Kieran Mcmanus/Shutterstock Editorial/Profimedia
KLUB U PANICI

Oršić se još nije ni raspakirao, a već ga sele?! Čak se ni Messi ne bi tamo snašao za deset dana

Doveden je kao pojačanje, kao reprezentativac moćne reprezentacije, a "svecima" gori pod nogama
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. veljača 2023. 12:03

Nogometne su zbilje danas postale sprinterske u smislu doživljaja, tumačenja odnosa, događanja. Kao da je ubrzani ritam igre na terenu prenesen i na sve ono što se tiče tijekova izvan tenera. Stvari u svemu sa predznakom nogometa ipak nisu postale "sprinterske", jer nema logike da se pitanja, primjerice, forme, prilagodbe i slično mogu ubrzati na "internetske brzine"...

Mislav Oršić je u siječnju mjesecu transferiran u Southampton. Dogodilo se to nakon svjetskog prvenstva u Kataru, gdje je ostavio dubok trag sa suigračima osvajanjem bronce, odnosno pečatom u dvoboju sa Marokom, postigavši pobjedonosni gol.

Nakon mjesec dana natjecanja na Mundijalu gotovo svi igrači, što su duže bili tamo, imaju problema sa fizičkom pripremom, emotivnim ispražnjenim akulumulatorima, a posljedično i sa formom. Eto, u Real Madridu, koji ima mnoštvo reprezentativaca, siječanj je bio kritičan i po tim pitanjima. Jednostavno ne može se siliti prirodu stvari, prirodu nogometa.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Oršić je iskusan igrač, 30.godišnjak, koji je u četiri godine u dresu Dinama napravio vrhunske stvari. Sve najbolje u karijeri koncentriralo se u te četiri godine, i što je još važno, u okruženju koje mu je blisko, u krugu suigrača sa kojima je dugo, u klubu gdje ga se silno cijeni. Istina je da je Oršić igrao odlične role u Europi, ali je najveći broj utakmica igrao u konkurenciji HNL-a. Što onda jasno upućuje na ključnu odrednicu njegova transfera u Southampton. Oršić je promijenio život, grad, državu, ligu, klub i unutar mjesec dana potpuno naglavačke okrenuo svoju nogometnu zbilju.

"Sveci" u laganoj panici

Ne treba biti veliki stručnjak da bi se shvatilo kako prijelaz iz Hrvatske lige u najzahtjevniju i po konkurenciji najtežu ligu svijeta iziskuje proces prilagodbe. Uzimajući u obzir terete umora do odlaska u Southampton (a Oršić je odigrao ukupno 37 utakmica u Europi, HNL-u, reprezentaciji), a pogotovo činjenicu da je prešao u posljednjeplasirani klub Premiershipa, jasno je da hrvatskom reprezentativcu nije baš jednostavno prolaziti ubrzani ritam prilagodbe.

Lionel Messi je, eto, prešao iz slabije Barcelone u zvijezdama napućeni Paris SG, pa je trebao određeno vrijeme prilagodbe da bi počeo pokazivati i u novom klubu svoje vrline u punom sjaju. Naravno da Oršić i nitko drugi nije Messi, ali ako takav fenomen u optimalnim uvjetima treba vrijeme, onda je jasno da u težim uvjetima drugima stvari idu još teže.

Problem je u ovakvim situacijama što je klub koji je doveo Oršića u laganoj panici, zajedno s njima i navijači odnosno medijski pristupi. Southampton je promijenio trenera nakon četiri godine (Hasenhuttla) i novi Nathan Jones pokušava osoviti posrnulu momčad na noge. Kada je klub na dnu onda uz nove trenere obično ide i napeto kupovanje igrača te promjene momčadi i taktičkih pristupa. Stoga nije čudno da je Southampton kupio dva lijeva krila, dvije devetke, dva stopera, dva vezna, iako je takvih kupovina bilo i ljeti. Takvo improviziranje više je posljedica nejasnih kadrovskih vizija, a posljedično slabiji rezultati generiraju dodatnu kaotičnost u kadru.

Ishitrene teze i kritike

Mislav Oršić, naravno, živi pod pritiskom takve situacije. Doveden je kao pojačanje, kao reprezentativac moćne reprezentacije, a klubu gori pod nogama. Stoga se od njega odmah očekuje ono, što objektivno, nije još u mogućnosti pružiti. Ne samo on, nego svaki igrač u takvom statusu. Pritisak će rasti jer je dovedeno još igrača na njegovoj poziciji, skupljih i kao takvi vjerojatno u prednosti, no kao i uvijek ostaje teren jedina prava istina tko koliko može. Barem pola godina trajat će Oršićeva šansa da potvrdi svoju vrijednost u Premier ligi.

Oršić će svakako morati pregristi razne frustracije (zbog gore navedenih situacija) i nastojati čim prije konkretnije utjecati na igru svoje nove momčadi. Naposljetku, do kraja sezone ima još "pola prvenstva", Southampton je na tri boda od 14. mjesta, odnosno čak sedam klubova je unutar tri boda. Mogućnosti za popravak ima i trener, i momčad i igrač(i). Svako (izraženo) nestrpljenje u logičnom procesu prilagodbe samo može otežati misiju Nathana Jonesa i svetaca.

Nakon svih sjajnih mu godina u Dinamu, top statusa u klubu i navijačkom okruženju, medijima, Oršić sada mora zapeti u potpuno novoj priči. To nije nimalo jednostavno, pogotovo ako čitate ishitrene teze, kritike, čak i procjene kako je već sada jasno da mu u Southamptonu nema perspektive. Neracionalno čak i za sprinterske brzine funkcioniranja medija i nogometnih okruženja.


Oršić u Southamptonu

4 nastupa

133 minute

0 golova

0 asistencija

Linker
17. travanj 2024 01:51