Adrian Dennis/AFP/profimedia
PRAVI AUTORITET

Kovačić spašava trenera, ali i svoj status u Londonu: uzdignuo je Chelsea s kapetanskom trakom na ruci

Graham Potter bio je na izlaznim vratima kluba, no iza londonskog kluba je sjajnih tjedan dana
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 14. ožujak 2023. 14:14

Chelsea je na gostovanju kod Leicester Cityja u subotnjem dvoboju engleske Premier lige slavio pobjedu 3:1 i u manje od tjedan dana upisao tri pobjede u svim natjecanjima. Dugo je menadžer londonskog sastava Graham Potter čekao odgovor svoje, malo je reći, skupe momčadi, no kada je voda došla do grla i kada je za mnoge engleske medije Potter bio na korak od otkaza, londonski velikan se malo razbudio pod vodstvom kapetana Matea Kovačića. Hrvatski reprezentativac dobio je spomenutu iznimnu čast nakon ozljeda Azpilicuete i Thiaga Silve, no to niti malo ne umanjuje Kovačićev autoritet na travnjaku, ali i izvan njega.

Vrijeme će pokazati hoće li hrvatski majstor ostati u britanskoj prijestolnici i nakon kraja ove sezone, ali kakav god scenarij bio kada su Chelsea i Kovačić u pitanju, mini uzlet londonskog sastava dogodio se upravo povratkom Kovačića u momčad uz ulogu kapetana kao posebne odgovornosti.

Odličnu prezentaciju Kovačić je zaokružio pogotkom u završnici dvoboja poslije vrhunski izvedenog voleja, a Potter je dobio još malo mira da u završnici sezone uspije uvjeriti vlasnika Todda Boehlyja da je on i dalje baš taj menadžer koji zaslužuje biti na klupi Chelseaja i sljedeće sezone.

Pohvale i Fernandezu

Mediji bliski Chelseaju ističu da je Potter učinio odličan potez odlukom da igra s više igrača u veznom redu, posebno apostrofirajući ulogu Kovačića i 100 milijuna funti vrijednog pojačanja Enza Fernandeza koji je svojom izvedbom protiv Leicestera oduševio medije na Otoku.

Fernandez je za nastup u Leicesteru u većini medija zaradio ocjenu 9, iako nije bio strijelac, a koliko god Argentinac bio odličan, Englezi kao i obično malo pretjeruju u hvalospjevima na njegov račun. Kovačić je ocijenjen sedmicom uz konstataciju da je hrvatski reprezentativac bio često u dodiru s loptom što se pokazalo kao jedan od presudnih faktora na putu prema novoj pobjedi, uz dodatak da je Kovačić imao i nekoliko odličnih uklizavanja i oduzimanja lopte, a sve je začinio pogotkom za potvrdu pobjede.

I dok mediji bliski Chelseaju apostrofiraju Fernandeza i Kovačića i njihov doprinos u veznom redu kao ključan faktor u buđenju londonske družine, ostatak engleskih medija smatra da je Chelsea u Leicesteru odigrao tek prosječnu utakmicu i da je slavio više zbog očajnog domaćina nego zbog svoje blistave predstave, uz zaključak da je Potter kupio još sedam dana mira nakon što je prije tjedan dana bio na korak od toga da mu Boehly uruči “kartu u jednom smjeru”.

Nije bilo realno

Chelsea je pobijedio u prvenstvu Leicester City i Leeds United, dvije momčadi koje će biti presretne ako ne ispadnu iz Premier lige, uz najvažniju pobjedu protiv Borussije iz Dortmunda za plasman u četvrtfinale Lige prvaka u kojoj je realno u dva susreta u potpunosti nadigrao njemačkog predstavnika, za što svakako postoje i Potterove zasluge.

- Bio je ovo vrhunski tjedan za moju momčad, ali još je puno posla pred nama. Ne bavim se svojom sudbinom, o tome ima tko odlučivati već time da momčad igra što je bolje moguće. Fernandez je bio sjajan, očito se dobro nadopunjuje s Kovačićem u veznom redu, ali nije bilo realno da ovako kvalitetna momčad stalno igra loše i da je stalno prati peh - istaknuo je Potter.

Londončani su i dalje na minus 11 od mjesta koje vodi u Ligu prvaka, ali i rasporedom koji nudi tri uzastopne domaće utakmice u nizu protiv Evertona, Aston Ville i Liverpoola, što bi uz povoljan ždrijeb i prolaz u polufinale Lige prvaka mogao biti ključan period za Pottera, ali i Kovačića...

- Znali smo da moramo pojačati gas. Pred nama je još dosta posla, jer nismo u dobroj poziciji, ali sve je puno pozitivnije sada kada osvajamo bodove i igramo puno bolje. Naravno da je lijep osjećaj zabiti i jako sam sretan što sam mogao pomoći, ali za mene je najvažnija stvar što smo osvojili sva tri boda - kazao je Kovačić za klupsku web-stranicu i dodao:

- Izdržali smo fizički pritisak Leicestera i u zadnjih tjedan dana pokazali puno karaktera te upisali tri važne pobjede. Sljedeći izazov koji je pred nama je da ponavljamo ovakve predstave na redovnoj bazi i da nastavimo napredovati na ljestvici.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

"Oni ne igraju nogomet, potrošili su veliki novac i 2-3 godine radili uzaludan posao." Tim je riječima Ilija Lončarević u podcastu ‘VAR soba‘ komentirao situaciju u kojoj se Osijek trenutno nalazi. Hoće li slavonski klub zadržati mjesto koje vodi u Europu? Hoće li odnos između Darija Šimića i Ante Čačića narušiti odnose u svlačionici? Je li Hajduk izašao iz krize? Kako će se rasplesti borba za opstanak? Odgovore na ta i druga pitanja potražite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Linker
17. svibanj 2024 00:50