Getty
KREĆE PRIMERA

Petorica Hrvata u akciji

Španjolsko prvenstvo, u kojem će ove sezone igrati pet hrvatskih nogometaša, počinje ovaj vikend s tri favorita za naslov prvaka – braniteljem Barcelonom, u čijoj su vitrini završila četiri od pet trofeja u 2015., presloženim Real Madridom pod vodstvom novog trenera Rafaela Beníteza, te renoviranim Atletico Madridom koji je najviše potrošio u prijelaznom roku.
Piše: HinaObjavljeno: 21. kolovoz 2015. 16:46

Njima se mogu priključiti iznenađenja u obliku Seville, Valencije i Villarreala, a možda i Athletic Bilbaa. Poput prošle sezone i ove godine će nastupati petorica Hrvata – Ivan Rakitić (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Real Madrid), Alen Halilović (Sporting Gijón) i Duje Čop (Málaga).

Ligu su ljetos napustili Mario Mandžukić koji je crveno-bijele pruge Atletica zamijenio crno-bijelima talijanskog prvaka Juventusa, Mario Pašalić kojega je Jose Mourinho iz Elchea prebacio na novu posudbu u francuski Monaco, a još u veljači je Sammir napustio madridsko predgrađe Getafe te otišao u kineski Jiangsu. Hrvatskih nogometaša je drugu godinu zaredom više u Primeri nego talijanskih, engleskih, njemačkih i nizozemskih.

Španjolska liga trenutačno je najbolja svijetu – njeni klubovi Barcelona i Real Madrid posljednje su dvije godine osvojili Ligu prvaka, a Atletico je igrao finale, dok je Sevilla dva puta zaredom osvojila Europsku ligu. Ove godine će, ukoliko idući tjedan Valencija obrani protiv Monaca prednost od 3-1, Španjolska imati i rekordnih pet klubova u Ligi prvaka. U Primeri igraju i dva najbolja igrača svijeta Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, te petorica najskupljih pridodaju li im se Gareth Bale, Neymar i Luis Suarez.

Aktualni prvak Barcelona u prvom kolu u nedjelju gostuje kod Athletic Bilbaoa od kojeg je nedavno izgubila španjolski Superkup. U prvom susretu Athletic je na svom San Mamesu deklasirao 'Barcu' 4-0, a potom na Camp Nou remizirao 1-1. 'Kraljevski klub' u nedjelju gostuje u Gijonu protiv Sportinga, dok će Atletico Madrid ugostiti Las Palmas.

Linker
22. rujan 2024 12:18