AFP
SPURSI NA SAN SIRU

Tottenham otputovao u Milano bez Garetha Balea! Što će sada učiniti Harry Redknapp?

Kad sam u četvrtak u Chigwellu zaključio intervju i isključio mikrofon, u neformalnom razgovoru rezignirano sam rekao: "Harry, griješiš, Niko je jedan od tri najbolja igrača Tottenhama. Kako možeš pretpostaviti Pienaara Nikinu talentu?"
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 14. veljača 2011. 13:56

Harry, zar ovo već nije smiješno? Pitam ovo u nadi da bi gol protiv Sunderlanda, ipak, mogao definitivno promijeniti nogometni put Nike Kranjčara. U suprotnom, menadžer Tottenhama mora hitno oftalmologu. Znam jednog dobrog u Zagrebu, koji probleme s “vidom” rješava za deset minuta. Možda nakon laserske operacije kod doktora Šarića igra Nike Kranjčara ne bi bila tako “mutna” iz Redknappova rakursa.

Kad sam u četvrtak u Chigwellu zaključio intervju i isključio mikrofon, u neformalnom razgovoru rezignirano sam rekao: “Harry, griješiš, Niko je jedan od tri najbolja igrača Tottenhama. Kako možeš pretpostaviti Pienaara Nikinu talentu?”

Nije se bunio, samo je rekao: - Je, donio mi je pobjedu protiv Boltona, zaslužio je igrati od prve minute protiv Sunderlanda...

A protiv Milana?

- Vidjet ćemo, ovisi o Sunderlandu...

Što će sada učiniti Harry Redknapp? Nakon gola Boltonu iz Nike su provalile frustracije, poslao je Harryja “u jedno mjesto” i stari trenerski fakin to zna. Previše je Hrvata trenirao da ne bi znao čitati s usana. Ali, Harryju to previše ne smeta. Nada se da će u utorak, na San Siru, na raspolaganju imati i Garetha Balea, možda čak i Luku Modrića. Ako ne, zar su Palacios, Pienaar i Jenas ispred Nike? Kakva je to logika nakon dva gola za nogometne antologije?

‘Man of the match’

Niko Kranjčar je lokomotiva, koja vuče nacionalnu momčad, a na zadnje dvije Tottenhamove utakmice bio je i “man of the match”, zaslužio je barem poluvrijeme na San Siru. Ne zaboravite da u biografiji tog igrača piše da je jedini hrvatski nogometaš koji je osvojio engleski trofej (FA Cup), da je zadnji igrač koji je 2005. godine donio naslov prvaka Hajduku, da njegova igra i njegovi golovi danas drže i Hrvatsku na prvom mjestu i Tottenham u igri za Ligu prvaka, što je i elementarni klupski cilj. Kranjčarovi golovi bacili su Chelsea na peto mjesto Premiershipa, njegovi golovi na zadnje dvije utakmice vrijede 4 boda. Nogometaš koji je u tinejdžerskim godinama u Zagrebu doživio Beckhamovu slavu i kojega su nakon odlaska mrzili kao Luisa Figa u Barceloni, u času kada igra najbolji nogomet u životu, gleda u leđa izvjesnom Palaciosu, Jenasu i Pienaaru, a vjerojatno bi bio i iza Huddlestonea da je ovaj zdrav. Kakav apsurd!

Harry Redknapp nije trener koji zna što je grižnja savjesti. Ali, on zna koliko igrač vrijedi. Beskrajno vjeruje Luki Modriću, prestao je sumnjati u Ćorluku, jedino se još lomi u duši oko Nike. Kada sam se rastajao i pokazao mu sastav za San Siro, prekrižio je Palaciosa i uzdahnuo: “Da mi je Luka...”

Najznalac u Spursima

Kao najbolji engleski trener, Redknapp bi trebao znati da Luka Modrić ima instinktivnu inteligenciju, “radare” i na leđima, da beskrajno vješto bježi iz duela, makar ga engleski nogometni gladijatori ciljaju u gležnjeve. Ali, gorštačka sposobnost preživljavanja i mediteranska fantazija sjedinili su se u tom igraču. Niko Kranjčar je pak tehnički savršen, s najviše nogometnog znanja u Spursima, nikad nije igrao bolje, a slijepi “šmeker” Redknapp kupuje Južnoafrikanca Pienaara. Koji je samo pristojan igrač. I laž je da Bale i Niko ne mogu zajedno, štoviše, bio bi to atomski duet na lijevoj strani. Spoj mašte, tehnike, siline i brzine!

Za Niku Kranjčara prijelomni su idući tjedni. Nakon Milana i Lige prvaka, 22. ovog mjeseca igrat će protiv Blackpoola, a nakon toga, 26. veljače, na White Hart Lane dolazi najveći neprijatelj - Arsenal. Bilo bi sjajno vidjeti duel dvojice fantazista, Fabregasa i Kranjčara!

U nedjelju, nakon još jedne velike subote, Nikino se raspoloženje nije promijenilo ni za milimetar. Nije zaronio u euforiju, i dalje ne vjeruje ni Redknappu, koji bira riječi kada govori o najboljem hrvatskom nogometašu, ali je i lažljivi “obećanović”.

S njim lopta ne plače

- I dalje ne vjerujem, Harry mi je toliko puta obećao i prevario me, sumnjam da ću dobiti i 15 minuta u Milanu. Iako bi to bilo sjajno...

Niko Kranjčar naviknut je na mizerne minutaže, na nepravde, na neispunjena obećanja i podvale. Naviknuo se i na trenerske skepse, sumnjali su i omalovažavali ga u Zagrebu, sada sumnjaju i u Londonu. A kada igraju Niko i Luka, jedino tada “lopta ne plače”, ostali legionari su se uklopili u “englesku nogometnu maglu” ili, po naški, igraju sustav - “vužgi ga Blaž”. Ako je Boltonu zabio lijevom, Sunderlandu desnom, na redu je gol - glavom. Možda već na San Siru...

Redknapp: Za Niku uvijek ima mjesta!

Prvu će utakmicu osmine finala Lige prvaka nogometaši Milana i Tottenhama odigrati sljedećeg utorka na San Siru. Tottenham bi je mogao dočekati drastično oslabljen.

Harry Redknapp u velikm je problemima jer u sastavu Spursa sigurno neće biti Garetha Balea, ali i našeg Luke Modrića.

- Trenirao je s nama u nedjelju, ali mišljenja sam da još uvijek nije potpuno spreman zaigrati na vrhunskoj razini...gurnuti ga sada u vatru ne bi bilo pametno - kazao je Redknapp.

U velikom naletu je i Lukin suigrač Niko Kranjčar koji je većinu ljeta bio povezan s odlaskom iz Spursa, ali čini se da je strateg Totenhama okrenuo ploču:

- Za Niku uvijek ima mjestu, čak i da je Bale zdrav našao bih mu poziciju jer je zaista zaslužio mjesto u početnom sastavu. One je vrhunski nogometaš koji redovito ostaje trenirati i nakon treninga. Puno trenira i nnjegov fantastičan udarac nije ništa čudno.

Linker
24. rujan 2024 06:26