PAUL ELLIS Afp
POSLJEDNJI PLES

Dvoboj koji je obilježio jednu eru engleske Premier lige: ‘On me učinio boljim trenerom‘

Liverpool dočekuje Manchester City u iznimno bitnom okršaju u borbi za naslov engleskog prvaka
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 10. ožujak 2024. 13:13

Liverpool će u nedjelju na Anfield Roadu ugostiti Manchester City u derbiju 28. kola engleske Premier lige. Redsi trenutačno imaju bod prednosti (63-62) u odnosu na branitelja naslova prvaka, dok iz prikrajka vreba i remi u derbiju priželjkuje Arsenal.

No, kako god bude okončan sraz Redsa i Građana, bit će to možda i posljednji dvoboj menadžera ovih klubova, Jürgena Kloppa i Josepa Guardiole, koji su obilježili gotovo posljednje desetljeće engleskog klupskog nogometa s obzirom na činjenicu da je njemački trener objavio da na kraju ove sezone napušta Liverpool. Osim nedjeljnog, postoji još mogućnost njihova dvoboja u FA kupu, budući da su obje momčadi izborile četvrtfinale tog natjecanja.

Promijenili i poboljšali

Engleski mediji nedjeljni derbi najavljuju kao “posljednji ples” menadžera koji su svojim pristupom i shvaćanjem nogometa promijenili, ali i umnogome poboljšali nogomet na Otoku i podigli ga na još višu razinu kvalitete. Guardiola i Klopp prvi put su se sučelili u Njemačkoj prije 11 godina, dok je Katalonac sjedio na klupi Bayerna, a Nijemac vodio Borussiju iz Dortmunda, no to je bio samo početak velikog rivaliteta koji je ‘eskalirao’ na engleskim travnjacima od 2016. godine. Dosad je Klopp imao 29 međusobnih dvoboja s Guardiolom, te je ostvario 12 pobjeda, 6 neodlučenih rezultata i 11 poraza.

image
ANDREW YATES/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Andrew Yates/zuma Press/profimedia

- Ako ovdje budem sjedio za četiri godine, onda sam prilično siguran da ćemo naslov prvaka Engleske vratiti na Anfield Road, odnosno, osvojiti barem jedan naslov - naglasio je Klopp u listopadu 2015. godine kada je postao menadžer Liverpoola.

Razdoblje koje je uslijedilo pokazalo je da su upravo Klopp i Liverpool glavni razlog što Josep Guardiola u potpunosti nije dominirao s Manchester Cityjem kada je u pitanju elitni razred engleskog nogometa, iako su i ovako Građani ‘harali’ Premier ligom uz pet naslova prvaka u posljednjih šest godina. No, baš je Liverpool Građanima bio apsolutno najveći suparnik u posljednjih desetak godina, ako izuzmemo 2016. godinu i senzacionalni naslov prvaka Engleske koji je tada osvojio Leicester City.

- Nije lako u ovom poslu biti prijatelj s nekim izvan travnjaka i nakon utakmica. Ne mogu kazati da sam prijatelj s Guardiolom, jer se nas dvojica možda i ne poznajemo dovoljno dobro, ali ne treba biti previše mudar da bi se ustvrdilo da među nama postoji iznimno međusobno poštovanje - istaknuo je Jürgen Klopp.

- Ne želim naše rivalstvo uspoređivati s Alexom Fergusonom i Arseneom Wengerom ili Fergusonom ili Joseom Mourinhom, jer svako vrijeme nosi svoje, no tko zna, možda ćemo uskoro nas dvojica imati i više prigode da se upoznamo i postanemo istinski prijatelji, iako smo i sada na dobrom tragu što se toga tiče. Guardiola me nazvao kada sam objavio da napuštam Liverpool, ali vam ipak neću otkriti o čemu smo razgovarali. Guardiola uz aut liniju izgleda često kao netko tko nije ništa osvojio i taj njegov motiv i glad za trofejima bez obzira na uspjehe koje je postigao je njegova najveća snaga - dodao je.

