PROGNAN U BUGARSKU

Zašto Nijemci izbjegavaju Matthaüsa? 'On u Bayernu ne može raditi ni kao vrtlar!'

'Moji uspjesi tijekom velike igračke karijere bi izazvali poštovanje svugdje osim u Njemačkoj. Njemačka se treba stidjeti zbog svog odnosa i ponašanja prema meni'
Piše: Dragan ZubovićObjavljeno: 09. kolovoz 2011. 22:02

Prošle sezone u Bundesligi je bilo čak 13 promjena trenera na klupama 18 njemačkih prvoligaša, ali Lothar Matthäus nije uspio dobiti posao u Bundesligi, ističe francuski sportski dnevnik L'Equipe u uvodu svog članka o nepoželjnom treneru u Bundesligi, Lotharu Matthaüsu, koji već godinama sanja da trenira nekog njemačkog prvoligaša. No, na njegovu žalost, nema ponude iz Njemačke, iako se radi o velikom imenu njemačkog nogometa. Naime, pedesetogodišnji nepoželjni Matthäus je rekorder sa 150 nastupa u njemačkoj reprezentaciji.

- Moji uspjesi tijekom velike igračke karijere bi izazvali poštovanje svugdje diljem svijeta, ali nažalost doma u Njemačkoj me ne poštuju, iako sam iza Franza Beckenbauera najslavniji njemački nogometaš. Zaista, Njemačka se treba stidjeti zbog svog odnosa i ponašanja prema meni - započeo je svoju jadikovku Lothar Matthäus.

Kao trener osvojio je naslove državnog prvaka s Red Bull Salzburgom 2007. i beogradskim Partizanom 2003., kojeg je odveo u Ligu prvaka. Tijekom trenerske karijere vodio je Rapid iz Beča, Partizan, bio je izbornik Mađarske, zatim je bio tri tjedna u brazilskom klubu Atletico Paranaense, da bi trenersku aktivnost nastavio u Red Bull Salzburgu i Maccabiju iz Netanyje, a od rujna 2010. je izbornik Bugarske.

Zbog čega ga ne želi uzeti niti jedan njemački prvoligaš?

- Skoro sam postao trener Eintrachta iz Frankfurta i Nürnberga, čiji čelnici su mi već dali ugovore spremne za potpis, ali nakon što su novine objavile da ću postati trener tih klubova, navijači Eintrachta i Nürnberga su se pobunili ističući da sam ja bayernovac pa su čelnici ta dva kluba odustali od mene. Žalim što su mi ljudi nalijepili tu nepravednu etiketu da sam Bayernov čovjek pa me ne žele uzeti za trenera - rekao je Matthäus.

U siječnju 2008. nepoželjni Matthäus je doživio još jedan težak udarac: čelnici Bayerna za trenera su doveli Jürgena Klinsmanna, koji je igrao s njim u Bayernu od 1995 do 1997. godine, ali Klinsmann je Matthäusov najveći neprijatelj pa je tada predsjednik Bayerna Uli Hoeness jasno kazao:

- Sve dok sam ja u Bayernu, budite sigurni da Matthäus ne može postati čak ni vrtlar za održavanje travnjaka našeg stadiona, a kamoli trener Bayerna!

Linker
25. rujan 2024 16:22