Sezona za pamćenje na Etihadu

 ADRIAN DENNIS Afp
KAKO JE CITY POSTAO LOVAC

18 godina godina čekaju naslov prvaka! ‘Nitko nije očekivao da ćemo se nalaziti na prvom mjestu...‘

Iako su uoči početka sezone City i Liverpool bili u prvom planu, na pauzu kao uvjerljivo prvi idu Topnici
Piše: Danijel GašpertObjavljeno: 13. studeni 2022. 14:22

Arsenal u slavljeničkom raspoloženju odlazi na stanku koja će u Premier ligi zbog Svjetskog prvenstva u Kataru potrajati 43 dana. Topnici se potpuno zasluženo nalaze na premierligaškom prijestolju uz 37 bodova na kontu, pet više od branitelja naslova Manchester Cityja.

Momčad menadžera Josepa Guardiole bila je prije početka prvenstvene utrke prema praktički svim prognozama prvi favorit za osvajanje naslova prvaka, uz prvog pratitelja u liku Liverpoola. No, sjajna londonska družina sada uživa u šampionskim snovima, Liverpool ima tek teoretske izglede s obzirom na 15 bodova minusa u odnosu na Arsenal, dok je Manchester City od lovine postao lovac. Branitelj naslova je u 14 premierligaških utakmica doživio dva poraza (Liverpool, Brentford), no i takav doseg bio je dovoljan samo za drugo mjesto uz pet bodova minusa, što samo po sebi dovoljno govori koliko je u dosadašnjem dijelu sezone sjajan bio Arsenal.

image
OLI SCARFF Afp

Momčad menadžera Mikela Artete doživjela je samo jedan poraz, na gostovanju kod Manchester Uniteda, dok je u posljednjih pet susreta primila tek jedan pogodak. Posljednjih sezona igra obrane donijela je puno muka Arsenalu u ostvarivanju zacrtanih ciljeva, no u ovoj sezoni sve se promijenilo na bolje, što se zorno vidi i na rezultatima londonskog kluba. Iako na Emiratesu i dalje ne žele previše pričati o borbi za naslov prvaka, ističući da je i dalje glavni cilj Topnika povratak u Ligu prvaka i plasman na jedno od prva četiri mjesta, nemoguće je ignorirati činjenicu da se pojavila generacija koja je barem malo na tragu "nepobjedivih" i posljednjeg naslova prvaka za Arsenal iz 2004. Bez obzira na to što nitko nije postao prvak nakon 14 odigranih utakmica prednost Arsenala i nije tako mala kako se možda čini na prvi pogled, a i nakon stanke mogla bi potrajati s obzirom na to da Artetinu momčad očekuju dvoboji s West Hamom i Brightonom prije tri derbija i okršaja protiv Newcastlea, Tottenhama i Manchester Uniteda.

image

Mikel Arteta

OLI SCARFF Afp

- Sjajno je biti na prvom mjestu i s obzirom na uloženi trud igrača i svih u klubu svakako treba uživati u trenutku. Sada slijedi stanka koju trebamo iskoristiti da se dobro odmorimo i pripremimo za ono što nas čeka. Želimo biti još bolji nego što smo bili do sada - istaknuo je menadžer Arsenala Mikel Arteta.

- Nitko nije očekivao da ćemo se nalaziti na prvom mjestu, sada sigurno mnogi misle da nećemo izdržati pritisak, ali najvažnije je da se fokusiramo na našu igru. Gledali smo svi zajedno utakmicu Manchester City - Brentford i možete samo zamisliti kakva je bila reakcija kada je Toney zabio gol u sudačkoj nadoknadi. No, to je normalno, tako bi reagirali i naši suparnici da je Arsenal izgubio. Naravno da smo trenutačno u utrci za naslovom prvaka s obzirom na to da se nalazimo na prvom mjestu, ali pred nama su još 24 utakmice i zaista se ne treba previše opterećivati, pogotovo kada znamo tko nam je najveći konkurent - dodao je.

