DIE MANNSCHAFT

POVRATAK KORIJENIMA Industrijski nogomet vraća Njemačku na svjetski tron

'Pod pritiskom smo mentalno vrlo jaki, gotovo da nas je nemoguće pobijediti dok se ovako borimo'- otkriva Thomas Müller iz Bayerna
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 06. srpanj 2014. 15:51

Tijesnom pobjedom protiv “trikolora” Njemačka je već četvrti put u ovom stoljeću doskočila u top-četiri Svjetskog prvenstva. Finale u Japanu 2002., polufinale 2006. i 2010. godine. Da parafraziramo antologijsku Linekerovu rečenicu, Mundijal bi bio natjecanje 32 najbolje reprezentacije na svijetu u čijem polufinalu uvijek igraju Nijemci.

Tradicionalna igra

Mesut Özil, Sami Khedira i Jerome Boateng novi su polufinale iščupali provjerenom metodom: klasičnom protestantskom radnom etikom. Odgovorna i disciplinirana igra, tzv. industrijski nogomet koji su Nijemcima desetljećima nabijali na nos jer ubija “radost loptanja među stativama” i sav je posvećen rezultatu. Ima već dobrih petnaestak godina - prijelomnica je vjerojatno bio onaj debakl protiv Hrvatske u Lyonu - da je “Elf” napustio taj stilski pravac i počeo igrati živopisan, atraktivan nogomet koji je šarmirao i osvajao publiku diljem svijeta. Ponekad se, međutim, isplati vratiti tradicionalnim vrijednostima.

Njemačka je na ovom turniru naučila pobjeđivati zanemarujući estetiku. Osim protiv Portugala na startu turnira, momčad Joachima Löwa uglavnom se mučila, ali u toj je muci učvrstila koheziju u svlačionici i cementirala volju za moći, želju za trofejom. Reprezentacija je gladna uspjeha, nije osvojila važan trofej od Eura 1996. godine. Predug post za jednu nogometnu velesilu u čijem su vlasništvu tri naslova svjetskog prvaka.

- Svaki je igrač precizno odradio obrambene zadaće, istrčao sve do posljednjeg defanzivnog sprinta. U kvalifikacijskim ili prijateljskim utakmicama, kada su ulozi manji, ponekad kalkuliramo i štedimo se, ali ovdje to nikome ne pada na pamet. Pod pritiskom smo mentalno vrlo jaki, gotovo da nas je nemoguće pobijediti dok se ovako borimo - otkriva Thomas Müller.

Suparnik u slijepoj ulici

Izbornik je u petak napustio koncept zbog kojega ga je “vaterland” žestoko kritizirao. Vratio je Lahma na desni bok i povjerio Khediri i Schweinsteigeru ravnanje veznim redom. Sada se plaši da je za sljedeći meč s Brazilom ostao bez obojice jer su se u tropskoj vlazi, na strašnoj popodnevnoj vrućini, potpuno potrošili. Dva defanzivna veznjaka odradila su velik posao, kanalizirala francuske napade u slijepu ulicu, daleko prema korner zastavicama, premda individualna statistika to neće otkriti. Schweini je, na primjer, dobio samo jedan od šest duela u kojima je sudjelovao, Khedira dva od osam. Nijemci su, međutim, u zbroju pretrčali 7,5 kilometara više od suparnika.

Bierhoff vjeruje u trofej

Tehnički direktor reprezentacije Oliver Bierhoff, jedini član ekspedicije uz liječnika Müller-Wohlfahrta koji je sudjelovao u posljednjem trofejnom pothvatu, osjeća da je došlo vrijeme povratka na tron. - Organizirani smo kao i uvijek, ali za razliku od 2010. kada smo igru gradili na protunapadima, danas imamo bogatiji repertoar i igrače koji su osvajali Ligu prvaka. Znaju kako se odlazi do kraja, znaju kako se ponašati u najvećim utakmicama - kaže Bierhoff.

Linker
23. rujan 2024 02:20