RONALD GORSIC/CROPIX
ŽESTOKI OKRŠAJ

Tko kaže da nogometni Zagreb nema svoj pravi veliki gradski derbi: Ima ga, danas je najveći obračun!

Poznati igrači ostavljaju obveze, žure s puta, ignoriraju ozljede... samo kako bi dohvatili titulu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. lipanj 2021. 09:07

Tko kaže da Zagreb nema nogometni derbi? Ima ga, ima, a u ponedjeljak će taj derbi dočekati najveći obračun. Naime, iz godine u godinu raste rivalitet između dviju veteranskih momčadi, Rudeš C.I.O.S i Lokomotiva-Senjak hoteli u borbi su za naslov prvaka u Zagrebu.

Lokomotiva je zadnjih godina ipak bila uspješnija, osvajala trofej, štoviše, bili su Lokosi i prvaci Hrvatske. Rudešani su to teško gledali, odlučili prekinuti dominaciju, krenuli su u novu sezonu s najvišim ambicijama. I sad, kolo prije kraja, Rudeš ima 48, Lokomotiva 47 bodova, na stadionu u Rudešu (18.45) bit će to velika utakmica, kojoj dodatnu čar daje činjenica da će na terenu biti mnogobrojne bivše nogometne zvijezde, bivši reprezentativci, zvučna imena.

Rudešani su sastavili svojevrsni Dream Team, igrali su ove sezone za njih Dario Šimić, Silvio Marić, Joe Šimunić, Ognjen Vukojević, Ivica Olić, Željko Sopić, Ivica Vrdoljak, Mihael Mikić, Antonio Franja, Radomir Đalović, Marko Radas, Mladen Pelaić... Mnogi od njih bit će na travnjaku i u ovom finalu.

- S reprezentacijom U-18 sam u Međimurju i u utorak imamo utakmicu, ali dolazim u ponedjeljak u Rudeš. Ne znam hoću li moći igrati, još sam ranjen otprije dva tjedna, noga mi je bila otečena, ali bit ću tamo, ako neću igrati, bodrit ću momčad - javio se Josip Šimunić, izbornik reprezentacije koja je na turniru u Sv. Martinu na Muri.

image
Josip Šimunić
HANZA MEDIA

Teško je, naravno, unaprijed reći tko će igrati, tko će se pojaviti, svi ti dečki su već u godinama kad se dulje oporavljaju od nogometnih napora, kad imaju i druge obveze, ali, kako smo čuli, svi koji mogu igrati i mogu stići na utakmicu, planiraju doći. Očekuju se i Ivica Olić i Ognjen Vukojević koji imaju svoja trenerska zaduženja, najavljuje nastup i Dario Šimić.

- Lijepa utakmica, lijepo je da se ovako družimo, da igramo i natječemo se. Dobro je i da veteranski nogomet dobije malo publiciteta, igra se dobar nogomet. Znalo je u prošlosti biti grubih utakmica, startova, ali ove dvije godine koliko ja igram uistinu su to fair-dvoboji u kojima svi istinski guštamo. Također, tu puno ovisi tko je koliko spreman, koliko tko može trčati, ne presuđuje samo kvaliteta - priča Dario Šimić, još jedna od Rudešovih uzdanica.

Josip Šimunić, pak, ima poruku za protivnike.

- Znam ja da moj prijatelj Jerko Leko jako želi opet osvojiti naslov, ali ovog ćemo ga puta morati razočarati. Već danima se pale na utakmicu, šalju po čitavom gradu poruke kako će nas pobijediti, vidjet ćemo kako će završiti - kazao je kroz smijeh Šimunić.

Leko je, s druge strane, dobio poruku...

- Ha-ha, oni se pale više od nas, što je logično, mi smo ipak prvaci, oni to tek žele postati. Neće tek tako pobijediti - poručio je Leko, koji je više puta bio i najbolji strijelac lige.

- Naravno, nama je ovo zabava, ali svi smo sportaši i uvijek želimo pobijediti, to je normalno. Dat ćemo sve od sebe da opet budemo prvaci, imamo i mi jaku momčad. Ove godine neizvjesnost traje do zadnjeg kola, bit će sigurno dobra utakmica. Imam i neke obveze na trenerskoj Akademiji, polažem za Pro licencu, nadam se da će mi profesori izići ususret, da mi neće zamjeriti ako malo zakasnim, nadoknadit ću. Ne smijem propustiti ovu utakmicu - govori Leko, koji također nije jedino zvučno ime u momčadi Lokomotive. Jasmin Agić, Nikola Pokrivač, Kristijan Polovanec, Tomislav Žitković, Frane Ćaćić, Tomislav Gondžić, Stjepan Caban... Na vratima Mario Jozić ili Darko Horvat.

A da je živ legendarni Ivo Tomić, možda bi ovako poručio dečkima iz Rudeša: “Ako želite naslov prvaka, morate proći kraj Šeničnjaka”. Marko Šeničnjak je vođa Lokomotivine obrane, druge najbolje u ligi (20 primljenih golova), Rudešova je primila četiri gola manje. Lokomotivin je napad, pak, zabio četiri gola više (70:66), bit će svi na velikim iskušenjima, ulog je - naslov prvaka. I kasnije podbadanje pobjednika na račun poraženih, to im je svima, možda, i najveći motiv.

Linker
30. travanj 2024 00:21