac Kalvin Phillips, po engleskim medijima na meti je Redsa, kao i napadač španjolskog prvoligaša Villarreala Arnaut Danjuma.

I 18 -godišnji desni branič škotskog Aberdeena Calvin Ramsay, te veznjak PSV-a Ibrahim Sangare povezuju se s Liverpoolom ovoga ljeta.

Linker
19. travanj 2024 20:33