BURAK AKBULUT/AFP/PROFIMEDIA Burak Akbulut/Afp/Profimedia
TVRDI HRVATSKI TRENER

‘Uz Modrića, žele dovesti i Messija i ostale zvijezde. Svaki stranac ovdje može igrati i u HNL-u‘

Krešimir Režić koji je donedavno radio u Saudijskoj Arabiji progovara o njihovim nogometnim ambicijama
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. ožujak 2023. 13:32

Cristiano Ronaldo jesen svoje bogate karijere provodi u Saudijskoj Arabiji, što je i dobro naplatio. Dobio je Portugalac najveći ugovor u povijesti nogometa kao novi član Al Nassra, kojem je u zimskom prijelaznom roku pristupio iz Manchester Uniteda.

Ronaldovim je dolaskom poraslo sa Saudi Pro ligu diljem svijeta, televizijske postaje sada prenose njihove utakmice, a društvene mreže i mediji ne propuštaju niti jedan korak slavnog Portugalca. Planovi Saudijske Arabije su veoma ambiciozni, u svoju zemlju žele privući i druge velike zvijezde.

Spominjao se u tom kontekstu često u posljednje vrijeme Lionel Messi koji je na izlaznim vratima Paris Saint-Germaina, ali i Luka Modrić, kojem na kraju sezone istječe ugovor s Real Madridom. Kako ga još nije produljio, on u ovom trenutku može razgovarati i s drugim potencijalnim poslodavcima, što je i učinio. S kapetanom Vatrenih u Splitu je razgovarao sportski direktor Al Nassra Goran Vučević, pa nije nemoguće da Modrić uskoro preseli na Bliski istok.

image

Krešimir Režić

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Modrić bi sigurno bio kvaliteta, on bi vjerojatno kao ponajbolji igrač na svijetu donosio razliku i tamo, to je sigurno. Samo je pitanje toga želi li on u ovom trenutku doći u Arabiju ili ne, ali njegova vrijednost ne bi se mjerila samo u prikazanome na terenu – ističe Krešimir Režić, hrvatski trener koji je nedavno završio svoj mandat u saudijskom prvoligašu Damacu.

Objašnjava kako se Saudijci kroz nogomet žele otvoriti svijetu, pokazati što mogu.

- To je viši interes, nije samo nogometni. U krajnjem slučaju, već je došao Ronaldo, veliki su pregovori oko Messija, a osim njih spominju se i najveće svjetske zvijezde kao što su Karim Benzema i Sergio Busquets. To su igrači koji bi donosili razliku.

Naravno, sve ove priče zasad su na razini nagađanja. No, ako je mogao Ronaldo, zašto ne bi i ostali. Saudijci imaju jake argumente, a to su, naravno, dolari.

- Možda neće doći baš ovi koje sam spomenuo, ali takve će zvijezde u budućnosti dolaziti u Saudijsku Arabiju, to je sigurno – uvjeren je Režić.

U više od dvije godine koliko je proveo u Arabiji, Režić je stekao dubinski uvid u zbivanja u Sadu Pro ligi. Koliko je ona zapravo jaka?

- Teško je uspoređivati realnu snagu saudijske lige u odnosu na europske lige, zato što tamo vlada potpuni disbalans između stranaca i domaćih igrača. Svaka ekipa ima osam stranaca koji rade prevagu i donose kvalitetu momčadi, dok samo tri-četiri najjača kluba imaju kvalitetu u saudijskim igračima. Svi ostali imaju problema u tom smislu i ne mogu pratiti tu razinu.

Saudi Pro liga ima 16 klubova, a među 558 igrača nalaze se i 132 stranca. Među njima su pak najbrojniji Brazilci, ima ih čak 27. Drugi po brojnosti su igrači iz Maroka, njih je devet, slijede Španjolci koji su zastupljeni s osam igrača te Alžirci kojih je sedam.

Što se hrvatskih nogometaša tiče, trenutačno su u prvom razredu saudijskog nogometa samo dvojica; Domagoj Antolić, bivši veznjak Dinama koji je član bivšeg Režićevog kluba Damaca, te nekadašnji igrač Rijeke Damjan Đoković, njegov je klub Al-Raed.

image
FAYEZ NURELDINE Afp

- Svaki stranac koji je u bilo kojem klubu u saudijskoj ligi, može igrati i u HNL-u i puno jačim ligama u Europi. No, zato je upitno gdje bi mogli igrati njihovi domaći igrači – napominje Krešimir Režić.

Uz Ronalda u Al-Nassru igraju i neka druga imena koja su nam poznata iz europskog nogometa. Jedan od njih je kolumbijski vratar David Ospina, bivši član Arsenala, a tu je i bivši brazilski reprezentativac Luiz Gustavo te njegov sunarodnjak Talisca.

Ronaldo je, prema Transfermarktu, najskuplji stranac u Arabiji s procijenjenom tržišnom vrijednosti od 20 milijuna eura. Odmah do njega su klupski suigrači Talisca (14 milijuna) i argentinski ofenzivni veznjak Pity Martinez (9 milijuna).

Na klupi Al-Ittihada je Portugalac Nuno Espirito Santo, a momčad ima jak brazilski ‘štih‘ s Igorom Coronadom, Romarinhom, Brunom Henriqueom... Al-Hilal je momčad nakrcao iskusnim napadačima iz inozemstva kao što su Moussa Marega, Andre Carrillo, Luciano Vietto i Odion Ighalo, dok je u vezi Kolumbijac Gustavo Cuellar.

Osim spomenutih, u Arabiji igraju i Grzegorz Krychowiak (Al-Shabab), Santi Mina (Al-Shabab), Darko Velkovski (Ettifaq), Sokol Cikalleshi (Al-Khaleej), El Arbi Hillel Soudani (Damac)...

Al Hilal stvara razliku s domaćim zvijezdama

Saudijska Arabija predstavila se u lijepom svjetlu na nedavnom Mundijalu.

- Sigurno da imaju snagu i vrijednost, pokazali su to i na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali i u samim kvalifikacijama za SP u kojima su bili dominantni u odnosu na Australiju i Japan – kaže Režić.

Najveće zvijezde su lijevo krilo Salem Al-Dawsari, zadnji vezni Mohamed Kanno te desni bočni Saud Abdulhamid.

- Sva tri igrača su članovi Al Hilala, koji po pitanju domaćih igrača stvara razliku i ima premoć – objašnjava Režić. (gčm)

Linker
25. travanj 2024 02:42