Igrači Zrinjskog

 ANTONIO BALIC Cropix
PRAVI POTHVAT

Zrinjski je imao ‘kikseva‘, ali lider lige mora biti oprezan: ‘Na proljeće ćemo biti jači, evo i zašto‘

Unatoč turbulencijama i čak 33 natjecateljske utakmice, nisu izgubili korak
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 23. prosinac 2023. 10:49

Osvojivši dvaput naslov prvaka Bosne i Hercegovine u zadnje dvije godine, sa 17 bodova prednosti 2022. godine te s čak 20 bodova 2023. godine, osvojivši i dvostruku krunu prošle sezone, HŠK Zrinjski si je sam podignuo letvicu tako visoko da čak i kada bude malo ispod nje da se to čini kao podbačaj.

Zrinjski je imao turbulencija tijekom sezone, zbog jednih je poslom platio i trener Krunoslav Rendulić, gubio je čak i od ekipe koja je zadnja na ljestvici i koja će vrlo vjerojatno ispasti iz lige, ali daleko od toga da je podbacio. Jednostavno, za razliku od prošle i pretprošle sezone, ove je isplivala ekipa koja mu je bacila rukavicu u lice - banjolučki Borac. Klub koji dolaskom njihovog bivšeg predsjednika Vice Zeljkovića na čelo Nogometnog saveza BiH po mnogima ima ozbiljan vjetar u leđa, u svakom smislu, ove sezone uz sve to sastavio je odličnu momčad i ima vrlo dobrog trenera Vinka Marinovića, a sve to donijelo im je naslov jesenskog prvaka i prednost od sedam bodova prednosti ispred Zrinjskog.

image

Igrači Zrinjskog

ANTONIO BALIC Cropix

I pored toga što je Borac imao odličnu momčad, sastavljenu od prekaljenih igrača iz Premijer lige, srbijanske Superlige, pa i HNL-a, što je u seriji od 17 kola bez poraza, Banjolučani su se definitivno okoristili i time što je Zrinjski igrao na dva, pa čak i tri fronte. Koliko je BiH klubovima teško igrati istovremeno i Europu i ligu potvrđuje i to što je Borac taj jedini svoj poraz doživio u prvom kolu, dok je još bio “živ” u Europi. I usporedbe radi Borac je tijekom ove polusezone odigrao 21 utakmicu, uključujući Kup i Europi, a Zrinjski je u ponedjeljak protiv Sarajeva imao 33. natjecateljsku utakmicu u istom razdoblju. Sve to moralo je ostaviti traga na aktualnim prvacima koji jesu imali kikseva, već spomenuti poraz kod “fenjeraša” Zvijezde 09 u Ugljeviku te domaći poraz od Posušja. Puno manje nego se moglo očekivati...

- Ovo što smo napravili cijele sezone je pravi pothvat. Nikad nitko u BiH nije odigrao toliko utakmica u jednoj polusezoni, prvi put je jedan naš klub igrao Uefine skupine, a i tamo smo imali zapaženu rolu. Nismo bili kanta za napucavanje čak ni u takvoj skupini. Bilo je podbačaja, to je normalno, ali u Ugljeviku dosta toga se poklopilo, dug put iz Nizozemske i umor, pa je poraz bio neminovan. Mi smo bili na nivou Zrinjskog, a jedina razlika je što je Borac iskočio - ocijenio je polusezonu trener Zrinjskog Mario Ivanković.

image

Mario Ivanković

ANTONIO BALIC Cropix

Zapravo, privremeni trener i, ako je vjerovati najavama, bivši trener, jer bi tijekom ove zimske stanke HŠK Zrinjski trebao inaugurirati Željka Petrovića kao novog trenera. Ivanković, 48-godišnji trener koji je igračka legenda ovog kluba, došao je kao prijelazno rješenje nakon otkaza Krunoslavu Renduliću. Dobio je četiri od sedam utakmica koliko je vodio, a uz to uzeo vjerojatno povijesni bod protiv Aston Ville prošloga četvrtka.

- Čast mi je bila voditi ove momke, što sam im bio trener u ovom razdoblju. Kada čovjek vidi da daju sve od sebe, onda nije problem ni izgubiti. Igračima skidam kapu do poda, jer kakvu su godinu imali, gledajući cijelu godinu, nitko u BiH nije imao ni blizu takvu - dodao je Ivanković.

Pobijedivši Sarajevo Mostarci su otišli na zimsku stanku koja će trajati puno kraće nego proteklih godina. Ivanković vjerojatno neće početi zimske pripreme, ali uvjeren je da će Zrinjski na zimu biti još bolji, s velikim šansama da dostigne Borac. Ako ništa onda zbog toga što će imati isti broj utakmica.

- Bit ćemo još jači na proljeće, jer dobar dio jeseni igrali smo bez Marija Tičinovića i Hrvoja Barišića, dvojice standardnih iz zadnje linije, a i bez Slobe (Jakovljević, standardni stoper, op.a.) u dosta utakmica. Treba podvući liniju i vidjeti gdje se pojačati. Očekujem brži i agresivniji Zrinjski na proljeće, a to nam automatski daje šansu da dostignemo Borac - zaključio je Mario Ivanković.

Linker
10. svibanj 2024 08:10