OLI SCARFF Afp
NE SLUTI IM SE DOBRO

Guardioli i društvu sprema se najgori mogući scenarij: Cityju prijeti izbacivanje iz svih natjecanja!?

Crne prognoze koje su se u startu najavljivale, mogle bi lako doseći još ‘tamniju‘ nijansu,
Piše: SNObjavljeno: 20. rujan 2024. 14:10

Četverostruki uzastopni engleski prvak Manchester City proživljava najteže dane u novijoj povijesti kluba. Saslušanje optužnice sa 115 točaka navodnog kršenja financijskog fair playa Premier lige započelo je u ponedjeljak, a crne prognoze koje su se u startu najavljivale, mogle bi lako doseći još ‘tamniju‘ nijansu, ako je suditi po otočkim medijima.

Građani se, podsjetimo se, terete za brojne financijske nepravilnosti u periodu od 2009. do 2018. godine, a iako su se oduzimanje bodova i novčane sankcije, a zatim i izbacivanje iz lige, na prvu činili kao najgori scenariji za ‘Nebeskoplave‘, Cityju prema pisanju The Telegrapha prijeti izbacivanje iz svih natjecanja.

Javna je ‘tajna‘ da ostali engleski klubovi priželjkuju što strožu kaznu za Građane, sve osim izbacivanja iz lige teško bi zadovoljilo apetite ostalih Otočana. Međutim, spomenutima bi se moglo ostvariti i više od traženog. Uvidom u pravila preostala dva natjecanja u Engleskoj, FA Kup i EFL Kup, jasno je da bi City, dođe li do njihovog izbacivanja iz Premier lige, odstranjen mogao biti i iz drugih spomenutih natjecanja.

"Kada je klub primljen da sudjeluje u natjecanju, ali je zatim uklonjen iz lige u kojoj se natječe (ili su njegovi ligaški rasporedi suspendirani), Professional Game Board [PGB] može ukloniti klub iz natjecanja - stoji u pravilima FA Kupa, najstarijeg nogometnog natjecanja, a slična praksa vrijedi i za EFL Kup.

image
OLI SCARFF Afp
image
PAUL ELLIS Afp

Itekako upitno bilo bi sudjelovanje Građana i u europskim natjecanjima, pravila Lige prvaka u ovom su slučaju nešto kompliciranija, no naginju istom ishodu. Klub za sudjelovanje na turniru treba posjedovati Uefinu klupsku licencu, a imajući na umu činjenicu da Premier liga, Uefa i FA upravljaju dodjelom spomenutih licenca, jasno je da se Građani nalaze u poprilično zakrčenoj mreži, u kojoj stvari baš i ne idu njima na ruku.

Što se, pak, Fifinog proširenog Svjetskog klupskog prvenstva tiče, tu stvari nisu toliko transparentne, pravila i propisi nisu javno dostupni, međutim nerealnim se čini sudjelovanje ako Građani budu izbačeni iz svih drugih natjecanja.

Linker
20. rujan 2024 15:18