AFP
PROTIVNICI VATRENIH

Wilmotsova Belgija vrijedi 355 milijuna eura, duplo više u odnosu na Hrvatsku

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. listopad 2013. 11:35

U 17. danu lipnja 2002. godine u Kobeu u Japanu Belgija je odigrala posljednju utakmicu na jednoj velikoj smotri. Toga je dana Brazil pred 40 tisuća ljudi sa 2:0 eliminirao u osmini finala Belgijce. Bio je to i posljednji susret veznjaka Marca Wilmotsa, koji je u 70 reprezentativnih nastupa skupio čak 28 golova.

Tada nije nitko mogao zamisliti da će prva sljedeća velika utakmica za Belgiju biti upravo u Brazilu (99,9%), 12 godina kasnije na svjetskom prvenstvu, i to baš pod vodstvom izbornika Marca Wilmotsa! Nije zato uopće čudno da u zemlji našeg idućeg protivnika u kvalifikacijama vlada nogometna euforija koja se dugo nije dogodila. Da bismo ilustrirali u kakvu stanju žive Belgijci pred dolazak u Maksimir, sasvim će vam dovoljan biti sljedeći podatak. Euro nisu vidjeli od 2000. godine kad su bili domaćini, pa su automatski nastupali, no znakovitiji je podatak da su ga posljednji put kroz kvalifikacije izborili 1988. godine, dakle prije četvrt stoljeća.

Nema dvojbe da je Belgija danas svojevrsni hit europskog nogometa, neovisno o relativnom podatku da su po renkingu FIFA-e 6.reprezentacija svijeta. Kontinuirani “sold out” u domaćim utakmicama, sa 47 tisuća gledatelja na stadionu Kralja Boudoara, koji će se ubrzo konačno srušiti i izgraditi novi, najbolje nam to potvrđuje.

Belgija jest u povijesti imala vrlo zanimljive selekcije igrača, bili su 4. na svijetu 1986, drugi u Europi 1980. godine, no po općem stručnom stavu tamošnjih gurua nogometa još se nije dogodila koncentracija tolikih talenata različitih tehničkih profila. U nogometu današnjice, kudikamo bržem i agresivnijem nego je to bilo 1980-ih godina, Belgijci imaju fizički i tehnički tako moderne igrače da je većina ostvarila vrhunske transfere u najjače klubove.

Spomenut ćemo tek Edena Hazarda, koji sa 22 godine ima procjenu na 42 milijuna eura vrijednosti, pa Alex Witsel (24 g, 32 milijuna), Vincent Kompany (27/35), Thibant Courtois (21/25), Marouane Fellaini (25/28), Christian Benteke (21/22), Romelo Lukaku (20/24), Jan Vertonghen (26/22), Mousa Dembele (26/20), koji su postali članovi Manchester Uniteda i Citya, Chelseja, Tottenhama, Evertona, Aston Ville, Zenita, Atletico Madrida i drugih. Roster koji Marc Wilmots ima na raspolaganju procijenjen je na 355 milijuna eura, što je gotovo duplo u odnosu na Hrvatsku, čija je vrijednost oko 188 milijuna eura.

Je li Belgija nepobjediva? Dakako da nije. Belgija ima i slabosti, poglavito u obrambenim redovima, nadasve na bokovima. Vidjelo se to i u jedinom susretu gdje su u kvalifikacijama izgubili dva boda i nisu pobijedili, u Bruxellesu protiv Hrvatske! U Zagreb Belgija dolazi po bod(ove) koji će i teorijski ovjeriti vizu za Brazil, no iznad svega dolazi po saznanje koliko je doista napredovala kao reprezentacija. Provjera s Hrvatskom važna joj je u kontekstu naziranja dimenzije njezina potencijala.

Linker
22. rujan 2024 11:00