DAVID KLEIN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA David Klein/Zuma Press/Profimedia
Kovačićeva 2022. godina

Najskuplji Vatreni morao bi postati jedan od proroka HR nogometa, a cijena mu može rasti i do 80 milijuna €!

Napravio je veliki napredak i nema razloga da se ne diže i dalje. Tko zna gdje mu je kraj…
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. siječanj 2022. 18:27

Mateo Kovačić nije krio da mu je 2021. bila najbolja godina u karijeri, a fantastična predstava koju je ponudio protiv Liverpoola i briljantna golčina mogli bi biti najava da će 2022. probijati nove granice. Kovačić konačno igra nogomet kakav smo odavno od njega željeli vidjeti. Sa 27 godina ispred sebe ima etapu u kojoj bi morao dosegnuti vrhunac i etablirati se kao jedan od "proroka" hrvatskog nogometa.

Ako je Luka Modrić sa 36 i maestro i prva violine Realove filharmonije, Kovačić se prometnuo u doktora znanosti engleskog nogometa i postoje konkretni argumenti na temelju kojih se može ustvrditi da je bio najbolji hrvatski nogometaš 2021. Osvojio je Ligu prvaka, tijekom proljeća i jeseni imao razdoblja u kojima se nalazio u špici po kvaliteti izvedbe među svim igračima iz liga Petice, po SofaScoreu je najbolji ocijenjeni Hrvat u elitnom državnim prvenstvima. Iako njihovi kriteriji nisu do kraja izbalansirani, jednaki su u svim natjecanjima. Kod Thomasa Tuchela on je prvi izbor u veznom redu, pokraj njega takva imena kao Jorginho i Kante moraju sjediti na klupi. Ako su svi zdravi i igraju u rasporedu u kojem za jednoga nema mjesta.

Kovačić je pod Nijemcem narastao, "napucao" se snagom i adrenalinom, njegov govor tijela je drugačiji, on je sada igrač koji ima gard, personality vođe, španer koji gradi, ali, što je i sam ustvrdio, konkretnije i opasnije sudjeluje u završnici, čime je dao novu dimenziju svojim izvedbama. Iako je po prirodi rijetko nesebičan i nenametljiv tip, zbog čega mu je vjerojatno i trebalo više vremena da sazrije.

image

Mateo Kovačić ove sezone

SOFA SCORE
Statistika: Sofascore

Gol kakav je zabio Redsima rijedak je, ali nije toliko slučajan kao što bi netko pomislio. Njegova tehnika šuta već mu je dopuštala efektne pogotke, pa i slične udarce koji zamalo nisu završavali u mreži. Igrač je Chelseaja s najvišim ocjenama, prvi je asistent kluba s pet dodavanja za pogodak, zabio je dva gola, kreirao je brojne šanse, a u Premier ligi po utakmici ima 2,1 uspješan dribling, u nekim susretima ih bude i daleko više, čak u 77 posto navrata kad se odluči varkom proći suparnika to mu i uspije. Neko vrijeme prati ga glas jednog od najboljih driblera svijeta.

KOVAČIĆEV NAJLJEPŠI GOL POGLEDAJTE OVDJE

O Kovačiću bi se danas mogle izbaciti brojne statistike koje bi potvrđivale da se etablirao u špicu među veznjacima, u krug najboljih na planetu, da je klasa za kojom bi Real mogao žaliti. Napravio je takav iskorak izvedbe i kvalitete da je postao al pari Modriću. To dovoljno govori...

I nakon korigiranih cijena na TM-u Kovačić je sa 45 milijuna eura najvrijedniji Vatreni, a ta bi brojka objektivno morala bitno rasti jer prava cifra bila bi 70-80 milijuna. Zar itko tko zna nogomet misli da Barella i Milinković-Savić vrijede 70 milijuna, a on 45! Drugi je od naših Brozović sa 40, a na treće mjesto probio se Mario Pašalić sa 28. Preskočio je Nikolu Vlašića koji je na 27. Vinuo se i Joško Gvardiol na 25 milijuna eura...

Nijemac Tuchel za Kovačića je najbolji stručnjak koji mu se dogodio, jer našli su se na istoj valnoj dužini. Usadio mu je sigurnost i mirnoću, dao bezgraničnu vjeru. Puno mu je značilo što mu je i izbornik Zlatko Dalić počeo više vjerovati, iako od Kovačića najbolje u reprezentaciji tek očekujemo. Neka bude u Kataru!

image
JOSE COELHO Afp

U Rusiji je još ulazio s klupe kao zamjena, dugo je trpio kritike, neke su mu posebno teško pale kao one koje je izrekao Ćiro Blažević u rujnu 2020. kad je govorio kako je "Dalić slijep jer ne vidi koliko je Kovačić loš", te da je "promašaj koji više nije za reprezentaciju". Iako je i Ćiro priznao da u "Engleskoj žari i pali, te je očekivao od njega da bude nositelj". Nakon toga sve je bilo daleko bolje. Euro odigran 2021. je bilo prvo veliko natjecanje na kojem je imao poziciju startera, te je kod Dalića izmamio zaključak da će nakon Modrića preuzeti vrpcu kapetana.

Živi za nogomet, posvećen je treninzima i sportskoj prehrani, nikad nije ni bio sklon čestim izlascima, nema sa sobom u Londonu ni privatnog trenera, niti fizioterapeuta, vjeruje klupskim ljudima. Pazi na brojne detalje, u Modriću ima pravog prijatelja, u neku ruku i mentora koji mu je puno pomogao. I dalje je "gladan", želi još više. Pogotovo u nacionalnoj vrsti. Okićen je brojnim trofejima, međutim, cilj mu je osvojiti što veći broj onih u kojima će biti u prvom planu, a ne samo čovjek iz sjene, kao u Realu.

Još više golova mogao bi zabijati, i hoće jer ne samo da razigrava, svjestan je da mora češće ulaziti bez lopte pred vrata i ponuditi se u šansi. Napravio je veliki napredak i nema razloga da se ne diže i dalje. Tko zna gdje mu je kraj…

U finišu jeseni dogodila se ozljeda zadnje lože koja ga je na dugo razdoblje izbacila s treninga, propustio je i utakmice reprezentacije na Malti u i Splitu s Rusijom, nakon toga "posjetila" ga je i korona, ali čim je zaigrao čini to impozantno. Nije mu trebalao vremena da fizički i igrački vrati formu. Nikad nismo mogli toliko uživati gledajući Kovačića kao sada i zadnjih godinu dana.

Linker
22. rujan 2024 00:54