AFP
NIKAKO DO TRONA

Pojačanja od 247 milijuna eura ne pomažu! Trener je na udaru i sve se više govori o jednom imenu...

U posljednjih pet ligaških utakmica upisali su tek jednu pobjedu, a vlasnik gubi strpljenje
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 31. prosinac 2020. 15:12

Chelsea je još jednom razočarao, a tradicionalno božićno-novogodišnje “ludilo” nikako ne odgovara londonskom velikanu i njegovom menadžeru Franku Lampardu. Nakon poraza u gradskom derbiju protiv Arsenala, uslijedio je samo mršavi remi u okršaju s Aston Villom. Bez obzira što sastav iz Birminghama igra tri puta bolje nego prošle sezone kada se u posljednjem kolu spasio ispadanja iz elitnog razreda engleskog nogometa, Plavi su barem na papiru izgubili još dva boda u utrci za sam vrh ljestvice.

Bolno otrježnjenje

Ljeto na Stamford Bridgeu ponudilo je velike najave i očekivanja poslije dolaska na papiru vrhunskih pojačanja. Timo Werner, Thiago Silva, Kai Havertz, Hakim Ziyech, Ben Chilwell i Edouard Mendy, koji su Chelsea prošlog ljeta koštali 247 milijuna eura, garantirali su prema najavama pojedinih kroničara na Otoku i uključivanje u borbu za naslov prvaka, no u ovom trenutku ozračje je u plavom dijelu Londona daleko od idealnog, iako se samo prije dvadesetak dana sve činilo potpuno drukčije. Chelsea je pobjedom na Goodison Parku protiv Evertona 12. prosinca mogao doći na prvo mjesto, no umjesto spomenutog dostignuća uslijedilo je bolno otrježnjenje i serija loših rezultata, te samo jedna pobjeda u posljednjih pet utakmica. Ako vodeći Liverpool danas slavi na gostovanju kod Newcastlea, imat će u odnosu na Lampardovu momčad velikih devet bodova prednosti.

Priča se o Tuchelu

Bez obzira što je Chelsea nastajao pod tepih gurnuti svoje šampionske ambicije, apostrofirajući da je skupim pojačanjima potrebno vrijeme da se priviknu na novu sredinu, s obzirom na imena koja su u ljeto stigla na Stamford Bridge nemoguće je barem malo ne razmišljati u tom pravcu. Otočki analitičari i mnogobrojni bivši nogometaši koji su novi posao nakon završetka igračkih karijera pronašli u komentiranju utakmica Premier lige na raznim televizijskim postajama, skloni su mijenjanju mišljenja iz dana u dan.

Činjenica je da za sada Frank Lampard i njegove zvijezde nisu na očekivanoj razini, ali prije manje od mjesec dana taj isti Lampard je po legendarnom Alanu Sheareru bio vrhunski trenerski potencijal koji brzo uči i probija se do naslovnih uloga. Status igračke legende Lampard će zauvijek imati na Stanford Bridgeu, ali 42-godišnji stručnjak morat će vrlo brzo pronaći način kako se vratiti na pobjednički kolosijek s obzirom da su već krenule priče o Lampardovoj smjeni i možebitnom dolasku na klupu Chelseaja bivšeg menadžera PSG-a Thomasa Tuchela.

Koliko god je sada na udaru kritika, te iste kritike su u jednom dijelu potpuno neopravdane. Smjenjivati nekoga nakon samo 16 odigranih kola u ligi u nikad specifičnijoj sezoni u kojoj jedan Liverpool nije u stanju pobijediti West Bromwich Albion i primi od Aston Ville sedam golova, a i dalje je na prvom mjestu, poprilično je nekorektno, jer iako je Chelsea trenutno u krizi i krivica je sigurno i Lampardova, prilično je sigurno da će taj isti Lampard biti slavljen nakon samo dvije ili tri nove uzastopne pobjede. Uostalom, dovoljno je vidjeti specifičnu situaciju menadžera Manchester Uniteda Ole Gunnara Solskjaera kojeg otočki mediji smjenjuju poslije svakog poraza, a norveški je stručnjak nanizao seriju gostujućih pobjeda i teoretski bi prije velikog derbija na Anfieldu protiv Liverpoola, koji je na rasporedu 17. siječnja, mogao za Salahom i društvom zaostajati samo dva boda.

