Jurgen Klopp i Pep Guardiola

 PAUL ELLIS Afp
SVE JE MOGUĆE

Hoće li najbolji nogometaši svijeta zaista u štrajk? Guardiola je povukao to pitanje i razbio tabu-temu

Pandemija koja je na Otoku opet uzela maha mogla bi dovesti do dugo čekanih promjena.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. prosinac 2021. 22:28

Situacija s koronavirusom u engleskom Premiershipu se iz dana u dan zaoštrava, neke utakmice su već odgođene, a tamošnja javnost je u strahu od toga što će se dogoditi oko božićno-novogodišnjih utakmica koje su tradicionalno jedne od najvažnijih utakmica cijele sezone.

U strahu su i igrači i treneri koji doslovno ne znaju što ih sutra čeka, a na današnjem sastanku trenera i kapetana svih premierligaških momčadi spominjale su se i neke radikalne mjere. Naime, svi ističu kako će teško biti u ovim okolnostima odigrati tri utakmice između Boxing Dayja, odnosno 26.12. i 2.1. A s obzirom na to da glas nogometaša očigledno ne dotiče vodeće ljude lige, spomenut je i štrajk i to ni manje ni više nego od strane Pepa Guardiole.

"Trebamo li svi zajedno, igrači i treneri, donijeti jedinstvenu odluku i krenuti u štrajk ili nešto slično jer naše riječi nisu dovoljne da se situacija riješi", prenosi Sky Sports riječi koje je španjolski trener uputio na sastanku i odmah sam sebi odgovorio.

"Ne mislim da će biti štrajka jer mi svi želimo igrati, želimo nastaviti ljude koji dođu na stadion uveseljavati i igrati utakmice jer mi volimo nogomet. Neću reći da postoji razlog za štrajk, ali sve je više i više utakmica, a sve manje praznika. To je veliki problem", rekao je Guardiola.

Treneri i kapetani su tražili od čelništva lige da se donesu jasni kriteriji zbog čega su neke utakmice odgođene, a druge nisu jer smatraju da to trenutno nije transparentno. Doduše, na to pitanje su iz rukovodstva Premiershipa već ranije odgovorili rekavši kako su se klubovi još ranije dogovorili kako se utakmice neće odgađati ako momčadi ima 14 igrača na raspolaganju. Očekuje se od klubova da u tu brojku uključe i iskusne igrače iz U21 momčadi, a pod pojmom 'iskusni' se smatraju svi oni igrači koji su već nastupili u prvoj momčadi tog ili nekog drugog kluba, u Engleskoj ili u drugim zemljama.

Na sastanku se potegnulo pitanje i povratka pravila o korištenju pet zamjena. Cijela Europa i dalje ima to pravilo, ali ne i Engleska koja se vratila korištenju samo tri zamjene na utakmici.

"Pravilo o pet zamjena je implementirano kada je pandemija koronavirusa počela i mislim da je to odlična stvar kako bi se sačuvala energija dijelu igrača, posebno onima koji su se tek oporavili od bolesti", smatra trener Manchester Uniteda Ralf Rangnicka, a već ranije su o tom pravilu slične stvari rekli i Jurgen Klopp te Pep Guardiola.

Na sastanku se tražilo i da se sve engleske kup utakmice igraju na jednu utakmicu, bez mogućnosti ponavljanja ako rezultat bude neriješen. No, to je nešto o čemu se odavno priča, a čelnici engleskog nogometa na ta su traženja uvijek odmahivali rukom.

Linker
30. rujan 2024 04:26