SIMON DAEL/TOTTENHAM HOTSPUR FC/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Simon Dael/tottenham Hotspur Fc/shutterstock Editorial/profimedia
PREDMET RASPRAVA

Kaotična utakmica o kojoj će se pričati: Jedan detalj podsjeća na HNL, navijači vrište: ‘Pokradeni smo!‘

U Velikoj Gorici nije dosuđen jedanaesterac za goste za razliku od sraza u Londonu
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 07. studeni 2023. 22:35

Chelsea je u londonskom derbiju kakav se rijetko viđa savladao Tottenham 4:1. Bio je to prvi poraz Tottenhama u ovoj sezoni, a krajnji reultat bi na prvi pogled sugerirao da se igrala utakmica u kojoj je bivši europski prvak dominirao i lako stigao do tri boda. No, bila je to utakmica u kojoj će se još dugo prepričavati s nestvarnim brojem VAR provjera u kojima su u konačnici domaćini izvukli deblji kraj.

VAR je u srazu londonskih velikana intervenirao čak devet puta, poništeno je pet pogodaka (tri Chelseaju i dva Tottenhamu), dok su igrači Tottenhama dobili dva crvena kartona, od kojih je onaj pokazan Romeru u prvom poluvrenenu možda bio i ključan trenutak susreta. Kod vostva domaćina 1:0 Romero je zbog prekršaja nad sunarodnjakom Fernardezom zaradio isključenje uz jedanaesterac za goste u situaciji gostovo potpuno istoj kakva se dogodila u doboju Gorice i Osijeka. Romero je prvo izbio loptu, a tek potom u produžetku i nastavku intervencije nagazio nogu Fernandeza. No, u Velikoj Gorici nije dosuđen jedanaesterac za goste za razliku od sraza u Londonu. što je u konačnici otvorilo Chelseaju put prema pobjedi. U nastavku su domaćini ostali s dva igrača manje nakon što je Udogie zasluženo dobio drugi žuti karton.

Ipak, i s dva igrača manje Tottenham je odolijevao punih 20 minuta uspješnom taktikom zaleđa nakon što je kompletna momčad Pijetlova boravila praktički na centru igrališta. Senegalac Nicolas Jackson bio je junak Chelseaja koji je jedini znao zadržati koncentraciju i matirati obranu okrnjenog domaćeg sastava, za razliku od svih suigrača koji su bili skloni beskrajnim kompliciranjima i netočnim proigravanjima u barem naizgled prilično jednostavnim situacijama u kontekstu činjenice da je sa sudačkom nadoknadom Chelsea imao čak 40 minuta dva igrača više na travnjaku. Jackson je patentirao u 75. minuti, a potom još dva puta u sudačkoj nadoknadi koja je trajala ukupno 21 minutu, 12 minuta u prvom poluvremenu i dvet minuta u drugom dijelu.

image
ASHLEY WESTERN/COLORSPORT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ashley Western/colorsport/shutterstock Editorial/profimedia

Engleski mediji očekivano su u tančine sicirali sve sporne detalje i prevladava mišljenje da je Romero zaslužio isključenje, no engleski analitičari nisu o spornom detalju postavili pitanje navijačima Tottenhama koji očekivano smatraju da su pokradeni.
I s dva igrača manje Tottenham je uspio postići gol, ali je potencijalni izjednačujući pogodak Diera poništen zbog zaleđa. No, i Chelsea je čak tri puta pogađao mrežu suparnika uzalud (Sterling, Caicedo, Jackson) i sva tri puta u prvom poluvremenu. Ipak na Stamford Bridgeu će lako podnijeti nepriznate pogotke, pobjeda u rijetko viđenom susretu je ono što se pamti, a Mauricio Pochettino nije imao milosti prema svom bivšem klubu.

- Jasno mi je da će nakon ovakvog susreta suđenje biti u prvom planu, ali ako izuzmemo prvih 15 minuta, mislim da smo s obzirom na prikazanu igru zaslužili pobjedu. Imali smo dva igrača više na travnjaku, ali ta dva igrača više proizašla su iz naše napadačke ige. Bili smo strpljivi u nastavku, zadržali smo koncentraciju u napadačkom dijelu kada je to bilo najpotrebnije, a za Jacksona jako dobro znamo šta može učiniti kada su pogoci u pitanju. Ako smo svi bili za uvođenje VAR-a onda ga trebamo i podržati, ne brinite, bilo je i bit će situacija kada će moja momčad biti oštećena, razumijem kolegu na suprotnoj strani koji je frustriran sudačkim odlukama - istaknuo je menadžer Chelseaja Mauricio Pochetino.

image
AFP

Kako jedna nevolja nikada ne dolai sama, tako je Tottenham osim bez bodova ostao i bez čak četiri igrača s obzirom na isključenja Romera i Udogiea te ozljeda Maddisona i Van de Vena.

- Teško je puno toga realnog reći nakon ovakve utakmice, Igračima zaista nemam što zamjeriti, nemam ništa od toga što je prilično jasno da nam neke sudačke odluke nisu išle u prilog, ne samo kod isključenja več i kod procjenjivanja zaleđa. Mislim da je VAR psihološki počeo loše djelovati na suce, no što god sada rekao ništa nam neće vratiti bodove i ozlijeđene igrače, a za sebe mogu reći da sam stara škola nogometa, igralo se i bez tehnologije. VAR je za neke dobar za neke nije, ali vrhunski i romantičniji nogomet postojao je daleko prije njega i današnjih dana - zaključio je menadžer Tottenhama Ange Postecoglou.

Neville i Carragher oduševljeni utakmicom

Tottenham je doživio prvi prvenstveni poraz u aktualnoj sezoni, na domaćem terenu uvjerljivo je poražen protiv velikog rivala Chelseaja 1:4.

- To je prvi put da sam vidio da je momčad izgubila s 4:1 i dobila ovacije. Ovo je luda, luda noć. Ludo od početka do kraja - rekao je Gary Neville.

Dodao je kako će menadžer Spursa Ange Postecoglou biti ponosan na igrače koji su ostali na terenu.

- Bila je to uzbudljiva, eksplozivna i luda utakmica na kraju. Isključenja? To je loša disciplina nekoliko igrača. Navijače nisu iznevjerili suci, iznevjerio ih je nedostatak pribranosti i nesmotrenost Romera i Udogieja. Mogu biti ponosni na one koji su ostali na terenu i na to kako im je menadžer postavio igru s devet igrača. Pali su na kraju, ali Chelsea se do kraja nije osjećao ugodno – dodao je Neville.

- Gledam nogomet gotovo 40 godina i sigurno kao neutralan, rekao bih da je to bila jedna od najugodnijih utakmica koje sam vidio iz toliko različitih razloga. Bila je to apsolutno vrhunska i zato je Premier liga najbolja liga na svijetu - komentirao je Jamie Carragher.

Linker
27. travanj 2024 16:05