Navijači Legije 

 Foto Olimpik/nurphoto/shuttersto/shutterstock Editorial/profimedia
NACRTALI SVINJSKU GLAVU

Ultrasi stravičnom koreografijom prijete izbjeglicama: ‘Hoće li predsjednik države reagirati?‘

‘Navijanje i individualno ponašanje navijača na stadionu nisu stav našeg kluba‘
Piše: SNObjavljeno: 22. srpanj 2024. 20:46

Ovog vikenda krenula je nova sezona poljskog prvenstva, s njom i nove koreografije navijača varšavske Legije. Dosjetke ultrasa poljskog prvoligaša godinama prenosi čitav svijet, što vrijedi i u subotnjem slučaju jer stadion u glavnom gradu zemlje opet je svjedočio kontroverzama.

Pobjeda Legije 2:0 nad klubom Zaglebie Lubin pala je u drugi plan, Internetom se ne šire događanja s travnjaka nego - tribina. Naime, navijači domaćina poslali su prijeteću poruku izbjeglicama iz muslimanskih zemalja, koje država Poljska mora primiti sukladno Paktu Europske unije o migracijama i azilu.

Uoči početka utakmice, preko cijele tribine navijači su istaknuli koreografiju na kojoj piše "izbjeglice, dobrodošle", a iznad natpisa nalazi se žena koja drži svinjsku glavu. Pored nje stoje dva muškarca - jedan drži bejzbol palicu, a drugi čekić, što jasno govori o poljskoj "dobrodošlici". Koreografiju pogledajte OVDJE.

"Bez riječi sam. Hoće li biti reakcije predsjednika države Rafala Trzaskowskog? Ako klub nije u stanju kontrolirati svoje huligane i dopušta im da na stadionu šire mržnju, trebao bi se suočiti s posljedicama. Ne pristajem na financiranje takvih akcija iz državnog proračuna", oglasila se putem društvenih mreža Dorota Spyrka, članica poljske političke stranke "Ljevica zajedno", a zatim je stigla i reakcija Legije.

"Klub poštuje različitost pogleda i uvjerenja, solidariziramo se i podupiremo sve one kojima je učinjena nepravda. Otuda, između ostalog, naš izravni angažman i aktivnost za izbjeglice iz Ukrajine, napadnute 2022. godine od strane Ruske Federacije", stoji u početku njihova priopćenja uz podsjetnik na kampanje vezane za primanje ukrajinskih izbjeglica.

"Stvaramo i provodimo programe i projekte podrške, obrazovanja, integracije i izgradnje zajednice usmjerene na djecu i mlade, bolesne i one isključene diljem Poljske, koji su posebno vezani uz zajednicu našeg kluba. Kako sudjelujemo u dobrotvornim aktivnostima, tako i u onima vezanima za važne državne događaje. Legia će uvijek poštovati navedene modele ponašanja. Dogovori, navijanje, individualno ponašanje navijača na stadionu ili na društvenim mrežama nisu stav kluba, koji svojim djelovanjem čini sve da postavi dobar primjer temelj na vrijednostima kao što su poštovanje, poštena igra i pomoć potrebitima", zaključio je klub.

Linker
22. rujan 2024 04:40