Dragan Talajić

DAVID SRUŠIO GOLIJATA

VIDEO Hrvat kreirao apsolutnu senzaciju u Aziji, vodi svoju reprezentaciju do povijesnog plasmana na SP

Izravan plasman na SP će izboriti prve dvije reprezentacije, dok treća i četvrta momčad idu u razigravanje
Piše: SNObjavljeno: 05. rujan 2024. 14:47

Apsolutna senzacija dogodila se na otvaranju trećeg stupnja azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. Predvođena hrvatskim trenerom Draganom Talajićem, reprezentacija Bahreina je na gostovanju kod moćne Australije slavila 1:0. Ključan je bio autogol Harryja Soutara u 89. minuti utakmice.

Koliki je Austrija bila favorit govori činjenica da je kvota na njenu pobjedu bila svega 1,15, a na pobjedu Bahreina čak 15. Australci su imali čak 67 % lopte u nogama te su uputili 11 udaraca. No, Bahrein je izdržao sve njihove napade i sačuvao svoju mrežu netaknutom. Australija je od 77. minute igrala s igračem manje kada je Kusini Yengi dobio crveni karton. Bahrein je pobjedu ukrao u 89. minuti nes(p)retnim autogolom Soutara.

KAKO JE TO IZGLEDALO POGLEDAJTE OVDJE

Talajić je klupu Bahreina preuzeo u ožujku ove godine, a u dosadašnjih pet vođenih utakmica ima učinak od tri pobjede i dva remija. Ono što se ističe jest to da su dosad primili tek jedan pogodak uz 10 postignutih.

Talajić je jedini hrvatski trener koji je osvojio Azijsku Ligu prvaka, a to je učinio kao trener Al-Ittihada u vrlo neobičnim okolnostima. Naime, trener Al-Ittihada tada je bio legendarni Tomislav Ivić, s pomoćnicima Stankom Poklepovićem i Draganom Talajićem. Vodio je Ivić prvu utakmicu, igranu doma protiv južnokorejskog Seongnama i izgubio 1:3. Nakon tog poraza bio je smijenjen, a senzacionalan preokret u finalu na gostujućem terenu kao trener je potpisao Dragan Talajić.

Bahrein i Australija se nalaze u skupini C zajedno s Indonezijom, Japanom, Kinom i Saudijskom Arabijom, a izravan plasman na Svjetsko prvenstvo će izboriti prve dvije reprezentacije, dok će treća i četvrta momčad ići u dodatno razigravanje.

Bahrein nikada nije bio na Svjetskom prvenstvu, a najbliže su bili 2006. i 2010. kada su ispali u razigravanju. Najveći uspjeh im je četvrto mjesto s Azijskog kupa 2004. Sada su predvođeni hrvatskim stručnjakom savršeno započeli put prema povijesnom plasmanu na svjetsku smotru.

Linker
05. rujan 2024 17:12