Nogometaši FK Željezničara

 CROPIX Cropix
SPASONOSNI SPONZOR

Ulažu čak 48 milijuna kuna: Hoće li zagrebačka tvrtka spasiti čuveni BiH klub od kronične besparice?

U susjednoj državi nogometna sezona nastavlja se tek za mjesec dana, ali zanimljivosti ne nedostaje
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 31. siječanj 2022. 22:45

Dok se u Hrvatskoj nastavlja natjecanje u Prvoj HNL, u susjednoj Bosni i Hercegovini drugi dio nogometne sezone počinje tek 26. veljače. Zbog loše infrastrukture i vremenskih nepogoda proljetni nastavak nije moguć ranije. Do tada će 12 premijerligaških klubova tražiti natjecateljsku formu kroz obilje pripremnih utakmica, a kako zimski prijelazni rok traje sve do nastavka sezone klubovi su još uvijek u potrazi za igračkim pojačanjima.

Istina, zimska nogometna tržnica u BiH u pravilu je siromašnija od ljetne. Pogotovo to vrijedi za klubove tanke platežne moći, a takvi su gotovo svi. Klubovi pojačanja traže ili među povratnicima ili u susjedstvu, u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori. Tijekom zimske stanke tri kluba promijenila su trenere, oba sarajevska premijerligaša, Sarajevo i Željezničar, te Leotar. Glavni grad BiH napustili su hrvatski treneri Goran Sablić i Tomislav Ivković. Sablić se vratio u Split i još je bez angažmana, dok je Tomislav Ivković brzo pronašao posao. Trenersku stolicu Željezničara zamijenio je foteljom sportskog direktora u Borcu iz Banja Luke.

Igrački egzodus

Nakon Ivkovićeva odlaska Grbavicu je napustila i nekolicina hrvatskih nogometaša. Bruno Zdunić vratio se u Lokomotivu, dok je Mate Crnčević otišao u Kazahstan, u tamošnji klub Aktobe. Zbog dugovanja prema igračima na Grbavici su dali “čiste papire” i standardnim igračima Luki Juričiću i Petru Boji. Prvi traga za inozemnim angažmanom, dok se drugi skrasio u Zrinjskom. Umjesto Ivkovića trenersku poziciju preuzeo je temperamentni Edis Mulalić, koji je već vodio Željezničar, u kojemu je također proveo i najveći dio igračke karijere, a posljednjih sezona radio je u Crnoj Gori.

Umjesto mladih nezadovoljnih igrača koji su napustili Grbavicu u Željezničar su se vratili iskusni Semir Štilić, koji pola sezone nigdje nije igrao, te stoper Edin Cocalić, koji je dugo igrao u Grčkoj i Turskoj. Željezničar je u sredini tablice s velikim zaostatkom za vodećima i teško se može probiti naprijed. Glavni problem je besparica, a u zadnje vrijeme sarajevski mediji spas vide u zanimanju zagrebačke tvrtke JG-Projekti, koja je navodno spremna u idućih pola godine uložiti u Željezničar 12 milijuna maraka (oko 48 milijuna kuna), a pet milijuna odmah za rješavanje najnužnijih obveza. Hoće li od te suradnje što biti znat će se više idućih dana.

Momčad Sarajeva nakon Sablića preuzeo je makedonski trener Aleksandar Vasoski. Hoće li uspjeti prodrmati momčad s Koševa, koju su jesenas također pratili financijski problemi, tek će se vidjeti. Nakon Goce Sedloskog, koji je prije tri godine vodio Široki Brijeg, Vasoski je drugi makedonski trener u Premijer ligi BiH.

Što se igrača tiče, najviše ih dolazi iz susjedstva. Ove zime u Hercegovinu su stigli četvorica igrača iz Hrvatske. Vodećem Zrinjskom pristupio je nadareni vezni igrač Dinama Niko Janković, koji je jesenas bio na posudbi u Gorici i trener Sergej Jakirović sigurno ima sve informacije o njemu.

- Imamo 12 bodova prednosti i to nas čini zadovoljnim. No, želimo još bolje igrati, želimo unaprijediti igru kako bismo postali konkurentni i na ljeto u europskim pretkolima. Tu želimo iskorak - razmišlja o budućnosti trener Zrinjskog Sergej Jakirović, koji je nedavno produljio ugovor s mostarskim klubom nakon što je bio povezivan sa zagrebačkim Dinamom.

Većina u Hrvatskoj

I Široki Brijeg koji ima čak desetoricu igrača iz Hrvatske u svojim redovima, a ove zime je zasad prinove dobio iz Dinama i Splita. Naime, na posudbu je stigao mladi krilni napadač Vinko Rozić, koji se već na pripremama nametnuo prodornošću, a nakon odlaska Jure Obšivača u Uzbekistan pojačanje za stopersku poziciju je Petar Bosančić, koji je na Pecaru stigao iz ukrajinskog prvoligaša Mariupola, u kojem je bio od rujna prošle godine. U pripremnoj utakmici s Hajdukom Plavi s Pecare dobro su izgledali, no već s Veležom je to bilo puno lošije.

- Pokušat ćemo promijeniti sustav igre u 3-5-2 kako bismo s više igrača dolazili naprijed u fazi napada, premda se taj sustav čini defenzivnijim. No, pokušat ćemo najbolje moguće iskoristiti kvalitete naši ofenzivaca, Tončija Mujana, Ivana Ikića, a sada i Vinka Rozića, uz mladog napadača Danijela Lukića - razmišlja Jure Ivanković i potajno se nada izlasku u Europu sljedeće sezone.

Veći broj klubova Premijer lige BiH ove zime spremat će se u Hrvatskoj, igrati pripremne susrete s hrvatskim klubovima, a samo će četiri kluba otići na pripreme u tursku Antalyju - Borac, Sarajevo, Velež i Široki Brijeg.

Linker
28. svibanj 2024 02:03