Marcus Rashford je bio meta rasističkih uvreda nakon Eura 2020

 LINDSEY PARNABY Afp
PRIZNAO KRIVNJU

Tinejdžer ide u zatvor zbog jednog ‘tweeta‘ upućenog zvijezdi Manchester Uniteda: ‘To je zločin iz mržnje‘

Marcus Rashford je promašio jedanaesterac u finalu Eura 2020 zbog čega je bio meta rasista
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. ožujak 2022. 17:09

Tinejdžer iz Engleske je kažnjen sa šest mjeseci zatvora zbog rasističke poruke upućene Marcusu Rashfordu nakon Eura 2020. godine. Justin Lee Price, 19-godišnjak koji je napisao ljutiti Tweet u kojem je izvrijeđao Rashforda nakon promašenog penala u finalu Eura je priznao krivicu za svoje nedjelo.

Mladi navijač je Rashforda nazvao "nigerom" nakon što je Engleska izgubila od Italije u finalu na Wembleyju nakon jedanaesteraca. Rashford je bio jedan od trojice Engleza koji su promašili penal, a mladog Pricea je to iznerviralo pa je izvrijeđao 24-godišnju zvijezdu Manchester Uniteda.

"Marcus Rashford, ti si je*** glupi niger. Promašio si penal koji bi moja pokojna baka zabila", napisao je u tweetu 19-godišnjak.

Price je najprije pokušao sakriti svoj identitet pa je promijenio korisničko ime na Twitteru, a onda je negirao sve što mu se stavljalo na teret nakon što ga je privela policija, ali je na kraju, u drugom ispitivanju, ipak priznao da je objavio sporni Tweet. Na sudu je 17. ožujka priznao krivnju za slanje uvredljive poruke preko javne komunikacijske mreže.

Rashford je bio žrtva rasizma sa kolegama iz reprezentacije Bukayo Sakom i Jadonom Sanchom koji su također promašili svoje jedanaesterce. Rashford je nakon uvreda poručio kako se ne misli ispričavati zbog porijekla.

"Mogu podnijeti kritiku zbog svoje izvedbe. Moj penal nije bio dovoljno dobar. Trebao sam ga zabiti. No, nikada se neću ispričavati zbog onoga što sam i od kuda dolazim", poručio je Rashford.

O slučaju se u srijedu oglasio i tužitelj Mark Johnson.

"Price je vrijeđao nogometaša na temelju boje njegove kože i njegov postupak je bio očito rasistički i predstavlja zločin iz mržnje. Oni koji rasistički vrijeđaju nogometaše svima kvare igru. Nadam se da će ovaj slučaj poslati poruku da ne toleriramo rasizam i da će prijestupnici biti osuđeni."

O svemu se oglasio i drugi tužitelj Douglas Mackay koji je istaknuo da je porastao zločin iz mržnje prema nogometašima.

"Izvješća pokazuju da je znatno porastao kriminal povezan sa nogometom u usporedbi s predpandemijskim nivoom. Želimo iskorijeniti te zločine i naš nacionalni sport napraviti sigurnim i uključiti sve u njega. U nogometu nema mjesta rasizmu i zločinima iz mržnje koji imaju velik utjecaj na žrtve", zaključio je Mackay.

Linker
12. svibanj 2024 14:19