AFP
EUROPSKA LIGA

Uzvratne utakmice posljednjih šesnaest: Može li Manchester uopće doživjeti četvrfinale?

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 15. ožujak 2012. 19:40

Prije tjedan dana su zadivili nogometni svijet, a danas će ponovno biti u prvom planu. Najatraktivnija uzvratna utakmica osmine finala Europske lige igra se na San Mamesu gdje će Athletic Bilbao dočekati Manchester United. Predstava Baska s Old Trafforda bila je jedna od najdojmljivijih ove sezone uopće u Europi i njihova velika 3:2 pobjeda uopće ne odražava lakoću igre koju su Athleticovi momci prezentirali u Manchesteru.

Uglednom domaćinu, realno, trebali su zabiti barem pet komada. No nije i morat će se pomučiti kako bi izborio mjesto među osam najboljih. Gostima treba pobjeda od dva razlike, a Baski love svoje prvo europsko četvrtfinale nakon 35 godina. Od 1977. i poraza u finalu Kupa Uefa od Juventusa. Sada im je pod upitnikom nastup najboljeg napadača Fernanda Llorentea, a u Bilbau strahuju i od sukoba navijača na ulicama grada, jer s Otoka stiže više od 1.500 Unitedovih fanova.

- Ne smijemo se braniti, moramo pokušati dobiti utakmicu, ali jasno je da je sve moguće. Moramo zaigrati napadački jer Athletic niti ne zna drugačije. Ipak, zbog tradicije Manchester United je i dalje favorit - najavio je 22-godišnji veznjak Athletica Ander Herrera.

Athleticov stadion dobio je ime po svecu kojeg je prema legendi iz rimskog zatočeništva oslobodio anđeo, a potom je bačen lavovima, koji ga nisu željeli pojesti. Rimljani su ga ipak ubili trozupcem i anđeli su njegovu dušu odnijeli na nebo. Sada je San Mames na novom iskušenju, napadaju ga Crveni vragovi.

- Bili su vrlo dobri, agresivni, spremni i uistinu su se naradili. Uz to, imaju fantastičnu podršku navijača - pohvalio je suparnika menadžer Uniteda Alex Ferguson, kojem se u momčad vraćaju oporavljeni Tom Cleverley i Antonio Valencia.

Ni drugi klub iz Manchestera nema lagan zadatak, City je prošlog tjedna sa 1:0 poražen kod Sportinga u Lisabonu. Glavna vijest iz redova Građana je povratak treninzima Carlosa Teveza. Kontroverzni Argentinac posljednju je utakmicu za svoj klub odigrao još 21. rujna prošle godine, a neće, doduše, zaigrati ni protiv Portugalaca budući da nije prijavljen za ovo natjecanje. No njegov trener Roberto Mancini najavio je kako bi Tevez mogao biti u sastavu za sraz s Chelseajem sljedeće srijede. Osim Teveza, protiv Sportinga neće biti ni Lescotta, Barryja, Kompanyja i Zabalete, dok gosti stižu kompletni.

Nažalost, što se tiče hrvatskih predstavnika, njih nema. To što nijedan klub iz HNL-a nije među 16 najboljih nije čudno, ali zato činjenica da nijedan od tih klubova nema barem jednog hrvatskog igrača, nije baš ugodna.

Linker
24. rujan 2024 21:17