getty images
REAL M.

Zidane trener iako nema licencu

Piše: Maja RadmanObjavljeno: 26. studeni 2014. 10:33

Španjolski Sportski sud (TAD) poništio je kaznu od tri mjeseca suspenzije koju je treneru Realove B momčadi Zinedineu Zidaneu odredio Španjolski nogometni savez. Tom je prilikom sudac Saveza procijenio da Zidane nema odgovarajuću dozvolu za rad, čemu je Real izmaknuo tako što je zapisnike s utakmica potpisivao Zidaneov pomoćnik Santiago Sanchez, kažnjen istom kaznom.

TAD je ocijenio da Realova žalba ima uporište, odnosno da iako argumenti Saveza donekle jesu istiniti, u ovom konkretnom kontekstu koji podrazumijeva relevantne posljedice za kažnjene nema dovoljno dokaza za kršenje pravila te treba poći od “presumpcije nedužnosti”.

Real Madrid je na svojoj internetskoj stranici službenim priopćenjem izvjestio o odluci jednom rečeniom, bez ikakvih kometara. S druge strane, podnositelj tužbe i ujedno vlasnik privatne škole za obrazovanje trenera, Miguel Angel Galan, bio je duboko ozlojeđen.

- Poslat ću pismo Eduardi Caturli, predsjedniku Odbora za trenere. Ako oni ili Savez ne podnesu tužbu redovnom sudu, morat ćemo mi.

Galan odluku smatra “sramotnom” jer pokazuje da pred zakonom nisu svi isti (trener momčadi San Roque Alejandro Ceballos 2009. je kažnjen sa šest mjeseci zbog istog razloga), i za razliku od Reala, koji u priopćenju izvodi zaključak da oba trenera mogu nastavit trenirati, misli da se njome Zidaneu oprašta, ali da mu odluka ne dozvoljava da radi kao prvi trener.

Zidane je već imao privremenu suspenziju kazne od 31. listopada, tako da je nastavio sjediti na klupi Castille koja igra u 2B ligi. Španjolska i za tu, treću, kategoriju zahtijeva UefaPro trenersku licencu kad se utakmice igraju na španjolskom tlu, što znači da bi sa sadašnjom titulom Zidane mogao voditi Real u Ligi prvaka, ali ne Castillu u Španjolskoj.

- To je fantastična vijest - izjavio je Guy Lacombe, Zidaneov mentor u trenerskoj školi Francuskog saveza, u kojoj je predviđeno da Zizou dobije diplomu u svibnju 2015. nakon godinu dana obrazovanja i prakse.

Linker
22. rujan 2024 14:36