Erik ten Hag

 JUSTIN TALLIS Afp
LJETO VELIKIH PROMJENA

Čistka na Old Traffordu: Odlazi desetak igrača, a veznjak West Hama i napadač Benfice glavne su mete

Novi menadžer, Nizozemac Erik ten Hag, preuzeo je uzde Crvenih vragova, a očekuje ga mnogo posla
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 25. svibanj 2022. 13:23

Erik ten Hag predstavljen je kao novi menadžer Manchester Uniteda. Ovaj 52-godišnji nizozemski trener je prigodu voditi Manchester United dobio nakon vrhunskih rezultata na klupi Ajaxa, a tek će vrijeme pokazati je li upravo Ten Hag taj koji će Crvene vragove za početak vratiti u sam vrh engleskog nogometa i ravnopravnu borbu za naslov prvaka s u ovom trenutku nedodirljivim dvojcem Manchester Cityjem i Liverpoolom.

Momčad s Old Trafforda zaključila je još jednu sezonu bez trofeja od odlaska legendarnog Alexa Fergusona u trenersku mirovinu 2013. godine, a od kada na Old Traffordu nema Fergusona, nema niti naslova prvaka Engleske za Manchester United već punih devet godina. Prije nekoliko dana okončanu sezonu Cristiano Ronaldo i suigrači kada je Premier liga u pitanju zaključili su, za standarde kluba s Old Trafforda, na skromnom šestom mjestu, koje je u konačnici ipak donijelo barem nastup u Europskoj ligi sljedeće sezone uz i više nego poražavajući podatak da je Manchester City osvojio čak 35, a Liverpool 34 boda više od nove momčadi Erika ten Haga.

Želi da Ronaldo ostane

Nizozemski trener nije se ranije želio pojavljivati u javnosti zbog poštovanja prema svom prethodniku Ralfu Rangnicku, ali je u Londonu promatrao posljednju utakmicu sezone i poraz Manchester Uniteda od Crystal Palacea.

image

Benficin urugvajski napadač Darwin Nunez želja je Manchester Uniteda

AFP

Odmah na startu Ten Hag je otklonio sve dvojbe oko ostanka Cristiana Ronalda na Old Traffordu, barem što se nizozemskog stručnjaka tiče.

- Ne znam kako razmišlja Cristiano Ronaldo kada je u pitanju nastavak karijere, sezona je tek završila i dovoljno je vremena da odradimo na najbolji mogući način promjene u igračkom kadru, koje su, da ne uvrijedim nikoga, realno neminovne ako želimo biti opet u ravnopravnoj borbi za osvajanje trofeja. Ronaldo je apsolutno u mojim planovima za sljedeću sezonu, jer je bez obzira na godine potvrdio da i dalje može igrati na najvišoj razini. Ne vidim niti jedan razlog da se odreknemo takvog igrača, koji garantira dvije najvažnije stvari za moju momčad, golove i autoritet na travnjaku - istaknuo je Ten Hag.

Ohrabrenje za Maguirea

Želja za ostankom portugalskog majstora na Old Traffordu u konačnici je i jedina ispravna odluka novog menadžera Manchester Uniteda, jer je Ronaldo, bez obzira na 37 godina u životnom kalendaru, sezonu zaključio uz učinak od 24 postignuta pogotka u svim natjecanjima. Ipak, bit će i podosta igrača Manchester Uniteda koji se neće naći u Ten Hagovim planovima za novu sezonu. Mediji bliski velikanu s Old Trafforda najavljuju da će više od deset igrača napustiti Kazalište snova ovog ljeta.

Vratar Dean Henderson na meti je Newcastlea, a odriješene ruke za promjenu sredine dobio je desni branič Aaron Wan-Bissaka, koji je prije tri godine olakšao blagajnu Manchester Uniteda za 50 milijuna funti. Pogba, Dalot, Cavani, Matić, Lingard, Mata, Grant, Bailey i Jones također nisu u planovima novog menadžera, koji ne namjerava otpisati kapetana Harryja Maguirea, koji je odigrao sezonu za potpuni zaborav, barem kada je klupsko okruženje u pitanju.

- Nova sezona nosi nove izazove, a jedan od njih je da Maguirea vratim u nekadašnju formu. U pitanju je odličan igrač, jer je pomalo čudno da je u reprezentaciji Engleske bio jedan od najboljih igrača na Euru, a u klubu daleko od svojih standarda. Uglavnom, veselim se radu s Maguireom i uopće ne sumnjam da će opravdati moja očekivanja - zaključio je Ten Hag.

Velika odšteta

Kada su u pitanju igračka pojačanja, Ten Hag je za sada kao glavni zadatak naveo dolazak vrhunskog napadača Benfice, 22-godišnjeg Darwina Nuneza. Urugvajac je nedavno zablistao na Anfieldu protiv Liverpoola u Ligi prvaka, a u 41 nastupu u svim natjecanjima ove sezone Nunez je suparničke mreže pogađao 34 puta. Na Old Traffordu su za Nuneza spremni ponuditi više od 50 milijuna funti, a osim Nuneza, blizu dolaska na Old Trafford je i stoperski dvojac iz Ajaxa, 20-godišnji Nizozemac Jurrien Timber i 24-godišnji Argentinac Lisandro Martinez, dok će transfer engleskog reprezentativca Declana Ricea iz West Hama biti dosta teža, ali ne i nemoguća misija.

6.

mjesto osvojio je Man. United u prošloj sezoni Premier lige

9

godina je prošlo otkad je Man. United osvojio engleski naslov

24

gola zabio je Cristiano Ronaldo u nedavno završenoj sezoni

Linker
17. travanj 2024 07:57