Bruno Petković i Mislav Oršić iz nekih boljih dana

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
KONAČNI BIJEG S OTOKA

Mislav Oršić unatoč ‘gafu‘ u ugovoru napušta Englesku! Menadžer za SN otkrio kakav se posao dogovara

Agent Branko Hucika uvjerava nas da će 99 posto doći do transfera, da klub Oršu neće držati "u tamnici"
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. svibanj 2023. 20:43

Mislav Oršić ima ovog časa tri ponude i jedina njegova tema danas je kada će i kamo dalje. Ispadanjem Southamptona u drugi razred engleskog nogometa vjerojatno je završila kalvarija hrvatskog reprezentativca koji je u Englesku stigao skačući od sreće što će se imati prilike ogledati u omiljenom natjecanju koje je sanjao od djetinjstva, a ispast će da će još sretniji bit kad mu jednog dana daju papire i požele uspjeh na drugoj adresi.

Zajedno s njim u sličnoj je kaši i nekadašnji reprezentativni mu kolega Duje Ćaleta-Car, razlika je što je on u premierligašu od prošlog ljeta, ali također na sporednom kolosijeku. No, dok je Oršić već ovih dana doma u Zagrebu i ne konkurira za ekipu, Ćaleta-Car bio je na klupi u porazu od Fulhama.

Southampton je u vrijeme zimskog prijelaznog roka znao da mora osnažiti momčad kako bi eventualno sačuvao status u elitnom rangu, jedno od prvih imena za kojima je posegnuo bilo je Oršić doveden iz Dinama za 5,75 milijuna eura. Mislav je tada bio tržena roba jer na Svjetskom prvenstvu u Kataru imao je kolosalan učinak. Iako je samo s Marokom za treće mjesto startao u početnoj postavi dao je gol iz igre za broncu, iz jedanaesterca za ulazak u polufinale te dvaput asistirao za potvrdu pobjede nad Kanadom i što je bilo možda i najvažnije za izjednačenje i spas s Brazilom u 117. minuti.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Sveci nisu uspjeli, rezultatskog preokreta nije bilo, domaćim gubitkom utakmice 0:2 s Fulhamom dva kola prije kraja zapečaćena im je sudbina, a Oršić je u toj misiji igrao apsurdnih šest minuta s Aston Villom 21. siječnja. Ekspresno su nakon njega doveli i druga "pojačanja" kojima su dali prednost pa je ispao turistom na engleskoj obali. Kad ga jednom unuci budu pitali je li igrao u Premier ligi što će im odgovoriti? I jesam i nisam bit će točno. Prvo formalno, a drugo stvarno. Osmijeh će, vjerojatno, biti kiseo...

Riječi trenera Španjolca Rubena Sellesa kako to nije pitanje kvalitete nego odluke dodatno su ga mogle razbjesniti jer kakva je to odluka za koju glavni argument nije kvaliteta. Zar se i u Premier ligi igra po kriteriju za koga se bolje podmazalo? Nešto je tu mutno i skriveno od javnosti. Iako im je gorjelo pod petama i nikako se nisu uspijevali rezultatski podignuti, ne samo da su izgubili posljednje četiri utakmice nego od deset imaju osam poraza, Oršića nije bilo niti na mapi. Ma radije bi ugasili klub nego dali šansu igraču kojeg su prije četiri mjeseca dozivali kao spasitelja, bomboni su im tada ispadali iz usta dok su ga nagovarali da im se priključi.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će se izvući od tamo. Pod kojim uvjetima. Iako je od starta Oršić govorio kako nema namjeru ostati u drugoj ligi, u ugovor nije uglavio takvu stavku te nema klauzulu koja bi ga automatizmom oslobodila prije lipnja 2025. godine do kada je potpisao. Kako zasad nisu istaknuli cijenu za koju su ga spremni prodati ništa nije sigurno, ali Oršićev zastupnik Branko Hucika uvjerava nas da će 99 posto doći do transfera, da ga neće držati "u tamnici". To bi bio zločin. Pokupit če kovčege sa šest minuta u Premier ligi, 122 u FA kupu i 64 u Liga kupa. Nije blistao, ali nisu mu ni dali vremena da se privikne za momčad te stil i ritam igre.

Dvije su ponude poznate - Dinamova i Trabzonsporova. O varijanti da se vratio na Maksimir puno se piše, ali Nenad Bjelica i Trabzonspor su jako zainteresirani, spremni su ga i uzeti na posudbi i otkupiti, što god treba samo da ga dobiju. Zna Bjelica da takvog igrača teško može naći za novac koji se spominje u kontekstu Oršića. Jako su dobro surađivali svojedobno u Maksimiru. No, ni Trabzonspor, niti Dinamo nisi jedini, iako Hucika, logično, ne govori sve što zna.

- Možda će rasplet biti za dva tjedna, možda za mjesec dana. Rano je u svibnju zaključiti posao, nije ni Southamptonu interes za pristane na prvu ponudu. Bjelica ga baš hoće, a Trebazonspor želi da mu to bude što povoljnije. Kad bi Southamptom tražio i 15 milijuna eura, Neno bi, kad bi imao, dao i toliko. Do te mjere ga želi u svojoj ekipi - kaže Hucika.

Istodobno Ćaleta-Car ima ugovor do ljeta 2026. godine, krajem ljetnog prijelaznog roka lani doveli su ga iz Marseillea za osam milijun eura. U Premier ligi je igrao 13 utakmica, dao jedan gol, na terenu boravio 922 minute. Ukupno ima 20 nastupa, taj jedan pogodak i 1471 minutu. Međutim, i on je od posljednjih 16 utakmica u Premier ligi igrao samo tri.

Hoće li ostati u Championshipu pitanje je, ali za njega ne isključujemo tu opciju. Opet, ako ga neće vidjeti u ekipi, bolje je i njemu da spakira stvari. Southampton im nije bio luka sreće...

Linker
29. travanj 2024 02:44