Damir Krajac / CROPIX
ODLUKA PROTIV CIBALIJE

Pobjeda u Vinkovcima i kiksevi Rijeke i Hajduka osiguravaju Dinamu naslov

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. travanj 2013. 18:55

U Dinamu užurbano rade na organizaciji proslave osmog uzastopnog naslova prvaka, nakon derbija s Hajdukom očekuje se prigodna fešta. Međutim, to ne znači da uz bočice vode, koje će vozač Mile Bilić brižno zapakirati u autobus za Vinkovce, Kruno Jurčić ne može 'prošvercati’ i bocu-dvije pjenušca. Jer, na stadionu kraj Bosuta mogli bi Modri i službeno postati prvaci. Iako se već mjesecima zna da dvojbe više nema, da naslov nije upitan, službeno je ipak - službeno.

- Želim da u svakoj utakmici idemo po pobjedi i što prije i teoretski osiguramo naslov - stalno ponavlja Kruno Jurčić, ponovit će vjerojatno i danas, uoči pokreta prema Slavoniji. Doduše, za osvajanje naslova već u Vinkovcima, Dinamu se trebaju poklopiti i ostali rezultati. Dakle, u slučaju da Modri uzmu tri boda, za teoretsko osiguranje šampionskog statusa potrebno je da Rijeka i Hajduk ne pobijede svoje suparnike. Hajduk gostuje u Koprivnici, Riječani kod kuće dočekuju Lokomotivu, nije nemoguće da oba Dinamova pratitelja ispuste bodove.

Pravilo je da u slučaju istog broja bodova u borbi za mjesta koja donose ostanak, Europu ili naslov prvaka, odlučuju međusobni susreti u prva 22 kola. Dakle, bude li Dinamo nakon ovog kola imao 15 bodova više od Rijeke, kao i sad, teoretski neće biti prvak, jer je Rijeka u dvije utakmice uspješnija zbog gola u gostima (pobjeda 3:0 na Kantridi, poraz 1:4 u Maksimiru). Poklopi li se, pak, sve, i Jurčić već protiv Cibalije osigura naslov, ponovit će lanjski uspjeh Ante Čačića, koji je titulu osvojio pobjedom u Šibeniku 7. travnja u 25. kolu. Jurčić će 'zakasniti’ dva tjedna, međutim, rezultat bi bio isti, naslov pet kola prije kraja. Najuspješniji je po tom Zvonimir Soldo, koji je momčad preuzeo od Branka Ivankovića i naslov 2008. osigurao već šest kola prije kraja. Naravno, zasluge za to idu i Ivankoviću. Vahid Halilhodžić obje je ruke na pehar stavio četiri kola prije kraja sezone, a dva tjedna kasnije otišao je s klupe.

U svojem prvom mandatu Jurčić je naslove potvrđivao dva kola prije svršetka prvenstva. Prije četiri godine, 2009., to je bio uspjeh, jer je Hajduk bio veliki favorit, a godinu kasnije ispao je neuspjeh, jer se očekivalo da je Dinamo to učiniti mnogo ranije. No, lošije igre i rezultati u finišu prvenstva zakomplicirali su situaciju i odgodili potvrdu.

Zanimljivo, u zadnjih pet godina, trojica su trenera odlazila s klupe nakon što su osvojila naslov. Zvonimir Soldo, Kruno Jurčić i Vahid Halilhodžić na kraju se sezone, unatoč uspjehu i velikoj prednosti, opraštali s Maksimirom. Jurčić ovoga puta neće doživjeti tu sudbinu, čak i da ne potvrdi naslov još nekoliko kola, ne mora brinuti za posljedice, njegov je status apsolutno neupitan.

Linker
21. rujan 2024 19:34