Declan Rice 

 HENRY NICHOLLS Afp
NAJSKUPLJE LJETNE AKVIZICIJE

Topnik dokazuje da nije ‘prenapuhan‘, što ne vrijedi za drugog kapitalca Londona. Jasno je tko je posao sezone

Zimski rok još nije ponudio ‘bombu‘, no sjajno je razdoblje za evaluaciju prethodnih poslova
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 04. siječanj 2024. 11:35

Možda se pregovarači još uvijek oporavljaju od dočeka, ili su velikani jednostavno odlučili stati na kočnicu, no u prvim danima prijelaznog roka najave velikih, skupocjenih transfera iz rubrike "breaking news" skromne su ili nepostojeće. Istina, zimski mercato rijetko kad se mogao usporediti s ljetnim, iako je Chelsea prije godinu dana pomaknuo granice siječanjskom potrošnjom od 330 milijuna eura. Englezi su masovno trošili i u ljeto 2023. - šest od 10 najskuplje plaćenih igrača nalazi se upravo u Premier ligi, a polusezonska pauza izvrsno je razdoblje za njihovu evaluaciju.

Najbolje da spale mostove

"Ma, još jedan prenapuhani i preplaćeni Englez". Treba priznati, mnogi od nas tako su ocijenili 116,6 milijuna eura vrijedan transfer Declana Ricea iz West Hama u Arsenal, bez obzira na njegovu važnost u postavci osvajača Konferencijske lige.

- Visoka cijena stvarala mi je presing i činila me nervoznim. Ja sam samo čovjek, a plaćen sam toliko puno. To se nije baš činilo normalnim - prokomentirao je nedavno Rice, kojeg se, ipak, neupitno može prozvati izvrsnim poslom

Rice je ekspresno zaradio Artetino povjerenje, samo stoper Saliba ima veću minutažu. Impresivno je da se jedan igrač tako brzo nametne u ponajbolji klub Engleske. U Arsenalu je vodeći po broju osvojenih duela, presječenih lopti i uspješnih dodavanja na protivničkoj polovici. Rice, dakle, na oba dijela terena radi izvrstan posao i mogao bi biti ključni kotačić u borbi za titulu. Onaj koji je prošle sezone Topnicima nedostajao.

Sve što je Rice u Arsenalu, Moises Caicedo nije u Chelseaju, iako je plaćen tek pola milijuna manje i stigao je pod istim očekivanjima. Veznjak je i sam svjestan da nije pokazao ništa, kaže da "mora ostati mentalno jak" i da se "nogomet sastoji od uspona i padova", ali u plavom Londonu uglavnom je na snazi ovo drugo. Možda bi Chelseaju bilo najpametnije spaliti sve mostove s Brightonom, jer pregovarači iz Falmera zaista ih vole "navući": Prvo su im uvalili nedoraslog Cucurellu za 65 milijuna eura, onda tog nedokazanog Caiceda i vratara Sancheza za 23, a mogao bi izgubiti poziciju jer rezervni Petrović sve se više sviđa Pochettinu i navijačima.

image

Moises Caicedo

BEN STANSALL Afp

O trećem s ljetne liste najskupljih nema se što novoga reći. Jude Bellingham (103 milijuna eura) zasad je najbolji posao sezone, postigao je točno trećinu (13) svih ligaških golova Reala, još četiri u Ligi prvaka, te zasluženo postao Golden Boy. Najmlađi je lider kojeg su Kraljevi ikada imali, sustav igre potpuno mu je podređen i pomalo je nevjerojatno da je tako dobro nadomjestio učinak Karima Benzeme, iako nije golgeter niti igra ‘devetku‘. Još uvijek treba vidjeti može li se Real dugoročno "izvlačiti" na individualnu kvalitetu, no u svakom slučaju njihova je momčad bez Bellinghama nezamisliva.