Španjolski stručnjak je zajedno s još jednim bivšim igračem Arsenala, Brazilcem Eduom, koji obnaša ulogu sportskog direktora, odradio odličan posao u ljetnom prijelaznom roku s obzirom na to da su se Gabriel Jesus i Zinčenko pokazali kao istinska pojačanja. Londončani se, međutim, u zimskom prijelaznom roku planiraju još pojačati, no pitanje je hoće li za dolazak nekih igrača ipak pričekati sljedeće ljeto. Na listi želja nalaze se Youri Tielemans (Leicester), Danilo (Palmeiras), Mihailo Mudryk (Šahtar), te Samuel Chukwueze (Villarreal).

- Igrački kadar koji sada imamo ipak je prekratak u kontekstu naših ambicija i prvog mjesta na kojem se trenutačno nalazimo. To nikako ne znači da ova momčad nije dovoljno dobra, ona je sjajna, no potrebna su i neka osvježenja, o kojima ću razmišljati od prvog dana zimskog prijelaznog roka - zaključio je Arteta.

Manchester City na predah odlazi sa statusom prvog pratitelja, što svakako nije ono što su na Etihadu očekivali, iako je Guardiola to vješto pokušao prikriti, ali je u konačnici odao priznanje Arsenalu i svom trenerskom učeniku i nekadašnjem suradniku Mikelu Arteti.

- Za mene je dosadašnji dio sezone bio poprilično zadovoljavajući. U Ligi prvaka smo prošli u osminu finala, kao i u Liga kupu, dok u prvenstvu imamo pet bodova minusa u odnosu na Arsenal, što je svakako dostižno, ali prednost nije niti mala. Ne treba gledati papirnate prognoze u kontekstu činjenice da za mnoge imamo najbolji igrački kadar. Arsenal je na prvom mjestu jer je najbolji, a na nama je da mu nakon stanke pokušamo pokvariti planove - istaknuo je menadžer Manchester Cityja Josep Guardiola.

Nakon šokantnog poraza od Brentforda navijači Manchester Cityja smatraju da ih je "opljačkao" VAR, dok se ovog puta u listu strijelaca nije upisao niti "svemogući" Erling Haaland. Norveški stroj za postizanje golova od dolaska u Manchester City i samo nekoliko mjeseca boravka na Etihadu srušio je mnogobrojne rekorde. Haaland je uvjerljivo najbolji strijelac Premier lige sa 18 postignutih pogodaka, ali je najveći pobjednik za sada ipak - Arsenal.

Usporedba

Gdje je Arsenal gubio bodove?

6. kolo

Man. United - Arsenal 3:1

13. kolo

Southampoton - Arsenal 1:1

Gdje je Man. City gubio bodove?

3. kolo

Newcastle - Man. City 3:3

6. kolo

Aston Villa - Man. City 1:1

11. kolo

Liverpool - Man. City 1:0

16. kolo

Man. City - Brentford 1:2

2004. godine je Arsenal osvojio zadnji naslov prvaka

4 od zadnji pet naslova prvaka osvojio je Man. City

EVERTON

Policija morala smirivati

sukob navijača i Iwobija

Everton je nastavio s lošim predstavama i upisao treći uzastopni poraz. Bez bodova su ostali na gostovanju kod Bournemoutha, koji je slavio s 3:0. Gostujući navijači stigli su na jug Engleske u nadi kako bi njihovi ljubimci mogli pobjeći s trenutačnog 17. mjesta na prvenstvenoj ljestvici, ali dočekalo ih je novo razočaranje.

Nakon utakmice, pristaše Evertona nisu ostale dužne svojim igračima, a najveće poniženje pretrpio je Alex Iwobi. Nigerijski reprezentativac odlučio je baciti dres među okupljenu masu na tribini, ali čim ga je bacio, jedan od navijača odmah mu ga je vratio. Situacija je eskalirala, a u dramu se morala uplesti i policija. Razjarene navijače pokušao je smiriti i Frank Lampard, koji im se pokušavao ispričati, međutim, nije baš uspio u svom naumu. Bivšem engleskom reprezentativcu trenerska stolica sve više se trese i upitno je koliko će uprava Evertona imati strpljenja s njim na klupi. Sedmi je to poraz Evertona u ovoj sezoni Premier lige.

Linker
14. travanj 2024 18:30