BALLON D'OR

Zlatna lopta bez Hrvata i Engleza, Ronaldo favorit

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 29. listopad 2014. 12:12

Cristiano Ronaldo i Leo Messi ‘fiksevi’ su na popisu 23 kandidata za Zlatnu loptu koju će Fifa dodijeliti u siječnju sljedeće godine, a njihov monopol na prestižnu nagradu mogao bi ukinuti samo neki od njemačkih reprezentativaca koji su ljetos “elfu” donijeli četvrti naslov svjetskog prvaka. Među kandidatima su Thomas Müller, Manuel Neuer, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Mario Götze i Toni Kroos.

Sigurna oklada

Podsjećamo, posljednjih šest Zlatnih lopti završilo je u trofejnim riznicama dvojice najboljih svjetskih igrača. Messi je osvajao nagradu četiri puta uzastopce (od 2009. do 2012.), dok Ronaldo čuva dvije Zlatne lopte (2008., 2013.). Generalni je dojam da u završnicu ove utakmice Ronaldo ulazi s jačim argumentima (europski prvak i osvajač Kupa kralja) od Messija (finalist i najbolji igrač Svjetskog prvenstva).

- Čini mi se da ove godine nema dvojbe kome će pripasti nagrada. Ronaldo je sigurna oklada - komentira Carlo Ancelotti, jedan od desetorice kandidata za nagradu Trener godine. U bubnju se nalaze još: Antonio Conte, Pep Guardiola, Joachim Löw, Jürgen Klinsmann, Jose Mourinho, Manuel Pellegrini, Alejandro Sabella, Diego Simeone i Louis van Gaal.

Real Madrid je na fonu “la decime” očekivano dao najveći broj nogometaša na popis 23 najbolja, čak šestoricu, ali među njima nema Luke Modrića. Nema niti Ivana Rakitića, čiji naslov osvajača Europske lige i impresivan učinak sa Sevillom u La ligi nisu bili dovoljno jak argument za ulazak u zlatno društvo.

Afrička čast

Vampirske manire koštale su kandidature Luisa Suareza, koji je zabio 31 premierligaški gol za Liverpool i držao “redse” u utrci za naslov sve do posljednjeg kola. Izostavljen je i Diego Godin, nosivi stup trofejnog Atletica. U eliti ovaj put nema niti jednog engleskog nogometaša, a britansku čast spašava Velšanin Gareth Bale. Sjajne partije na SP-u lansirale su u Fifa orbitu Jamesa Rodrigueza, jednog od petorice južnoameričkih nogometaša na popisu. Afričku čast brani Yaya Toure. Objavljena je i lista 40 kandidata za nagradu Zlatni dječak. U konkurenciji najboljih svjetskih igrača do 21 godine našao se i Mateo Kovačić.

Linker
22. rujan 2024 17:26