David Cannon / Getty Images
CUMPLENAOS, DIEGO!

VIDEO: VRATIMO NOGOMET U NAJROMANTIČNIJA VREMENA Prije točno četiri desetljeća debitirao je čovjek koji je postao - Najveći!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. listopad 2016. 20:08

Danas ima svoju crkvu i sljedbenike, danas je paradigma nogometne kontroverze, danas je više zastupnik revolucije i prijateljstva s kontroverznim diktatorima Castrom i Chavezom nego nogometni 'opionmaker'.

Svejedno, on je i danas za mnoge - Najveći. A zašto spominjemo Diega Maradonu, o njemu je riječ? Zato što je legendarni Argentinac, 'El Pibe' prvi put u dresu Argentinos Juniorsa zaigrao točno na današnji dan, 20. listopada 1976., deset dana prije 16. rođendana.

Nepunih mjesec dana poslije debija upisao je prvi pogodak u seniorskoj konkurenciji, da bi u sljedećih pet godina ubilježio 182 utakmice, uz učinak od 129 golova i 42 asistencije.

Sa 20 godina, na stolu je imao ponudu Rivera, ali ju je bacio, jer je želio igrati samo za svoju Bocu. Što je i učinio, da bi samo godinu potom, zbog sukoba s trenerom Silviom Marconijem, u rekordnom transferu teškom 7,6 milijuna dolara postao članom Barcelone.

Priču kasnije znate, ostat će upamćen kao prvi igrač 'Blaugrane' kome su navijači ljutog rivala Real Madrida aplaudirali usred Santiago Bernabeua, ali i igrač koji je zbog temperamenta ulazio u koflikte, ali i tuče te duele koji su ga skoro stajali karijere.

Upravo stoga, morao je otići, i to u napoli, u novom rekordnom, 10,5 milijuna dolara vrijednom transferu. Predvođeni njime Napolitanci su osvojili svoj prvi scudetto, a kasnije i Kup i Superkup te Kup Uefa 1987. godine. U Siciliji je postao Bog, u Napulju i danas uz slike pape u svakom lokalu visi njegova slika. Postao je svojevrsni simbol otpora, koji je stigao u maleni klub učinivši ga kolosalnim.

U reprezentativnom dresu, nikad neće biti zaboravljena 1986. godina u Meksiku, kada je, kao nikad prije, sam odveo Argentinu na tron, ujedno pobijedivši najvećeg rivala Englesku, s kojom je tada Argentina ratovala oko Falklandskog otočja. U toj,. jednoj od najvećih utakmica svih vremena, prvo je Shiltonu 'uvalio' najkontroverzniiji gol svih vremena, tzv. Božju ruku, a da bi potom postigao vjerojatno i najljepši gol koji je ova prekrasna igra ikada doživjela.

Kasnije je pao pod razne poroka, karijera je ušla u otužni smiraj, ali njegovu karizmu, ali i moć,s nagu i umjetnost na terenu nikad nitko neće moći poreći. Bio je veći od nogometa, a to je slika koja nikada neće izblijedjeti...

Linker
23. rujan 2024 10:23