Getty
VELIKI OKRŠAJ U TURSKOJ

NOGOMETNI VIKEND Bilić u gradskom derbiju, Tottenham čeka zahuktali United

Bivši hrvatski izbornik prvi je istanbulski derbi izgubio od Galatasaraya za zelenim stolom zbog divljanja navijača
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 30. studeni 2013. 11:40

1. AVB spašava posao

“Na mlađima svijet ostaje, budućnost sigurno pripada tebi”, poručio je navodno 40-godišnji Ryan Giggs uoči gostovanja na White Hart Laneu 36-godišnjem menadžeru “spursa” Andreu Villas-Boasu. Uz dodatak: “...strpi se još godinu-dvije, razmišljam o mirovini”.

Tottenhamov mladi trener, međutim, nema vremena stajati u počasnom špaliru velikom Unitedovu igraču čijih dva desetljeća karijere retrospektivno sagledavaju svi otočki mediji. AVB je nakon “šestice” protiv Man Cityja pod pritiskom, spekulira se da bi nova porcija značila kraj mandata. Obnova momčadi iz temelja, na osmoricu novih nogometaša klub je ljetos potrošio više od sto milijuna eura, nije donijela rezultate. “Spursi” ne igraju ni atraktivno ni efikasno, u prvenstvu su postigli samo devet golova, a stroj Davida Moyesa polako hvata zalet za povratak na vrh.

Tottenham - Manchester United, nedjelja, 13 sati

2. Bilić u gradskom derbiju, drugi put

Svoj prvi istanbulski derbi Slaven Bilić izgubio je za zelenim stolom, zbog divljanja navijača upisano je 0-3 za Galatasaray.

U subotu će bivši izbornik valjda biti sretnije ruke, iako je zadatak (barem tako sugerira tablica) najteži mogući. Fenerbahçe je lider sa sedam bodova prednosti ispred Bilićeve “kamene kolijevke”, a strijelci Sow i Kuyt su vrlo dobrom formom pomogli momčadi da upiše pet uzastopnih pobjeda. Besiktas je nakon tri remija ubilježio dvije pobjede i igra sve bolje.

Turski reporteri superlativima časte Olcaya Sahana, Bilićeva veznjaka koji sve češće zabija golove, u njemu prepoznaju adut koji bi mogao riješiti derbi.

Fenerbahçe - Besiktas, subota, 19 sati

3. Barça ustaje iz nokdauna?

“Katastrofa, bili smo neprepoznatljivi, pristup je bio grozan. Igrači su toga svjesni”, posuo se pepelom Gerard Pique nakon što je Barça sredinom tjedna pretrpjela svoj prvi poraz ove sezone na gostovanju u Amsterdamu.

U prvenstvu je “blaugrana” suverena, ali bez Messija se na teškom gostovanju u Baskiji ne može prošetati do bodova. Athletic se bori za mjesto u Ligi prvaka i tradicionalno je neugodan domaćin, tri posljednja sudara ove dvije momčadi na San Mamesu završavala su rezultatom 2-2.

Athletic Bilbao - Barcelona, nedjelja, 21 sat

4. Papa Franjo debitira titulom?

Dva kola prije kraja prvenstva (Torneo Inicial) četiri momčadi pucaju na naslov. San Lorenzo uživa lijepe izglede da naslovom obilježi prvu godinu pontifikata pape Franje, svojeg najpoznatijeg navijača, a planove im pokušavaju pokvariti Newell’s Old Boys, Lanus i Arsenal.

Usput, kada se u nedjelju sudare sa “studentima” iz La Plate, nogometaši San Lorenza naletjet će na najstarijeg vlasnika indeksa u argentinskom nogometu. Juan Sebastian Veron se reaktivirao premda je zagazio već duboko u 39. godinu.

San Lorenzo - Estudiantes, nedjelja, 21.30 sati

5. PSG protiv zakona velikih brojeva

Zlatan Ibrahimović i pariško društvo na petrodolarski pogon počinju zamarati francuski Le Championnat serijom uspjeha (nakon 14 odigranih kola još uvijek su bez poraza).

Nogometaši Lyona ove sezone u nacionalnom prvenstvu ne izgledaju kao momčad koja bi mogla nauditi aktualnom prvaku, ali prošle sezone ova su dva suparnika igrala predstave za publiku (4-4 u prvenstvu, 3-1 za Lyon u kupu) pa bi i ovaj put mogli na radost navijača odustati od monotone šprance francuske lige...

PSG - Lyon, nedjelja, 21 sat

Linker
22. rujan 2024 06:33