AFP
NA RUBU ISPADANJA

Velika propast jedne vizije: Klopp se ne želi predati, ali podrška mu rapidno kopni

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 06. veljača 2015. 11:13

Optimizma je sve manje, a strah sve veći. Borussia D. opasno je zakoračila prema drugoligaškom društvu. Utakmica protiv Augsburga razgolitila je momčad Jürgena Kloppa. Nesigurnost, opetovane pogreške u obrani, rezultirale su novim porazom, već 11. ove sezone i betoniranjem posljednje pozicije na ljestvici.

- Bolan poraz. Gol smo mogli spriječiti barem pet-šet puta. A ponovo nismo zabili naše prilikem, stoga nema ničeg pozitivnog. Vidi se da nam je nervoza veliki suparnik. Ali nećemo se predati - mirno je prokomentirao novi poraz Jürgen Klopp.

Međutim, nisu bili mirni navijači, zaglušujući zvižduci parali su Westfalenom, poslije utakmice s njima su otišli razgovarati Weidenfeller i Hummels, nimalo ugodna scena za obojicu. Rapidno kopni podrška navijača i treneru koji im je u posljednjih šest i pol godina donio toliko veselja i titula. Primjerice krajem prosinca u anketi Bilda čak 83 posto anketiranih smatralo je kako Klopp može spasiti Borussiju, jučer je ta podrška pala na 55%.

- Jesam li rezigniran? Ni u kojem slučaju - kaže Klopp, pred kojim je velika zadaća.

Čak veća nego osvajanje trofeja. Može li izvući momčad iz krize koja ih drma? Može, ukoliko im odagna strah koji se uvukao u momčad.

Puno je razloga za ovu krizu, puno puta je već rečeno da su ozljede jedan od najvećih, praktički nema igrača iz prve momčadi koji iza sebe nema višemjesečnu stanku, a neki poput Gündogana nisu na travnjak izlazili preko godine dana. Tijekom protekle četiri sezone Borussia, pak nije puno mijenjala izgled momčadi, svakog su ljeta izgubili jednu važnu kariku, redom Sahina, Kagawu, Götzea i Lewandowskog. Kupovali su potom igrače, stigao je Gündogan kao zamjena za Sahina, pa Reus umjesto Kagawe, Mhitarjan je trebao nadomijestiti Götzea, a Immobile Lewandowskog. Nisu oni bili jedine akvizicije, crno-žuti su bili vrlo aktivni na tržistu, ljeta 2013. u Dortmund je stigao i Aubameyang, pa Sokratis, te Jojić, na posudbu je stigao i Sahin kojeg su na kraju otkupili. Prošlog ljeta došao je Ginter, vratio se Kagawa, Immobile i Ramos su ojačali napad, a ove zime stigao je i Kampl.

Napadači posebna priča

Što je od njih Borussia dobila? Ove sezone malo, skoro pa ništa. Dobar primjer je Henrih Mhitarjan, sve je oduševio nakon dolaska iz Šahtara. Armenac se nametnuo, bio je glavni kreator crno-žutih, asistent, nerijetko i strijelac. Ove, pak, sezone ne može pogoditi gol ni da je duplo veći. Do sada je uputio 35 udaraca prema suparničkim vratima za nula pogodaka. Totalno je van forme, a sve češće je i van sastava, stoga je njegov zastupnik i poslao poruku.

- Henrih na ljeto želi otići!

Kako sada stvari stoje neće biti jedini, neovisno o tome kako Borussia prođe, ljeto pred nama moglo bi biti ljeto velikih promjena. Rekonstrukcija momčadi je potrebna. A na izlaznim vratima mogli bi se naći upravo pojačanja koja su doveden protekle dvije sezone. Aubameyang je prvi strijelac crno-žutih, ali to nije neki problem jer su do sada zabili tek 18 puta, Gabonac je najbrži čovjek lige, međutim, ima brojne tehničko i taktičke nedostatke. Sokratis je solidan stoper, ali ništa više od toga. Ali u ovom trenutku crno-žuti boljeg od njega ni nemaju. Hummels nakon brojnih ozljeda još uvijek nije u formi koja jamči mirno proljeće, Subotić se nakon ozljede križnog ligamenta nije vratio na prijašnju razinu, a mladi Ginter, kojeg je Joachim Löw vodio na SP, ulog je u budućnost, a do sada je svaku priliku upropastio, jednostavno se uklopio u sivilo momčadi.

Kagawa i Nuri, svaki su na svoj način dali obol u osvajanju titula prvaka, to im je i donijelo transfere u United i Real, ali nakon neuspješnih epizoda vratili su se u poznato okruženje i više Japanac, manje Turčin razočarali. Nisu niti sjena onih igrača koji su dizali navijače na noge, niti golova niti proigravanja, jednostavno ničega od njih trenutačno nema.

Posebna su priča napadači, Immobile i Ramos do sada nisu pokazali da mogu naslijediti Lewandowskog, Klopp sada sigurno lupa glavom što je odlučio stopirati dolazak Mandžukića. S njime bi dobio barem na borbenosti...

Ispali ili ne, ostao Jürgen Klopp ili ne, u Dortmundu se sprema veliko čiščenje.

Linker
22. rujan 2024 20:25