KOLUMBIJAC RADAMEL

Upoznajte Falcaoa:On je najubojitija špica u Europi, novinar i predani katolik

U portugalskoj ligi, u kojoj nije ove sezone niti jednom uspio zabiti više od dva gola, skupio je 14 golova u 21 nastupu, a ukupno je u sezoni za Porto zabio 34 gola u 39 nastupa
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 29. travanj 2011. 12:34

Radamel Falcao, 25-godišnji napadač Porta i kolumbijske nogometne reprezentacije, novi je veliki južnoamerički golgeter u Europi, istinska igračka reinkarnacija Gabriela Batistute ili Marcela Salasa...

Potopio je ubojiti Kolumbijac u četvrtak na Dragauu Villarreal u 5-1 pobjedi Porta s četirima pogocima. Ukupno je ove sezone u samom natjecanju zabio 15 golova u 12 nastupa, a jedan je gol dodao u dvama kvalifikacijskom dvobojima protiv belgijskog Genta.

Uz četiri gola Villarrealu dva je puta ove sezone u Europa ligi postizao hat-trick: jesenas Rapidu u 3-1 pobjedi i moskovskom Spartaku u još jednome domaćem 5-1 trijumfu, u prvom srazu četvrtfinala. U trima je posljednjim nastupima u Europa ligi Kolumbijac zabio osam golova.

U portugalskoj ligi, u kojoj nije ove sezone niti jednom uspio zabiti više od dva gola, skupio je 14 golova u 21 nastupu, a ukupno je u sezoni za Porto zabio 34 gola u 39 nastupa.

Njegovi su pogoci pravi centarforski. Iako je visok samo 177 centimetara, majstorski puca glavom, a topovski, sjajnim šutom mrtvih ali i lopti u kretanju, svejedno prizemnih ili poluvisokih, pogađa i obadvjema nogama.

Sasvim je izvjesno da će Falcao, koji ugovor s Portom ima još dvije godine, vrlo brzo postati kralj strijelaca u nekome velikom klubu, premda do visina očito može doći i s ovom Portovom momčadi.

Tijekom 2005. godine, nakon što su ga iz River Platea primijetili još kao 15-godišnjaka, Falcao je postao prvotimac u slavnome buenosaireškom klubu, za koji je do 2009., kada je prešao u Porto, zabio 34 gola u 88 utakmica.

Cijela je njegova priča posebna. Njegov otac Radamel Garcia, nekadašnji kolumbijski reprezentativac, ime mu je dao po legendanom veznjaku Brazila i Rome iz prve polovice 80-ih godina prošlog stoljeća, Paulu Robertu Falcau.

Kao 20-godišnjak, Radamel je, probijajući se u prvu momčad River Platea, u Buenos Airesu diplomirao studij novinarstva na Sveučilištu Palermo.

Također, Falcao je predani katolik. U Kolumbiji je poznat kao predvodnik dviju udruga katoličke mladeži. Jedna se zove Ludi za Isusom (Locos por Jesus), a druga Šampioni za Krista (Campeones para Cristo).

U današnjem okruženju, u kojem je postati novinar nakon igračke karijere daleko uobičajenija pojava nego postati novinar prije karijere igrača, Falcao je doista iznimna pojava u svakom smislu.

Centarfor-novinar i 33-godišnji trener koji nikad nije igrao nogomet (Andre Villas-Boas) novi su veliki aduti za Portov pohod na sam vrh europskog nogometa. Osam godina nakon što je taj proces u tadašnjem Kupu UEFA-e počeo tada mladi Jose Mourinho.

Villas-Boas: Falcao je čudesan, baš kao i ostatak moje momčadi

Nakon 5-1 pobjede u prvoj polufinalnoj utakmici Europa lige nad Villarrealom u Portu trener domaće momčadi Andre Villas-Boas naglasio je zasluge čitave svoje momčadi...

- Bio je to vrlo dobar prvi korak prema finalu. Zabili smo 15 golova u trima posljednjim utakmicama nokaut-faze. To nije slučajno. To puno govori o talentu mojih nogometaša – rekao je 33-godišnji trener, novi "Mourinho" portugalskog nogometa.

Četiri gola u preokretu protiv Villarreala, koji je u prvom poluvremenu vodio 1-0, zabio je sjajni kolumbijski golgeter Radamel Falcao, dok je gol za 2-1 zabio njegov sunarodnjak Fredy Guarin.

- Falcao je čudesan igrač, baš kao što su ostali igrači u mojoj momčadi. Iako je riječ o fantastičnom golgteru, moram podvući da je ovu pobjedu izborio kolektiv.

Dodala je na kraju trenerska zvijezda u usponu, za koju se interesiraju mnogi ponajbolji europski klubovi, i za kojeg je Portov predsjednik Pinto da Costa izričito nakon Villarreala naglasio kako ne ide nikamo iz Porta, da njegova momčad mora ostati na zemlji i maksimalno profesionalno dočekati uzvratni dvoboj na Madrigalu.

S druge strane, poraženi trener gostiju Juan Carlos Garrido kazao je da iznimno teško podnio potop svoje momčadi na Dragauu.

- Teško smo poraženi i to je teško podnijeti. Vrlo smo razočarani i moramo dobro izanalizirati što je to pošlo po zlu u drugom poluvremenu utakmice. U prvom smo poluvremenu zaslužili zabiti više od samo jednog gola, jer imali smo još tri čiste prilike. Ključna je stvar bila što smo se suočili s rezultatom 1-1 umjesto 2-0 za nas. To je domaćinima dalo fantastično samopouzdanje, a nama donijelo pogreške.

Napadač Nilmar još uvijek nije izgubio vjeru:

- U nogometu je sve moguće, čak i ono nemoguće. Znamo da će biti jako teško i gotovo nemoguće, ali pokušat ćemo u uzvratu nadoknaditi zaostatak.

Uzvratni dvoboj polufinala igrat će se sljedećeg četvrtka.

Linker
25. rujan 2024 23:24