Dokazao da je među najboljima

Još jedan Englez opravdao je i nadišao sva očekivanja. Dobro, ionako bi samo teški pesimist pomislio da se Harry Kane (plaćen 95 milijuna eura) neće snaći u Bayernu, ta radi se o jednom od najboljih centarfora svojeg doba, iako mu izostanak momčadskih trofeja slovi za veliki minus u toj raspravi. No, Kane može u istu rečenicu s gotovo svim ‘devetkama‘ svoje generacije, što je dokazao s 25 golova i 8 asistencija u tek 22 nastupa za Bavarce. Impresivniji je to start u Bayernu nego što pamti Lewandowski... Bayern je prvo želio Randala Kolo Muanija, koji je za iste novce ipak prešao u Paris Saint-Germain. Broji 18 nastupa, pet golova i dvije asistencije, što sugerira da Francuz korača solidnim tempom i da bi u skorije vrijeme mogao ostvariti potpunu prilagodbu. Još ga se ne može proglasiti pogotkom, ali ni promašajem. To se, pak, ne može reći za najskupljeg stopera ikad, vrijednog 93 milijuna eura, jer dvojbi - nema.

- Savršeno se uklopio - reći će Pep Guardiola komentirajući Joška Gvardiola koji se, čini se, izborio za mjesto prvotimca (igrao 15 od 19 ligaških utakmica, startao 13), a ozljedom Johna Stonesa ono će biti još izraženije jer Nathan Ake s beka seli na stopera.

image

Moises Caicedo

BEN STANSALL Afp

Gvardiol radi točno ono što se od njega očekuje, pridonosi izvrsnim osjećajem za prostor i dodavanjima nekarakterističnima jednom braniču, te kretnjom nudi Dokuu i Grealishu mogućnost ulaska u sredinu, što krilnim napadačima Cityja izuzetno dobro odgovara. Nema tu iznenađenja, Pep je znao da su to velike snage našeg reprezentativca, zato ga je i doveo.

Tek nešto manje, 90 milijuna, stajao je Neymar po dolasku u Al-Hilal. Vrijedi istaknuti, Neymarovi transferi tijekom karijere ukupno iznose točno 400 milijuna eura (Barca 88, PSG 222, Al Hilal 90). Pritom će se Saudijci ipak posuti pepelom, jer Brazilac je sredinom listopada potrgao križne ligamente, čime mu je sezona završila. Uspio je odigrati tek pet utakmica i samo je jednom poentirao.

Novi miljenik Anfielda

Posljednja tri s top 10 liste nalaze se na Otoku. Kai Havertz (75 milijuna) još uvijek traži idealnu ulogu u Arsenalu, no može pridonijeti u smislu rotacija, a koje su nerijetko bile i ključne za engleske prvake, pogotovo ako pogledamo City proteklih godina. Zato se Topnici (još uvijek) ne moraju udarati u glavu, dok Manchester United možda počinje sumnjati u Rasmusa Højlunda (74 milijuna). Mladi Norvežanin postigao je tek šest golova u 23 nastupa, od toga samo jedan u PL, a pokazao je da je i dosta podložan ozljedama. Ne treba mu prerano suditi, no zasad nije zadovoljio, premda Vragovima ulijeva optimizam činjenica da Højlund na terenu izgleda nešto bolje nego što statistika nalaže.

image

Domink Szoboszlai

PETER POWELL Afp

No, znatno impresivnije djeluje Dominik Szoboszlai (70 milijuna), za kojeg vrijedi isto što i za Arsenalovog Ricea - ekspresno se nametnuo u Liverpoolu odigravši sve ligaške utakmice. Atraktivan je, brz, kreativan, prodoran i odvažan, te posjeduje izvrstan udarac s distance. Može se reći da 23-godišnji Mađar uvelike podsjeća na Philippea Coutinha, koji je svojevremeno bio miljenik Anfielda. Čini se da i Szoboszlaija čeka slična sudbina.

Linker
28. travanj 2024 03:38