image
AFP

Da se Lampard poprilično teško nosi s pritiskom dokazuju i česte polemike s drugim menadžerima, a omiljene mete su menadžer Liverpoola Jürgen Klopp i strateg Leedsa Marcelo Bielsa, još iz okršaja Leedsa i Derbyja koji je Lampard odlično vodio u 2. ligi što mu je i otvorilo put prema Chelseajevoj klupi. No jedno je voditi Derby, a drugo Chelsea. Kada rezultati s papreno skupom momčadi nisu na očekivanoj razini, jasno je tko je prvi na udaru. Poslije subotnjeg poraza od Arsenala Lampard je otvoreno kritizirao igrače za lošu igru, a ako otvori frontu u svlačionici mogao bi to skupo platiti, jer odavno je poznato da su igrači kvarljiva i poprilično dvolična roba. A i uvijek je lakše promijeniti jednog menadžera nego 20 igrača, ma o kakvoj se klupskoj legendi radilo.

Vjerojatno slijedi predah

Specifična je situacija i kada su u pitanju predstojeći susreti londonske družine. Prvenstveni dvoboj protiv Manchester Cityja i utakmica 3. kola FA kupa protiv niželigaša Morecambea, najvjerojatnije će biti odgođeni zbog problema Chelseajevih suparnika s koronavirusom, a vrijeme će pokazati hoće li možda prisilni predah koristiti Lampadu da ponovo pronađe pobjedničku formulu. Jer kako medalja uvijek ima dvije strane, usprkos svim kritikama Chelsea je na svom travnjaku u 14 utakmica poražen samo od Liverpoola, a do poraza na Goodison Parku imao je 17 utakmica bez poraza uz plasman u osminu finala Lige prvaka.

Werner osam zaredom

Nakon što mnoga mega pojačanja, prije svih Werner, koji nije zabio u Premier ligi od 7. studenoga, zadnjih osam utakmica, nisu ispunila očekivanja, posebno treba apostrofirati francuskog napadača Oliviera Girouda koji je često bio marginaliziran i na izlaznim vratima, ali je jedan od rijetkih koji je do sada u potpunosti opravdao ukazano povjerenje. Ipak jedan Giroud, koliko god dobar bio, malo je za Lampardov spas. O njegovoj sudbini neće odlučiti nijedan bivši nogometaš ili televizijski komentator već samo jedan čovjek, onaj koji je Chelsea podigao na najvišu moguću razinu kvalitete - Roman Abramovič. A Rus bi ipak u konačnici mogao Lampardu dati još malo vremena koje je usprkos svim kritikama i zaslužio.

Učinak Chelseajevih ljetnih pojačanja u Premier ligi

Kai Havertz (80 milijuna eura)
14 utakmica, 805 minuta, 1 gol, 2 asistencije
Timo Werner (53 milijuna eura)
16 utakmica, 1271 minuta, 4 gola, 5 asistencija
Ben Chilwell (50 milijuna eura)
13 utakmica, 1082 minute, 2 gola, 4 asistencije
Hakim Ziyech (40 milijuna eura)
7 utakmica, 390 minuta, 1 gol, 3 asistencije
Edouard Mendy (24 milijuna eura)
12 utakmica, 1080 minuta, 9 prim. golova, 6 čistih mreža
Thiago Silva (bez odštete)
11 utakmica, 973 minute, 2 gola, 0 asistencija

Linker
22. rujan 2024 06:40