Zaleđe nogomet

 FIFA
BUDUĆNOST PRED VRATIMA

Video: Povijesna odluka koja će promijeniti nogomet! Pogledajte kako umjetna inteligencija pomaže sucima

Fifa je potvrdila odluku da će se na predstojećem Mundijalu primjenjivati sustav poluautomatiziranog zaleđa
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 01. srpanj 2022. 13:09

Nakon što je nogometna publika na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije četiri godini svjedočila premijernoj uporabi VAR-a, Fifa je u Kataru odlučila otići i korak dalje po pitanju tehnoloških inovacija. Svjetska krovna nogometna organizacija u petak je potvrdila povijesnu odluku da će se na predstojećem Mundijalu primjenjivati sustav poluautomatiziranog zaleđa. O čemu se točno radi?

Sustav je utemeljen na 12 kamera postavljenih pod krovovima stadiona koje će pratiti 29 točaka na tijelu igrača 50 puta u sekundi. Navedene točke obuhvaćat će sve ekstremitete koji su ključni u odlučivanju o nedozvoljenoj poziciji, a njihovim kontinuiranim praćenjem u svakom će se trenutku moći utvrditi točna pozicija određenog igrača na terenu. Sljedeći važan element je Adidasova službena lopta "Al Rihla" u čije će središte biti smješten senzor inercijske mjerne jedinice (IMU). Senzor će 500 puta u sekundi VAR sobi slati podatke o lopti i tako omogućavati maksimalno preciznu detekciju točke udarca.

Umjetna inteligencija će u realnom vremenu analizirati kombinirane podatke prikupljene praćenjem igrača i lopte, te će VAR sucima slati upozorenje o eventualnom zaleđu. Prije nego obavijeste glavnog arbitra na terenu, VAR suci će provjeravati automatski odabrane točke, odnosno automatski stvorene linije zaleđa koje im je pružila tehnologija. Ako potvrde procjenu tehnologije oni će, putem slušalice, poslati obavijest glavnom sucu koji će onda odluku softvera, odnosno videosudaca, učiniti validnom. Iz Fife računaju da bi cijeli proces odlučivanja o zaleđu trebao biti znatno ubrzan, a da bi konačne odluke trebale biti kvalitetnije i točnije. U tom smjeru razmišlja i legendarni Pierluigi Collina.

>>> Primjer poluautomatiziranog zaleđa pogledajte OVDJE

- VAR je imao vrlo pozitivan utjecaj na nogomet i možemo vidjeti da je broj velikih pogrešaka već dramatično smanjen. Očekujemo da nas poluautomatizirana tehnologija zaleđa može odvesti korak dalje. Svjesni smo da ponekad provjera mogućeg zaleđa traje predugo, posebno kada se radi o tijesnim situacijama. Tu na scenu dolazi poluautomatska tehnologija – kako bi ponudila brže i preciznije odluke. Znam da će neki to nazivati "robotskim zaleđem", ali suci i njihovi pomoćnici i dalje će biti odgovorni za konačnu odluku na terenu, rekao je 62 godišnji predsjednik Fifinog sudačkog odbora.

U posljednjoj fazi postupka, nakon što odluku potvrde službene osobe u VAR sobi, odnosno glavni sudac na terenu, temeljem potpuno istih točaka koje su korištene za donošenje odluke kreirat će se 3D animacija koja će biti emitirana na zaslonima na stadinu, kao i na TV ekranima. Iz Fife tvrde da će animacija uvijek prikazivati najbolje moguće perspektive i gledatelje informirati na najjasniji mogući način.

Iako će Svjetsko prvenstvo u Kataru biti prvo na kojem će se koristiti sustav poluatomatskog zaleđa, navedena tehnologija već je (uspješno) testirana na na nekim drugim Fifinim natjecanjima kao što su, primjerice, Svjetsko klupskog prvenstvo 2021. i Arapski kup iste godine.

image

Fifa zaleđe

FIFA

Osim toga, iz Fife naglašavaju da je podatke prikupljene tijekom "online" i "offline" testova analizirao te potvrdio MIT Sports Lab, a tehnologiju je znanstveno potvrdio i TRACK na Sveučilištu Victoria. Također, daljnja istraživanja sustava za praćenje s više kamera provodi iistraživački tim na ETH Zürich.

- Testiranje je bilo vrlo uspješno i uvjereni smo da ćemo u Kataru imati vrlo vrijedan alat za podršku koji će pomoći sucima da donesu najbolju i najispravniju odluku, rekao je Colina, a s njim se slaže i Gianni Infantino.

- Ova je tehnologija vrhunac trogodišnjeg posvećenog istraživanja i testiranja kako bi se pružilo najbolje za momčadi, igrače i navijače koji će se uputiti u Katar. Fifa je ponosna na ovo dostignuće i veselimo se svijetu pokazati prednosti poluatomatizirane tehnologije, izjavio je predsjednik svjetske krovne nogometne organizacije.

Svi detalji o poluautomatiziranom sustavu zaleđa bit će predstavljeni reprezentacijama koje su se kvalificarale u Katar na radionici u Dohi 4. i 5. srpnja, a potom će biti podijeljeni i s javnošću.

Linker
20. travanj 2024 20:07