BARCELONA, SPAIN - SEPTEMBER 20: Lionel Messi of FC Barcelona look on after being fouled inside the penalty area by Zouhair 'Zou' Feddal during the La Liga match between FC Barcelona and Levante UD at Camp Nou on September 20, 2015 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
 Alex Caparros/Getty / 2015 Getty Images
KOŠTA GA ŠABLONA

VIDEO: On možda je najbolji, ali maknite ga od penala! Nećete vjerovati koliko ih je promašio Messi

Piše: Tomislav PiškorObjavljeno: 15. ožujak 2016. 09:29

Jedna od najboljih momčadi današnjice, ako ne i najbolja, ipak ima slabosti - jedanaesterce. Iako se Barcelona približila korak bliže naslovu prvaka Španjolske rastavljajući slabašni Getafe (6:0) golovima Neymara (2), Munira, Messija i Arde Turana (uz autogol Rodrigueza), glavna vijest nakon utakmice nije bio sjajni MSN trio (koji i nije bio kompletan jer nije igrao Suarez), ni fantastičan učinak Lionela Messija, koji je uz jedan pogodak suigračima namjestio čak tri gola.

Glavna vijest bio je promašeni jedanaesterac Barcelonina čarobnjaka. U 11. minuti postavio je Messi loptu na udaljenost od 11 metara, ali njegov sraz vis-a-vis s Vicenteom Guaitaom, vratarom Getafea završio je neslavno, pišu Sportske novosti.

Taj promašaj još je jedan u nizu ove sezone, ukupno je Messi 8 puta izvodio najstrožu kaznu te postigao samo tri pogotka. Četiri pokušaja je bacio u vjetar, a jedan je bila ona asistencija Suarezu o kojoj je nekoliko dana brujio čitav nogometni univerzum. Dok društvene mreže slave kako smo napokon spoznali da je Barcelona ipak grozna u jednom nogometnom segmentu i pišu o nastavku “prokletstva” Messija, reakcije iz baze Blaugrane ne odskaču od normale. Tako je naprimjer Gerard Pique, upitan od novinara je li zabrinut zbog tendencije rasta brojke promašenih najstrožih kazni, odgovorio:

- U važnim utakmicama, kada je lopta na 11 metara i moramo zabiti, zabit ćemo - odvažno će Pique.

U seriji promašaja s bijele točke koju je na početku sezone prezentirao Messi, trener Barcelone Luis Enrique tada nije bio zabrinut, iako su reakcije svih bile “Pa, Messi je ipak s ovog svijeta”. Izjavio je tada:

- Činjenica da je promašio jedanaesterac ne čini Messija “s ovog svijeta”. Postigao je dva gola i kreirao još jedan. To mi se zapravo ne čini “s ovog svijeta”.

Kad se detaljnije pogleda u povijest Messijevih kaznenih udaraca u dresu Barcelone, u preko 500 utakmica izveo je 54 jedanaesterca, te promašio u 17 navrata, dakle gotovo je jedna trećina ostala neiskorištena. Kako je Lionel Messi planetarno popularna nogometna figura, tako to nosi svojevrsne povlastice. Puno vremena utrošeno je u analizu načina na koji kapetan Argentine izvodi jedanaesterce. Analize koje ističu kako je najveći broj uspješnih Messijevih udaraca upućena u visini sredine gola, te kako Argentinac ima tendenciju pucati u lijevu stranu, normalne su jer mu je lijeva noga najjače oružje. Te analize svakako su pomogle i suparničkim vratarima koji su uočili tu Messijevu šablonu, pa shodno tome dolazi do sve većeg broja obranjenih kaznenih udaraca.

Na kraju dana, Messi je dakako postavio nove rekorde u povijesti kluba i španjolskog elitnog razreda. Tako su pedantni statističari izvukli kako je Messi postao igrač s najviše promašenih kaznenih udaraca u povijesti Barcelone, u Primeri, s ukupno 8 promašaja prestigao je Samuela Eto’oa koji je dosad ponosno držao taj rekord.

Međutim ne nosi se samo Messi s “prokletstvom” kaznenih udaraca, već i čitava momčad Barcelone koja je ove sezone u Primeri postigla samo 7 golova od 15 pokušaja, a u svim natjecanjima ima samo 50 posto uspješnosti (10 uspješnih kaznenih udaraca u 20 pokušaja). Uz Messija, ni ostatak famoznog MSN napada nije pretjerano uspješan kada loptu postave na 11 metara od gola. Zbrojem svih ovesezonskih pokušaja MSN trija, statistika pokazuje zadivljujuću brojku od samo 50 posto precizno izvedenih jedanaesteraca. Neymar je poput Messija promašio 4 od 8, dok je Suarez promašio 2 od 4 pokušaja. Čini se kako su jedanaesterci, od najstrože kazne za protivničke momčadi, postali najstroža kazna za MSN trio na čelu s Messijem.

Messijevi jedanaesterci

2004/05. -

2005/06. -

2006/07. -

2007/08. 4-1

2008/09. 2-2

2009/10. 2-0

2010/11. 3-2

2011/12. 11-3

2012/13. 5-0

2013/14. 6-2

2014/15. 3-3

2015/16. 4-4

UKUPNO: 37-17

(Napomena: prva brojka označava iskorištene, a druga neiskorištene jedanaesterce)

Linker
23. rujan 2024 14:18