JEFF HOLMES/PA IMAGES/PROFIMEDIA Jeff Holmes/pa Images/profimedia
OTVORIO DUŠU

Životni triler bivšeg suigrača Luke Modrića: ‘Nije mi bilo jasno što se događa, mislio sam da je neka kletva‘

‘Čak i danas kada čujem zvonjavu na telefonu i ugledam broj nekog od članova obitelji uhvati me panika‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 16. veljača 2024. 18:12

Sa 162 postignuta gola Jermain Defoe deveti je na vječitoj tablici najboljih strijelaca engleske Premierlige (postigao je i 20 golova u 57 nastupa za reprezentaciju). Već spomenute brojke bivšeg će igrača Charltona, West Hama, Bournemoutha, Tottenhama, Portsmoutha i Sunderlanda, uvrstiti među legende engleskog nogometa. Daily Mail je ovih dana objavio ekskluzivni intervju s bivšim napadačem u povodu dokumentarnog filma o njegovoj karijeri, ali i privatnom životu.

Nema sumnje da će film privući pozornost nogometne, ali i šire javnosti, jer kako tvrde neki kritičari, u njemu se spominje više mrtvih nego u ekranizacijama romana Agathe Christie. Poglavito je smrt bila učestala pojava u životu Jermaina Defoea na vrhuncu njegove karijere, u razdoblju od 2008. do 2012.

- Nisam razumio što se događa. Najprije je 2008. preminula moja voljena baka Mary. Uz majku Sandru, ona je bila najvažnija osoba u mom životu. Godinu dana kasnije preminuo je polubrat Gavin od posljedica uličnog napada. Potom je 2012. umro i moj otac Jimmy od raka grla, a ubrzo je i sestričnu Hannah usmrtila struja u bazenu. Pomislio sam – je li to što mi se događa nekakva kletva? Čak i danas kada čujem zvonjavu na telefonu i ugledam broj nekog od članova obitelji uhvati me panika i osjećam strah. Nadam se da će to proći i da ću biti manje paranoičan, ali teško je kada izgubiš drage ljude – kazuje Defoe.

image
SIMON DAVIES/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Simon Davies/prosports/shutterstock Editorial/profimedia

Posebno ga je pogodio gubitak oca, iako su značajni dio života imali "otuđenu vezu". Jimmy Defoe bio je veliki navijač West Hama i dane je provodio u pubu na Upton Parku. U jednoj od najdirljivijih scena u filmu vlasnica puba se prisjeća starijeg Defoea i njegovog ponosa što mu sin (s kojim nije razgovarao) igra za prvu momčad Hammersa.

- Teško mi je pričati o njemu, jer nismo imali odnos na dubljoj razini. No, drago mi je da sam na kraju bio s njim kada me najviše trebao. Izbornik Roy Hodgson mi je prije Eura (2012. u Ukrajini i Poljskoj) rekao – "idi u bolnicu i budi s njim koliko želiš". Po dolasku na Euro zazvonio mi je telefon i saznao sam da je preminuo. Vratio sam se u Englesku, pa onda ponovno na turnir. Trebao je to biti vrhunac moje reprezentativne karijere, ali na kraju se sve pretvorilo u traumu.

Životni triler slavnog nogometaša upotpunila je i situacija s djevojkom Annie-Marie Moore, koja je u veljači 2013. rodila sina. I kada se Defoe emotivno vezao uz dečkića, DNK test je otkrio da dijete nije njegovo.

Potom se, kao igrač Sunderlanda, vezao uz 6-godišnjeg navijača Bradleya Loweryja, koji je bolovao od neuroblastoma. Upoznao ga je kao maskotu kluba u prosincu 2016. No, dječak je u srpnju 2017. – preminuo.

- Prijateljstvo s njim bilo je nešto uistinu posebno. Pamtim i naš posljednji susret, nekoliko dana prije nego je umro.

Danas 41-godišnji Defoe igračku je karijeru zaključio prije dvije sezone. Trenutačno je trener u Tottenhamovoj omladinskoj školi, za uzrast igrača do 18 godina.

image
ADRIAN DENNIS/AFP/PROFIMEDIA Adrian Dennis/afp/profimedia

- Nikada nije lako kada završiš karijeru nogometaša, ali posao trenera najbliže je što možeš doći. I dalje mogu obuvati kopačke i šutirati loptu. Uživam radeći u Tottenhamovoj akademiji, učeći od iskusnijih trenera.

Defoe je, dakle, trenerski put započeo u Tottenhamu, za koji je igrao devet godina (u dva mandata). Tijekom karijere sa Spursima, za suigrače je imao i hrvatske reprezentativce – Luku Modrića, Niku Kranjčara, Vedrana Ćorluku i Stipu Pletikosu. Svoju nogometnu budućnost vidi u trenerskom pozivu, a uzor mu je aktualni menadžer Angelos Postecoglu.

- Ange je osvježenje Premierlige, jer je tako normalan. Vidi se to po načinu kako govori na press-konferencijama, ali i igri njegove momčadi na terenu. Ništa nije komplicirano i uvijek nastoji izvući najbolje od svojih igrača.

Ne krije da mu je dugoročna ambicija voditi prvu momčad Spursa.

- Bilo bi doista nevjerojatno postati menadžer Tottenhama. Ono najluđe u nogometu je što se takve prilike mogu pojaviti tu – iza ugla.

Linker
24. travanj 2024 16:50