Mateo Kovačić i Joško Gvardiol

 FARRELL/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA Farrell/backgrid/backgrid Uk/profimedia
TREBA LI DALIĆ BRINUTI?

Gvardiol i Kovačić imali su sreću, mogli su ozbiljno stradati, a za jednog je sezona već mogla biti završena

Problem za dvojicu standardnih reprezentativaca u Cityju mogu biti ozljede, možda i pozicija, ne i minutaža
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. ožujak 2024. 14:21

Dva standardna aktera reprezentacije Hrvatske, Joško Gvardiol i Mateo Kovačić, bili su zajedno na klupi u nedjeljnom dvoboju dva Manchestera. Razlozi su vrlo jasni. Njihov status je trenutno definiran ozljedama koje su, oba igrača, zaradili na treningu!

Činjenica da je Gvardiolu dijagnosticirana parcijalna ruptura ligamenta gležnja, a da Kovačić ima poteškoće s koljenom, upućuje nas i na intenzitet koji imaju na treninzima momčadi Pepa Guardiole. Pritom, kako doznajemo, oba su igrača imala veliku sreću da nisu ozbiljnije stradali. Kovačiću se "okrenulo" koljeno i u doskoku je još načelo gležanj. Sreća je da je Kovačić fizički odlično spreman pa je tu traumu zaključio manjim prekidom (dvije utakmice).

Kod Joška Gvardiola stvari su mogle biti pogubne u kontekstu igranja ove sezone. Ozljeda gležnja je međutim prošla s nešto više od tri tjedna oporavka. Činjenica da su oba reprezentativca bili na klupi Etihada, na raspolaganju Guardioli u gradskom derbiju s Unitedom, ukazuje da su se potpuno oporavili. Doduše, Kovačić je već odigrao dvije jako dobre utakmice, i to u prvenstvu protiv Bournemoutha (84 minute, 24. veljače) te u FA kupu protiv Lutona (90 minuta, uz pogodak, 27. veljače). Sada je prosjedio na klupi protiv Uniteda po trenerovoj taktičkoj odluci. U dosadašnjem dijelu sezone Kovačić je ukupno skupio 30 nastupa i 1789 minuta, u prosjeku igrajući 60 minuta. U 20 utakmica bio je starter, četiri na klupi, a zbog ozljeda je preskočio 7 utakmica.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Joško Gvardiol je posljednji nastup imao 5. veljače, 90 minuta protiv Brentforda. Do tada je skupio 27 nastupa, s 2144 minute, odnosno 79 minuta igre u prosjeku. Od ukupno 42 utakmice Man. Cityja u sezoni, Gvardiol je u 27 nastupa imao 23 puta mjesto u prvih 11, a uz devet utakmica na klupi, jednu izvan kruga momčadi bilo je i pet preskočenih zbog ozljede.

Što se tiče ukupnog im statusa u prvoj sezoni u Manchester Cityju, i Kovačić i Gvardiol mogu biti više nego zadovoljni. Dovedeni su kao ciljana pojačanja, a kod katalonskog trenera je uobičajeno da se u prvoj sezoni prolazi posebna faza tehničko-taktičke i ine prilagodbe. Zbog prenatrpanog rasporeda Manchester Cityja, a uz reprezentativne obveze njegovih igrača, sasvim je jasno da Guardiola rotira igrače. Roster je dovoljno širok kvalitetnim rješenjima da si trener MC-a to može priuštiti.

Gledamo li stvari pojedinačno, onda možemo kazati da je Mateo Kovačić potvrdio svoju polivalentnost veznog igrača, jer ga Guardiola koristi i kao šesticu, samog ili u paru s Rodrijem, i kao osmicu. U nešto posebnijim Guardiolinim stilovima napadačke igre, Kovačić ima kao osmica zadatak ulaženja između linija suparnika, odnosno lomljenje suparničkog središnjeg bloka. Kao šestica je više korektor vezne linije, ali u svim varijantama Guardiola inzistira na plitko postavljenoj formaciji i stalnoj kombinatorici (posjed) veznih igrača.

Što se tiče Joška Gvardiola, njegova je težina prilagodbe ipak kompliciranija nego Kovačićeva. Naime, Gvardiol je došao iz Bundeslige, koja je ipak manje intenzivna liga u odnosu na izrazito visok ritam Premiershipa. Dok se Kovačić u pet godina s Chelseajem potpuno prilagodio ligi i načinu igre, Gvardiolu, koji je skoro devet godina mlađi, ipak treba nešto vremena. Tim prije što ga u svojim specifičnim mehanizmima Guardiola vrlo često koristi kao lijevog bočnog, gdje pak ordinira niz sjajnih bočnih napadača Premiershipa.

Više od brige koliko igraju kod Guardiole, izbornik može biti zabrinutiji kako će se vrlo naporan ritam u klubu odraziti na svježinu dvojice reprezentativaca, ili ne daj Bože na neku novu ozljedu i pauzu.

Učinak u dresu Cityja

Mateo Kovačić

30 nastupa - 11. u klubu

1789 minuta - 12. u klubu

Joško Gvardiol

27 nastupa - 13. u klubu

2144 minute - 11. u klubu

Linker
26. travanj 2024 17:15