AFP
LIGA PRVAKA

VIDEO Chelsea lako prošao, Zenit preživio 'streljanu' u Portu, preokret Marseillea!

Francuzi su u Dortmundu veliki preokretom u zadnjih pet minuta dohvatili osminu finala Lige prvaka. Tragičari dana su Olympiakos i Porto
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. prosinac 2011. 21:23

SKUPINA E

Pobjedom protiv Valencije s 3-0 nogometaši Chelseaja osvojili su prvo mjesto u skupini E i plasirali se u osminu finala Lige prvaka. Iako su u posljednjem kolu mogli ostati bez drugog kruga, na kraju su se okolnosti za njih rasplele na najbolji mogući način. I dok je Bayer Leverkusen i uoči 6. kola bio siguran sudionik osmine finala, remi s golovima ili pobjeda Valencije na Stamford Bridgeu u drugi bi krug odveli i španjolski klub. Chelsea to, međutim, nije dopustio.



szólj hozzá: C1-0V

Didier Drogba je već u trećoj minuti, nakon asistencije donedavnog Valencijinog nogometaša Juana Mate, zabio iskosa s lijeve strane šesnaesterca. Samo koji trenutak kasnije Jordi Alba je mogao izjednačiti, ali je lopta koju je opalio završila u stativi. U 22. minuti Ramires je oteo loptu neopreznom Ruizu i pogodio za 2-0. Valencia je u nastavku malo više pritisnula, ali u 76. minuti je primila i treći gol. Mata je odlično proigrao Drogbu kojem nije bilo teško i drugi se put upisati u strijelce.

Chelsea je na kraju osvojio prvo mjesto zahvaljujući samo remiju Bayera kod Genka (1-1). Jelle Vossen je u 30. minuti doveo Belgijance u vodstvo, a ''apotekari'' su u 79. minuti došli do izjednačenja preko Erena Derdiyoka, ali više od toga nisu mogli tako da će u osminu finala s drugog mjesta.



szólj hozzá: G1-1B

Chelsea - Valencia 3-0 (Drogba 3, 76, Ramires 22)

Genk - Bayer Leverkusen 1-1 (Vossen 30 / Derdiyok 79)

Redoslijed: 1. Chelsea 11, 2. Bayer 10, 3. Valencia 8, 4. Genk 3

SKUPINA F

Arsenalu koji je već ranije osigurao prvo mjesto u skupini F u drugom se krugu pridružio i Marseille koji je na Signal-Iduna Parku svladao Borussiju Dortmund s 3-2. Njemački prvak je imao minimalnu šansu za plasman dalje, ali trebala mu je za to pobjeda od najmanje četiri gola razlike i domaći poraz Olympiacosa od Arsenala. Ništa se od toga na kraju nije dogodilo, a Borussia je uspjela čak i izgubiti iako je povela s 2-0 pogocima Jakuba Blaszczykowskog u 23. minuti i Matsa Hummelsa devet minuta kasnije s bijele točke. No, francuski doprvak je u 45. minuti izjednačio preko Loica Remyja, a onda u završnici potpuno slomio Nijemce golovima Andrea Ayewa i Mathieua Valbuene. Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić u igru je ušao u 45. minuti umjesto ozlijeđenog Marija Götzea.



szólj hozzá: O1-0A

Velikim preokretom Marseille je osigurao prolaz u drugi krug u kojem je jednom nogom već bio Olympiacos koji je u Pireju svladao nemotivirani i ''šareni'' Arsenal s 3-1. Grcima to na kraju nije bilo dovoljno za nastavak natjecanja u Ligi prvaka, ali za utjehu, trećim su mjestom barem prošli u Europa ligu za razliku od Borussije za koju je europska sezona završena.



szólj hozzá: B2-3M

Borussia Dortmund - Marseille 2-3 (Blaszczykowski 23, Hummels 32-11m / Remy 45, Ayew 85, Valbuena 87)

