(AP Photo/Manu Fernandez)
ZIMSKI MERCATO

Počeo prijelazni rok: Falcao, Villa, Llorente i Sneijder na meti europskih velikana

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 02. siječanj 2013. 12:03

Prošle smo zime mnogo toga očekivali, a na kraju nam se dogodio - Balasz Dszudszak. Spektakularni transfer tako je, ni krivom ni dužnom, pripao Mađaru, koji je iz Anžija prešao u Dinamo iz Moskve za 18 milijuna eura te postao Grinch zime 2011/12. godine. Umjesto Božića, Dszudszak je ukrao mercato...

Nije stvar samo u pukoj recesiji, koja zaista razara potencijalno unosne transfere, odnosno tjera na razum, baš ono što se u posljednjem nogometnom desetljeću posve izgubilo, već i goloj činjenici da je zimski mercato mjesto panične, a ne promišljene i osmišljene kupnje. Kada vidite da brod tone, a rezultati su daleko od očekivanja, vrijeme je za kupnju. Možda on popravi stvari... Što nas, dakle, očekuje ove zime? Alex Ferguson dao je naslutiti odgovor:

- Vi niste uspjeli nanjušiti Michua? Vi ste sramota! - derao se na skautsku službu, bijesan što je Swansea za smiješna 2,5 milijuna eura (toliko je otprilike Dinamo dao za Calella!?) od Rayo Vallecana otkupio hit-napadača ovosezonskog Premiershipa.

Ime koje snažno odskače ove zime je fenomenalni Radamel Falcao, koji je raspametio cijeli nogometni svijet, a ponajviše Romana Abramoviča, koji je dugo dvojio, ali je konačno razriješio dilemu: Falcao mora biti njegov! Ispisnica, međutim, neće biti nimalo jeftina. No ako netko zna trošiti u siječnju, ako netko depresiju, odnosno postblagdanski Blues rješava nemislordnom kupovinom, onda je to Chelsea.

O.K., lani su mirovali, potrošili su “samo” 26 milijuna eura, ali samo zimu prije rublji su letjeli naokolo kao perje. D. Luiz i Fernando Torres došli su kombinirano za 88,5 milijuna eura! A tadašnja i tekuća sezona imaju dosta sličnosti... Chelsea je, dakle, u pole positionu da dovede kolumbijsku gol-mašinu, iza kojeg kao najpoželjniji izlošci u nogometnom izlogu stoje dva španjolska napadača. Fernandu Llorenteu, naime, u lipnju sljedeće godine istječe ugovor s Bilbaom, a ovaj je već nekoliko puta dovoljno jasno i glasno naznačio da ga neće produljiti. I stoga bi Baski morali unovčiti rijetki golgeterski gen ove zime, dok im ovaj ne pobjegne besplatno.

Nema šanse da dobiju procijenjenih 30 milijuna eura, međutim nekih desetak moglo bi biti dovoljno. Iza njega je još jedan genijalac, David Villa, koji kod Tita Vilanove više ne figurira kao prvotimac, a istodobno ima strahovit platežni uteg na blagajnu Blaugrane. S lomom noge krajem pretprošle godine, Villa je malo-pomalo nestao s najvažnije nogometne koreografije svijeta i ove će zime tražiti novu sredinu za produljenje karijere.

U TOP 5 apsolutno spada Wesley Sneijder, koji se želi rastati od Intera, a sam gazda Moratti nekidan je poslao vrlo primamljivu ponudu svima:

- Sneijder može otići za osam milijuna eura!

S obzirom na klasu, ali i samo 28 godina na plećima, Sneijder se doima “best-buy” opcijom ove zime. Juventus raspolaže sa 40-ak milijuna eura, Milan se s blagoslovom Silvija Berlusconija sprema u nastavak remonta Rossonera, ali jedna od najinteresantnijih najava stiže s Emiratesa:

- Ovoga ću siječnja biti silno zauzet... - kazao je Arsene Wenger očito najavljujući velike poslove. A pazite, prije samo godinu dana, nakon najslabijeg mercata u povijesti, kazao je ovo: - Sve je logično, čini se da je nogometna Europa postala vrlo, vrlo oprezna.

Izgleda da Wenger skida rukavice i kreće u žestoku bitku s oponentima...

Pa ipak, recesija i financijski fair-play otkrili su nove mačke prijelaznoga roka; oni dolaze s Istoka i spremni su platiti apsolutno sve što tražite. Hulk, Witsel, nije pitanje, samo kažite koliko... Upravo su posljednja dva prijelazna roka pokazala kako je nova meka postao istok Starog kontinenta, koji plaća odštete, a igračima u džepove gura grumenje suhoga zlata.

Linker
22. rujan 2024 02:22