Walker, Stones, Grealish, Phillips

 PAUL ELLIS Afp
PODCIJENJEN ILI PRECIJENJEN?

Došao je u City i - nestao: ‘Pirlo iz Yorkshirea‘ rijetka je Pepova pogreška, spas traži u drugom velikanu?

Španjolski stručnjak uvijek ga je branio, ali sada više nema strpljenja
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. studeni 2023. 18:32

Kakve su se samo storije pisale o ‘Pirlu iz Yorkshirea‘ kada je na ljeto 2022. stigao u Manchester City. Leeds je dobio 50 milijuna eura, a Pep Guardiola mladića za kojeg je vjerovao da će postati jedan od glavnih aduta u veznom redu. Sigurno ga je iznenadilo kad se ovaj pojavio s viškom kilograma, a dojam je kao da je to posljednja vijest o 27-godišnjoj zvijezdi, jer otkad je stigao na Etihad, Kalvin Phillips je - nestao.

Ludovalo pola Otoka

Istina, ozljede su prikočile njegov put do zvijezda, ali ne može se reći da Phillips nije dobio šansu - odigrao je 29 utakmica za City, doduše uglavnom s klupe, na što sugerira podatak da je proveo tek 808 minuta na terenu u toliko nastupa. Međutim, ne sjećamo se ni jednog u kojem je pokazao da je on ‘taj‘, a pogotovo onaj mladić za kojim je do prije godinu i "kusur" dana ludovalo pola Otoka. Nema kluba koji se nije spominjao u priči Phillipsova transfera, iza njega je bilo dobro odrađeno Europsko prvenstvo (2021.) i ugledni CV u tada dobrostojećem Leeds Unitedu. Što se Eura tiče, odigrao je odličnu utakmicu upravo u pobjedi nad Hrvatskom. Kalvin Phillips namjestio je Raheemu Sterlingu pobjedonosni pogodak za konačnih 1:0 i zaradio velike pohvale izbornika Garetha Southgatea.

- Kalvin je nevjerojatno podcijenjen igrač, odigrao je utakmicu bez pogreške. Protiv sebe je imao velika imena europskog nogometa, Modrića, Brozovića i Kovačića, ali sve ih je zasjenio - govorio je Southgate.

image

Kalvin Phillips

PAUL ELLIS Afp

Tada možda podcijenjen, a danas ispada - precijenjen. Nula u rubrici golova za City, ništica i po pitanju asistencija, učestale ozljede i neuspješni proboji pa barem u drugi plan Pepa Guardiole. Kad smo već kod ništice, baš ništa Phillips nije pokazao, a kad smo kod cijena, sada je prema Transfermarktu gotovo dvostruko "lakši" (28 milijuna eura) nego u vrijeme prelaska na Etihad. Izgubio je minutažu, vrijednost, sve trenerove kredite...

Pep ga više ne brani

Premda ga je Guardiola na presicama uglavnom branio, prije tri dana zvučao je kao da odustaje od ‘Pirla iz Yorkshirea‘. Usputno, takav su mu nadimak dali engleski mediji, tko će drugi. Uglavnom, Guardiola se prisjetio Marcela Bielse, argentinskog stručnjaka koji je znao rukovati s Kalvinom u Leedsu, dok je u plavom dresu nešto ipak pošlo po zlu.

- Bielsa je režirao najbolje dane Kalvinove karijere. Volio bih da sam i ja mogao to učiniti, ali mi imamo specifičan način igre u kojem se on ponekad ne snalazi. Leeds je igrao tako da mu je tamo bilo perfektno - rekao je španjolski stručnjak, polako se mireći s time da je 50 milijuna eura vrijedna kupnja jedna od njegovih pogrešaka kakvu ne viđamo baš često.

image

Pep Guardiola

DARREN STAPLES Afp

Zato Guardioli nema druge nego odreći se Phillipsa, a ako su navodi Gazzette točni, upravo će se to dogoditi. Cristiano Giuntoli i Giovanni Manna, direktori Juventusa, viđeni su za vikend u Londonu na utakmici Tottenhama i Chelseaja, a kasnije su išli na sastanak s menadžerima Stellar Groupe, koji su zaduženi za Phillipsa. Stara dama voljela bi ga dovesti na zimu u vidu polugodišnje posudbe, Phillips je također pobornik tog poteza, a ni Manchester City nema ništa protiv.

Jedino se treba riješiti pitanje plaće. Juventus bi želio platiti pola od njegovih pet milijuna eura sezonske plaće, budući da će ga i zadržati pola godine, no treba vidjeti hoće li se Englezi složiti s takvim planom. Kako bilo, talijanskom velikanu Phillips bi - ako povrati dobra stara izdanja - mogao biti zlata vrijedan. Paul Pogba privremeno je suspendiran dok ne riješi slučaj s dopingom, a Nicolo Fagioli zbog ilegalnog klađenja ne može zaigrati još šest mjeseci.

Linker
12. svibanj 2024 08:14