- Bilo je svega u našim okršajima, teško je prihvatiti da primjerice u jednoj sezoni (2018/2019.) osvojite 97 bodova i ne budete prvak Engleske jer je suparnik osvojio jedan bod više. Niti bi Liverpool bio tako uspješan sa mnom na klupi da nije bilo Manchester Cityja i Guardiole i obrnuto. Ipak, osvojili smo taj naslov prvaka 2020. nakon 30 godina čekanja i to je ipak ono najvažnije - zaključio je njemački stručnjak, koji je s Liverpoolom do sada osvojio osam trofeja (1 naslov prvaka Engleske, 1 Liga prvaka, 1 FA kup, 2 Liga kupa, 1 Community Shield, 1 Europski superkup, 1 Klupsko SP).

image
ADRIAN DENNIS Afp

Josep Guardiola stigao je u Englesku nešto kasnije od Kloppa (2016. godine), no koliko god Manchester City dominirao s njim na klupi (5 naslova prvaka Engleske, 1 Liga prvaka, 2 FA kupa, 4 Liga kupa, 2 Community Shielda, 1 Europski superkup, 1 Klupsko SP), katalonskom trofejnom stručnjaku okršaji s Liverpoolom bili su najteži uz samo jednu pobjedu na Anfield Roadu (2021. godine), kada zbog pandemije koronavirusa nije bilo gledatelja na tribinama.

Bolje ću spavati

- Mogu samo ponoviti ono što sam jednom već rekao, uskoro ću mnogo bolje spavati kada Jürgen Kloop ne bude više menadžer Liverpoola. No, ono što je sigurno jest činjenica da je Klopp apsolutno moj najveći suparnik u trenerskoj karijeri i netko tko me učinio boljim trenerom - zaključio je menadžer Manchester Cityja Josep Guardiola uoči možda i posljednjeg dvoboja s Liverpoolom na čijoj klupi sjedi Nijemac.

Bez obzira na ishod ovog premierligaškog derbija, Jürgen Klopp će Englesku napustiti s kultnim statusom, a “posljednji ples“ na Anfieldu bit će istovremeno na određeni način i kraj jedne ere kada je engleski klupski nogomet u pitanju. No, koliko god Klopp i Guardiola možda bili u glavnim ulogama, bodovi su ti koji imaju presudan značaj, a Liverpoolu pobjeda možda otvara put prema najljepšem mogućem oproštaju njemačkog stručnjaka od Anfielda.

474

utakmice Jürgena Kloppa na klupi Liverpoola (297-96-81)

456

utakmica Josepa Guardiole na klupi Man. Cityja (338-54-64)

Mohamed Salah se vratio nakon ozljede

Iako statistika u derbijima često ne znači ništa, Liverpoolu sigurno godi spoznaja da je u posljednjih 20 međusobnih utakmica na svom travnjaku protiv Manchester Cityja doživio tek jedan poraz (2021.). Mohamed Salah vratio se na travnjak nakon ozljede u dvoboju Europske Lige protiv Sparte iz Praga i to je svakako najbolja moguća vijest za Kloppa, uz spoznaju da je egipatski majstor bio uključen u 17 golova Liverpoola u 19 nastupa protiv Manchester Cityja i 11 postignutih pogodaka na svom kontu. Ibrahima Konate najvjerojatnije će propustiti derbi zbog ozljede zadobivene u Pragu uz Allisona Beckera, Jotu i Alexander-Arnolda.

image
NIGEL KEENE Dppi Via Afp

Kovačić i Gvardiol vjerojatno čekaju prigodu s klupe

Manchester City na Anfield stiže s nizom od 9 uzastopnih gostujućih pobjeda uz 25 postignutih pogodaka na svom kontu. Erling Haaland ruši i ove sezone rekord za rekordom u dresu Građana, već je postigao 29 pogodaka u svim natjecanjima (18 u Premier ligi) iako je dva mjeseca bio izvan travnjaka zbog ozljede.

Na Etihadu se nadaju da obrana Liverpoola neće imati odgovora za Haalanda, koji na posljednja tri gostovanja nije poentirao, dok su u kadru gostujuće momčadi Mateo Kovačić i Joško Gvardiol, ali prema medijskim najavama, krenut će vjerojatno s klupe. Upitni su Nunes i Doku, a izvan struja je kod Manchester Cityja i dalje Grealish.

Linker
30. travanj 2024 16:42