Nogometaši Liverpoola

 PHILIP BRYAN Dppi Via Afp
KLUB NA PREKRETNICI

Je li prodaja znak da nešto u Liverpoolu nije u redu? Čekaju se potezi Amerikanaca, oglasio se i Klopp

Hoće li se u cijelosti promijeniti vlasnička struktura ili će FSG ostati većinski vlasnik?
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 10. studeni 2022. 21:46

Liverpool je u srijedu navečer na Anfield Roadu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca savladao trećeligaša Derby County i plasirao se u osminu finala engleskog Liga kupa. No, na Anfield Roadu trenutačno je ipak glavna tema moguća prodaja kluba, koja je izazvala podosta iznenađenja među navijačima Redsa, ali i kod otočke javnosti.

Vlasnici Liverpoola, američka tvrtka Fenway Sports Group (FSG), objavili su da su otvoreni za sve ponude uz najavu da bi u skoroj budućnosti engleski velikan mogao dobiti nove ulagače. Fenway Sports Group vlasnik je također i bejzbol kluba Boston Red Sox, te NHL momčadi Pittsburgh Penguins, a Liverpool su kupili prije 12 godina za 300 milijuna funti.

Vrijeme je pokazalo da je to bio pobjednički potez američkih vlasnika. Naime, u tih 12 godina Redsi su ostvarili briljantne uspjehe na zelenom travnjaku. Nakon 30 godina čekanja naslov prvaka Engleske ponovo je stigao na Anfield Road 2020., uz osvojenu Ligu prvaka FA kup, Liga kup i Klupsko svjetsko prvenstvo, a tu je i činjenica da se trenutačna vrijednost Liverpoola procjenjuje na četiri milijarde funti. No, spomenute promjene u vlasništvu, ako do njih uopće i dođe, sigurno se neće dogoditi preko noći, a u cijeloj priči najvažniji je dojam da se sadašnji vlasnici vlasnici Liverpoola ne namjeravaju potpuno povući s Anfielda i prepustiti novim ulagačima vođenje slavnog kluba.

image

Jurgen Klopp

OLI SCARFF Afp

Čini se da je plan Fenway Sports Group da zadrži većinsku vlasničku strukturu u svojim rukama, ali i da otvore prostor novim ulagačima, koji bi preuzeli određeni postotak klupskih dionica kako bi se ubrizgala potrebna financijska injekcija. Navodi se da je Liverpool do sada već nekoliko puta dobivao preko "treće strane" upite o možebitnom ulasku novog kapitala u klub, ali je sada sve dobilo i službeni karakter. Špekulira se da su se na stolu našle za sada dvije ozbiljne ponude, od kojih je jedna s arapskim predznakom.

Put do promjena na Anfieldu je poprilično dug s obzirom da spomenute moguće promjene prvo mora odobriti čelništvo engleske Premier lige, kao i vlada Velike Britanije. Ipak, kada su i službeno objelodanili da žele u klubu nove ulagače, vlasnici Liverpoola mogli bi promijeniti plan ako na stol dođe ponuda koja se ne odbija, primjerice kao ona kada su arapski šeici prije nekoliko meseci postali vlasnici Newcastle Uniteda, koji je u manje od godinu dana od kluba koji se grčevito bori za ostanak u elitnom razredu engleskog nogometa postao legitimni kandidat za sam vrh prvenstvene ljestvice.

Navijači Redsa, međutim, strahuju da bi dolazak novih vlasnika mogao podosta utjecati na trofejna dostignuća momčadi menadžera Jürgena Kloppa ukoliko se u klubu pojavi netko tko će samo misliti na financijsku korist, a puno manje na događanje na travnjaku, što je scenarij kakav sigurno ne treba odbaciti. No, sama činjenica da su vlasnici Liverpoola otvorili mogućnost prodaje kluba može se promatrati i kroz prizmu da neke stvari u Liverpoolu trenutačno i ne funkcionitaju najbolje,.

Menadžer Liverpoola Jurgen Klopp u svoje igrače temelj je sjajnih dostignuća slavnog kluba u proteklih sedam godina, a njemački stručnjak jasno je poručio da namjerava i dalje ostati na klupo Liverpoola.

- Ne namjeravam otići iz Liverpoola, što se mene osobno tiče ništa se nije promijenilo. Protumačio sam možebitne promjene kao želju za novim investitorima koji žele uložiti novac u klub, što je za mene doba ideja, ali u drugom kontekstu "ne znači ništa" kada je momčad u pitanju. To su stvari koje se odvijaju iza scene i u uredima, a momčad i ja kao menadžer ima svoje priritete i nema nikakvih izgleda da se dogodi negativno raspoloženje koje će u budućnosti utjecati na naše rezultate. Imam sjajan odnos sa sadašnjim vlasnicima, ali i ako dođu novi ostajem vjeran Liverpoolu dok god sam mu potreban - istaknuo je Klopp.

Linker
26. travanj 2024 08:20