Olympiakos - Arsenal 3-1 (Djebbour 16, Fuster 36, Modesto 90 / Benayoun 57)

Redoslijed: 1. Arsenal 11, 2. Marseille 10, 3. Olympiacos 9, 4. Borussia D. 4

SKUPINA G

Nogometaši APOEL-a i Zenita izborili su plasman u osminu finala Lige prvaka iz skupine G, dok se pobjedom od europskih natjecanja ove sezone oprostio Šahtar Eduarda da Silve i Darija Srne. Uoči posljednjeg, 6. kola plasman dalje iz skupine G osigurao je APOEL, dok su izravnim dvobojem na stadionu Dragao o drugom putniku odlučivali Porto i Zenit. Na kraju je prolaz dalje izborio Zenit odigravši s portugalskim prvakom 0-0 i sačuvavši tako bod prednosti, dok je bolji od APOEL-a u Nicosiji bio Šahtar s 2-0.

Golove za prvu ovosezonsku pobjedu Šahtara u Ligi prvaka zabili su Luiz Adriano u 62. i Jevhen Seležnjov u 78. minuti. Imao je Šahtar priliku za vodstvo već u 12. minuti s bijele točke. Nektarious Alexandrou faulirao je Fernandinha u kaznenom prostoru i dosuđena je najstroža kazna, ali je prizemni udarac Luiza Adriana zaustavio vratar Urko Pardo.



szólj hozzá: APOEL - Shakhtar (0:1)

Adriano se ipak za propust iskupio kada je iz neposredne blizine skrenuo ubacivanje Vjačeslava Sevčuka za 1-0. Seležnjev je zabio desnicom s lijeve strane kaznenog prostora u donji desni kut Pardinog gola. Srna je odigrao svih 90 minuta za Šahtar, dok je Eduardo ušao u 78. minuti umjesto Douglasa Coste.

U drugoj utakmici skupine Porto je opsjedao vrata Zenita od prve minute, ali nije uspio naći put do mreže Vjačeslava Malafejeva. Porto je uputio čak 25 udaraca prema golu Zenita, ruski prvak tek tri prema vratima Heltona, od čega niti jedan u okvir, ali rezultat je ostao onaj početni i portugalski će prvak natjecanje nastaviti u Europa ligi.

APOEL - Šahtar 0-2 (Adriano 62, Seleznov 78)

Porto - Zenit 0-0

Redoslijed: 1. APOEL 9, 2. Zenit 9, 3. Porto 8, 4. Šahtar 5

SKUPINA H

U skupini H putnici u osminu finala bili su poznati već od ranije. Barcelona je osigurala prvo, a Milan drugo mjesto na ljestvici, pa je posljednje kolo bilo formalnost. U njemu je Barcelona na Camp Nou savladala BATE s 4-0 s rezervnom momčadi, dok je Milan u posljednjim trenucima ispustio vodstvo 2-0 na gostovanju kod Viktorije Plzen, te je završilo 2-2. Dva gola za aktualnog europskog prvaka postigao je Pedro, a po jedan Sergi Roberto i Martin Montoya.



szólj hozzá: B1-0B

Milan je protiv Plzena vodio golovima Alexandrea Pata i Robinha s početka drugog dijela, a pobjedu je prosuo u sudačkoj nadoknadi. U 89. minuti David Bystron je smanjio na 2-1, a u trećoj minuti sučevog vremena Michal Duris je po drugi put savladao Marca Ameliju za veliko slavlje Čeha koji natjecanje nastavljaju u Europa ligi.



szólj hozzá: P2-2M

Barcelona - BATE 4-0 (Roberto 35, Montoya 60, Pedro 63, Pedro 89-11m)

Viktorija Plzen - Milan 2-2 (Bytron 89, Duris 90 / Pato 47, Robinho 48)

Redoslijed: 1. Barcelona 16, 2. AC Milan 9, 3. Viktoria Plzen 5, 4. BATE Borisov 2

Linker
24. rujan 2024 09:23