Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
NAPADAČ SE ZAHUKTAO

PREKINUO GOLGETERSKI POST I TRASIRAO PUT PREMA NASLOVU PRVAKA 'Ima još utakmica do kraja, ne gledamo tablicu niti razmišljamo o tome…'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 03. svibanj 2017. 18:35

Mario Gavranović dočekao je pogodak nakon 60 dana golgeterskog posta. Dugih 60 dana za napadača kojima se igra najčešće valorizira kroz golove iako u Gavranovićevu slučaju to ne mora biti mjerilo. Tako smo i protiv Intera vidjeli da se povlači duboko prema svom golu kako bi primio ili odigrao neku loptu koja je dolazila iz obrane, da pokušava razigrati suparnike, da trpi duele sa suparničkim braničima…

Protiv Dinama se najbolje vidio njegov značaj za igru Rijeke iako je rijetko bio u prilici, protiv Istre 1961 također budući da su njegovim ulaskom Bijeli znatno živnuli u posljednjih pola sata, dok je protiv Osijeka lopta išla svugdje samo ne tamo gdje je želio.

- Stvarno nisam brojio dane bez gola, ali da, napokon je došao. Najvažnije je da smo ostvarili još jednu vrlo važnu pobjedu koja nam daje mira i vremena za odmoriti se i pripremiti se za idućeg suparnika - staloženo će i odmjereno Gavranović nakon pobjede protiv Intera.

Pogledao pomoćnika

- Bilo je jako važno da zabijemo pogodak. U ovim posljednjim utakmicama smo dobro ulazili, ali trebala nam je koja prilika više da poentiralo. Sada smo mogli već u prvom poluvremenu zabiti još par golova i zatvoriti utakmicu. Nismo uspjeli, ali s igračem više u nastavku sve smo dobro iskontrolirali.

Dojam olakšanja koji se mogao razaznati na Gavranovićevu licu nakon što je matirao Čovića puno je rekao o tome koliko mu je trebao pogodak. Jer protiv Osijeka, primjerice, stvarno je izgledalo frustrirajuće.

- Sve do te utakmice protiv Osijeka stvarno se nisam opterećivao promašajima. Ne opterećujem se ni sada, ali drago mi je što je došao pogodak. Osjećao sam se dobro, mislim da sam uvijek pomogao momčadi svime onime što moram odraditi osim golova, ali u nekim utakmicama, kao protiv Osijeka, lopta stvarno nikako nije htjela u gol.

Rijeka, 290417.
Igraliste HNK Rijeka, Rujevica.
Utakmica 31. kola MAXtv Prva hrvatska nogometna liga,
HNK Rijeka - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: Slavlje igraca Rijeke.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

I onda nakon svih tih silnih prilika i pogođenih greda, protiv Intera se sve dogodilo praktički ni iz čeka. Duga lopta Eleza i zicer oči u oči s vratarom.

- I mene je malo iznenadilo, čak sam i pogledao u pomoćnog suca da vidim je li zaleđe da ne pucam uzalud iako to ne bih trebao raditi.

Gavranovićev pogodak otvorio je Riječanima put prema pobjedi, u velikoj mjeri i olakšao da dođu korak bliže naslovu prvaka. Broj potrebnih bodova za titulu sada je osam…

- Svaka pobjeda je važna, svaka je korak bliže. Ostali smo na plus osam, ali sada idemo suparniku koji je za nas težak. Istina, pobjeđivali smo ih uvijek, ali nikada to nisu bile lake utakmice jer su momčad koja zna igrati. Najvažnije da budemo zdravi, fizički i psihički spremni.

Izlasci u 55. minuti

Gavranović je jedan od igrača koje je Kek dozirao u ovom, kako ga je nazvao, “engleskom tjednu“. Razumljivo je i zašto, u završnici jeseni stradala mu je loža, a trener Bijelih važnu kariku u svojoj momčadi želio je sačuvati za možda i ključnu seriju od tri utakmice koje bi mogle i matematički potvrditi Rijeku kao novog prvaka.

- Ja se osjećam jako dobro. Dosta sam utakmica ove sezone izlazio već u 55. minuti što se meni ne sviđa jer samo utakmicom ulazim u najbolju formu. Drago mi je kada mogu igrati što duže, a vremena za odmor i pripremu za iduću utakmicu ima dovoljno. Puno se piše i priča oko toga, ali mislim da je svaki igrač koji igra uvijek na razini spreme da pruži maksimum kada treba.

Toliko o fizičkom dijelu pripreme za Lokomotivu. U odnosu na zadnje utakmice i onaj psihološki bi trebao biti lakši. Osam bodova prednosti ispred Modrih ipak daje više manevarskog prostora, ne traži se imperativno pobjeda kao dok je prednost iznosila četiri boda.

Rijeka, 290417.
Igraliste HNK Rijeka, Rujevica.
Utakmica 31. kola MAXtv Prva hrvatska nogometna liga,
HNK Rijeka - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: slavlje igraca Rijeke, Roman Bezjak, Markov Vesovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Ima još pet utakmica, ne gledamo tablicu niti razmišljamo o tome… Znamo da imamo prednost, da u svaku utakmicu ulazimo kao favoriti i da imamo kvalitetu svaku rješavati kako želimo. Samo moramo nastaviti ovako kako znamo i stići ćemo do našeg cilja.

Gavranović je još prije nešto više od godinu dana govorio da Rijeka za utrku s Dinamom za naslovom prvaka mora pobjeđivati svaku utakmicu. Sada se pokazalo da nije govorio napamet, Bijeli pet kola prije kraja imaju dva boda više nego što su osvojili u cijeloj prošloj sezoni, a svejedno ne mogu još početi slaviti titulu.

- Dinamo je do prije nekoliko kola imao više bodova nego u istom razdoblju prošle sezone iako ja mislim da je onaj od prošle sezone bio puno kvalitetniji nego sada. Zbog toga sam i govorio da u borbi za prvaka moraš dobivati svaku utakmicu, posebno one koje se nazivaju “malim“. Nije bitno kako, a mi, što se tiče toga, ove sezone vrhunski igramo. Znamo što želimo, svaki igrač doprinosi svoj dio, svaki ide maksimalno i stvarno je lijepo igrati u ovoj momčadi. Koliko je Rijeka kvalitetnija u odnosu na prošlu sezonu? Dovedeni su igrači koji su nam dali više kvalitete. I lani smo bili dobri, ali sada je ta okosnica momčadi ipak duže vrijeme na okupu i mislim da nas je sve to skupa diglo na jednu višu razinu - zaključio je Mario Gavranović.

Linker
22. rujan 2024 18:09