AFP
LIVERPOOL NA ‘MUKAMA‘

Nevjerojatna serija ozljeda kojoj nema kraja! Golemi problemi za menadžera aktualnog prvaka

Van Dijk, Salah, Gomez, Henderson, Alexander-Arnold, Thiago... tko je sljedeći?
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. studeni 2020. 19:46

Možda je predosjećao da će se dogoditi nešto loše, možda je sam prizvao zlu sreću. Otvoreno je izražavao nezadovoljstvo zbog toga što u Premier ligi nije izglasano pravilo o pet zamjena (manji klubovi bili su protiv) kako bi se moglo voditi računa o spremnosti i dobrobiti igrača. Nije bio oduševljen niti zgusnutim reprezentativnim kalendarom.

Kao u noćnim morama

No, teško da je Liverpoolov menadžer Jürgen Klopp i u najgorim noćnim morama mogao doživjeti da će sredinom studenoga ostati bez kompletne obrane i još nekoliko važnih igrača iz ostalih dijelova udarne momčadi. Vezu i napad još će nekako zakrpati, ali pitanje je kako će njemački stručnjak posložiti obranu Redsa za nedjeljni prvenstveni ogled s Leicesterom, koji je aktualni lider na premierligaškoj tablici.

Sve je krenulo s ozljedom stupa obrane Virgila van Dijka, kojem su u neopreznom naletu vratara Evertona Jordana Pickforda stradali križni ligamenti koljena. Oporavak će potrajati veći dio sezone, a Nizozemac je bio taj ‘svjetionik’ koji je igrače oko sebe činio boljima. Velik, mnogi su rekli i nenadoknadiv gubitak za defenzivu aktualnog engleskog prvaka. Uspješno je operiran u Londonu, ali postoji velika mogućnost da u ovoj sezoni više neće odigrati niti jednu utakmicu.

Nakon Van Dijka redom su otpadali i ostali braniči. Desni bek Trent Alexander-Arnold ozlijedio je mišić lista u derbiju s Manchester Cityjem, te mu je predviđena stanka od oko mjesec dana zbog koje je propustio akciju engleske reprezentacije u studenome.

Međutim, reprezentativni angažman odnio je nove žrtve. Joe Gomez bio je uz Van Dijka standardan na stoperskoj poziciji, no ozlijedio se na treningu engleske nacionalne vrste uoči prijateljske utakmice s Republikom Irskom. U pitanju je također koljeno, ozljeda je ozbiljna. Prošlog četvrtka obavljena je operacija tetive u lijevom koljenu, ligamenti nisu stradali, ali će oporavak potrajati neko vrijeme. Nije precizirano koliko, moguće je stoga da se Gomez vrati još ove sezone.

Nastavljena serija

Serija ozljeda nastavljena je prošlog četvrtka u Beogradu. Škotska je nakon produžetaka i jedanaesteraca eliminirala Srbiju i prošla na Europsko prvenstvo, ali je njen kapetan Andrew Robertson platio visoku cijenu. Ozljeda mišića udaljila ga je od nastupa za Škotsku u Ligi nacija, a prema aktualnim informacijama neće konkurirati ni za utakmicu Liverpoola i Leicestera.

Nadalje, Mohamed Salah nije se ozlijedio, ali je pokupio koronavirus na svadbi svog brata u Egiptu. Iako se u početku svadbene svečanosti držao mjera zaštite, kočnice su uskoro popustile, te je i Salah pokazao da je samo čovjek. Prepustio se osjećajima, skinuo masku, pjevao i plesao, i eto Covida-19. Povratak iznimno važnog ofenzivca Redsa koji je dosad postigao osam prvenstvenih pogodaka u osam kola očekuje se nakon što odradi 10 dana samoizolacije. Mogao bi u karanteni ostati i dulje pojave li mu se simptomi bolesti...

Fabinho je uskočio u Van Dijkove kopačke nakon Nizozemčeve ozljede, ali se i on ozlijedio, i to u prvom poluvremenu utakmice Lige prvaka s Midtjyllandom. U pitanju je mišić stražnje lože, No Brazilac bi se mogao vratiti do subote. Izvan stroja je i ovoljetna akvizicija iz Bayerna Thiago Alcantara, i on je stradao u gradskom derbiju s Evertonom nakon divljačkog naleta Richarlisona. Propustio je Midtjylland, West Ham i Manchester City, zasad nije poznato kad bi se mogao staviti na raspolaganje Kloppu.

‘Krpanje’ momčadi

Posljednja u toj nevjerojatnoj seriji ozljeda Liverpoolovih igrača dogodila se kapetanu momčadi Jordanu Hendersonu, koji je stradao na reprezentativnoj dužnosti. On je zamijenjen na poluvremenu utakmice Lige nacija s Belgijom u Bruxellesu, osjetio je bol i nije mogao nastaviti, a težina ozljede zasad nije poznata. Gubitak kapetana na dulje vrijeme bio bi novi težak udarac za Kloppa, koji zbog ozljede koljena ne može računati niti na veznjaka Alexa Oxlade-Chamberlaina.

S obzirom na brojne izostanke, sastav Liverpool bi protiv Leicestera mogao izgledati ovako: Alisson - Williams, Fabinho, Matip, Milner - Wijnaldum, Keita - Mane, Firmino, Jota - Origi. Naravno, ako u međuvremenu još netko ne strada...

Prošli tjedan čak 16 pozitivnih na koronavirus

Engleska Premier liga je objavila da je na zadnjem testiranju na koronavirus provedenom prošli tjedan na igračima i osoblju premierligaških klubova 16 osoba bilo pozitivno, što je najveća brojka zaraženih otkako su počela testiranja u rujnu. Premier liga je dodala da svi pozitivni odlaze u desetodnevnu izolaciju.
“Premier liga može potvrditi da je između ponedjeljka 9. studenoga i nedjelje 15. studenoga 1.207 igrača i članova osoblja testirano na COVID-19. Od njih je 16 osoba bilo pozitivno” navodi se u priopćenju lige objavljenom na njenim internetskim stranicama.
Ukupno je 68 osoba iz premierligaških klubova bilo pozitivno od prvog kruga testiranja u rujnu do prošlog tjedna.

Linker
06. listopad 2024 00:28