Kalvin Phillips

 ADRIAN DENNIS Afp
REDIZAJN CITYJA

Bio je lokalni heroj, idol kojem su navijači slikali murale, a sad ga je Guardiola kupio za 50 milijuna eura!

Stiže igrač koji bi trebao biti idealna zamjena za brazilskog veznjaka i bivšeg kapetana
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 25. lipanj 2022. 11:45

Manchester City i Leeds United dogovorili su uvjete prelaska 26 - godišnjeg engleskog reprezentativca Kalvina Phillipsa u redove engleskog prvaka. Građani će Leedsu s bonusima isplatiti 45 milijuna funti, a menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola tako će u svojoj momčadi imati igrača koji bi prema predviđanjima trebao biti idealna zamjena za brazilskog veznjaka i bivšeg kapetana Fernandinha koji odlazi iz plavog dijela Manchestera nakon devet godina.

Guardiola je ovog ljeta krenuo u vrlo plansko redizajniranje igračkog kadra koji će u konačnici pretrpjeti više promjena nego proteklih godina, a mediji bliski Manchester Cityju smatraju da će Guardiolina momčad biti još jaća. Nakon što niti ponuda od 100 milijuna funti nije bila dovoljna za dolazak Harryja Kanea umjesto engleskog kapetana glavna uloga u napadu biti će povjerena Erlingu Haalandu. Norveški majstor možda je i bolja opcija od Kanea, a da Guardiola voli raditi s engleskim igraćima bez obzira na brojne strance u igračkom kadru Man Cityja potvrdilo je i dovođenje veznjaka Leedsa. Prošlog ljeta Jack Grealish a sada Kalvin Phillips.

image

Kalvin Phillips

OLI SCARFF Afp

Nova akvizicija Manchester Cityja cijelu dosadašnju karijeru proveo je na Elland Roadu, Phillips je produkt Leedsove akademije, lokalni heroj, idol navijača Leedsa kojima je u velikoj većini posebno teško pao odlazak idola, a kakav je status Phillips imao u najvećem klubu u pokrajini Yorkshire dovoljno govori i činjenica da je osim nekoliko murala u gradu Phillips dobio i nadimak Pirlo iz Yorkshirea, što je ipak pretjerana uspofredba, jer bez obzira na sve kvalitete engleskog veznjaka, nogometno znanje i kreativnost Phillipsa i nekadašnjeg vrhunskog talijanskog veznjaka ipak ne može stati u istu rečenicu...

U danima kada je riješio najvažniji transfer u svojoj karijeri Philips može slobodno posebnu zahvalu posvetiti bivšem menadžeru Leeds Uniteda Marcelu Bielsi jer je upravo "El Loco'' pretvorio Phillipsa od tek solidnog igrača u engleskog reprezentativca.

Guardiola nije promjenio mišljenje o Philipsovim igračkim kvalitetama niti nakon prošle sezone u kojoj je Leeds uz puno sreće izbjegao ispadanje iz Premier lige. Iako je dugo vremena bio ozlijeđen novo pojačanje Manchester Cityja vratilo se na travnjak u završnici sezone, ali Phillips niti u jednoj utakmici pa niti u dvije najvažnije za Leeds, protiv Brightona i Brentforda nije bio igrač prevage, a koliko god ga 99 posto navijača Leedsa obožavalo, nije skupi veznjak ostavio Leeds u elitnom razredu engleskog nogometa vež su to učinili brazilski majstor Raphinha, Newcastle pobjedom u Burnleyju i jedan engleski "klinac" - Joe Gelhardt.

Leeds je u siječnju mogao prodati Philipsa za još veći novac, na stolu je bila ponuda West Hama od 55 milijuna funti no borba za očuvanjem premierligaškog statusa i Philipsova želja da karijeru nastavi u većem klubu od West Hama bili su presudni da se ne realizira transfer u britansku prijestolnicu. Pola godine kasnije Guardiola je dobio igrača kojeg pomno prati protekle dvije godine, dok bi osim 45 milijuna funti u Leeds trebao stići i mladi 18 godišnji veznjak Manchester Cityja Darko Gyabi. Manchester City i Leeds United sklopili su posao u kojem su na kraju svi profitirali, a Manchester City će dolazak Phillipsa "pokriti" prodajom brazilskog napadača Gabriela Jesusa koji je ba korak od prelaska u Arsenal za 50 milijuna funti.

S obzirom da je i dalje neizvjesna sudbina Raheema Sterlinga koji bi također vrlo lako mogao biti prodan, prijelazni rok za najbolju englesku momčad niti izbliza nije zaključen. Uostalom nova napadačka opcija je i 22 - godišnji argentinski napadač Julian Alvarez kojeg su Građani doveli iz River Plate još u siječnju za 17 milijuna eura, ali je Alvarez ostao u argentnskom velikanu do kraja prošle sezone, dok je kao slobodan igrač iz Arminije iz Bielefielda došao stigao 29 - godišnji vratar Stefan Ortega. Pozicija lijevog braniča također je prema engleskim medijima podložna promjenama kada je u pitanju Guardiolina momčad, a sljedeće "mete" Građana su uzdanice Arsenala i Brigtona, Kieran Tierney i Marc Cucurella.

Linker
24. travanj 2024 13:35