LAURENCE GRIFFITHS Afp
IZNENAĐENJE ZA MNOGE

Talijanski junak otkrio tajnu! Objasnio je zašto nije slavio ključnu obranu penala za naslov na Euru

Gianluigi Donnarumma bez sumnje je talijanski junak koji je nosio reprezentaciju do naslova na Euru
Piše: SN, Robert MatteoniObjavljeno: 13. srpanj 2021. 16:47

U velikom finalu protiv Engleske u raspucavanju jedanaesteraca skinuo je udarce Sanchu i Saki (ranije je promašio Rashford, op.a), a mnoge je iznenadila njegova 'ledena' reakcija nakon obranjenog jedanaesterca potonjem Saki koja je ujedno i donijela trijumf 'Azzurrima'.

Naime, nakon obranjenog penala Saki Donnarumma je mirno krenuo od gola kao da se miče Pickfordu za sljedeću seriju jedanaesteraca, a tek kada su mu suigrači poletjeli u zagrljaj shvatio je da je njegova momčad zapravo pobijedila.

"Nisam slavio jer nisam shvatio da smo pobijedili. Bio sam razočaran jer je Jorginho promašio i pomislio sam da smo nadomak poraza, a morao sam nastaviti", objasnio je Donnarumma.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

Objasnio je Donnarumma i još jedan detalj.

"Zbog VAR-a moraš uvijek paziti na svoje noge, pa sam se zato okrenuo prema sucu da provjerim je li sve u redu. Kada sam vidio suigrače da trče prema meni sve je krenulo", objasnio je Donnarumma, koji je izabran za najboljeg igrača Eura.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

Žele ga ne voljeti, a moraju ga obožavati

U1960-im godinama jedan od popularnijih TV-likova (lutkarskih) u Italiji bio je jedan miš. Zvali su ga Topo Gigio i prvi mu je glas “posudio” tada popularni pjevač Domenico Modugno. Miš Gigio bio je obožavan jer je emitirao ideju romantičarskog pristupa u ozbiljnim temama, nevinašca kojeg svi vole, pogotovo djeca.

Kada je 2013. AC Milan na jugu Italije (Castellammare di Stabia) locirao mladog vratara koji puno obećava, odlučio je platiti 250 tisuća eura odštete i dovesti ga u školu nogometa. Netko je jako dobro vidio perspektivu tipa koji je već sa 15 godina izgledao gorostasan. Da se to naslutiti i po današnjim mjerama, 196 centimetra i 92 kilograma. Gianluigi Donnarumma oduševio je toliko struku u Milanu da je već iduću godinu bio priključivan prvoj momčadi. Izgledao je ogroman, a u duši dječarac.

Ne znamo je li to pridonijelo da ga prozovu Gigio, kao vizualna suprotnost lutkarskom slavnom liku Apenina, ali slične je naravi dobričine i romantičarski nastrojene duše. Vrhunska klasa Donnarumma je bio navijač Milana i zato je po dolasku u lombardijsku metropolu bio iznimno sretan. Pogotovo što je već 2015., sa 16 godina, postavljen na gol Milana. Šest godina kasnije Donnarumma je već ostvario niz povijesnih dosega. Nitko više od njega nije branio za veliki klub u toj dobi, nitko nije osvojio europski naslov s reprezentacijom i pogotovo nitko nije bio najbolji igrač, a ne samo golman, Eura. I uza sve to Donnarumma je oborio rekord bez primljenog gola za Azzurre, kojeg je držao Zoff.

Ovaj Euro bio je turnir koji je veliki talent i potencijal tog 22-godišnjeg Talijana etablirao u klasu. Danas cijeli svijet zna ono što je u Italiji bilo vidljivo i prije 3-4 godine. Donnarumma je top golman koji će idućih desetak godina biti jedinica vrijednosti za “jedinice”. Impozantnih fizičkih predispozicija, sa sjajnim refleksima i zavidnom eksplozivnošću, odličnom tehnikom na kojoj će sigurno još raditi, Donnarumma je fantastičan golman. Italija je prve plodove te njegove kvalitete počela ubirati upravo na Euru...

Naslov prvaka do temelja je potresao Italiju, ne samo nogometnu, u pozitivnom smislu. Prvi kontinentalni trofej nakon jedinog osvojenog prije 53 godine pokrio je sve muke i terete calcia proteklih 15 godina. Od svjetskog naslova 2006. Italija se negdje zagubila po putu, a katastrofa 2018., kada nisu otišli na SP u Rusiju, ih je otrijeznila. U novoj priči Roberta Mancinija upravo je Donnarumma bio stabilni oslonac vedrije perspektive. Teški pregovori Kada ste tako sjajan nije čudno da postanete važan mnogima, posljedično antipatičan drugima. Kad je potpisivao prvi pravi ugovor s Milanom, prije 4 godine, bilo je svega obzirom da mu je agent bio notorni Mino Raiola. Uspio je iskamčiti od Milana čak 6 milijuna eura plaće za igrača od 18 godina, k tome golmana, u klubu gdje se manjak kvalitete i rezultata osjećao u svakom kutu svlačionice i navijačkom nezadovoljstvu. Raiola je igrao po svome, raširio priču da je Donnarummi moguće ići na više adresa i da ga zato Milan mora platiti. Ne samo da su mu dali 6 milijuna eura, nego su angažirali i brata kao rezervnog golmana za milijun eura plaće.

Bio je to jasan znak specijalnog statusa kojeg će biti teško zadržati u idućem pregovaranju. Već kod prve bitke za uvjete Milanovi su navijači bili ogorčeni na Donnarummu, kojeg su vrijeđali, prozivali, sve dok nije potpisao. Četiri godine kasnije dogodilo se neizbježno. Za vratara od 22 godine, s takvim kvalitetama, nije problem dobiti top uvjete novog vremena, što znači da je Milanu stavljena omča oko vrata. Ili će pristati na traženih 10-12 milijuna ili će otići. Dugo su trajali ti povuci-potegni odnosi kluba i Raiole, jer Donnarumma se nastojao fokusirati na igre i plasman u Ligu prvaka. Navijači su ga pozivali da otkaže Raioli, čak je i u trenucima slabosti, često uplakan zbog ogromne negativne energije koju su mu putem društvenih mreža odašiljali tifozi, o tome počeo razmišljati. Nije bilo logike No, nije bilo logike. Raiola je doista antipatičan tip, arogantan i bez skrupula prema emotivnim klupskim pričama. No, Raiola je i top agent koji svojim igračima osigurava astronomske ugovore. Milan je probao sve, podigao se do 8 milijuna eura plaće i igrao na kartu emocija mladog vratara. No, u jednom trenutku razgovori su prekinuti, kao da su svi spoznali da se više nema što pričati.

Preveliki magnet bila je za Raiolu činjenica da će Donnarummu moći transferirati bez eura odštete, uz sigurno veliki bonus pored dogovorene plaće, kako za njega, tako i igrača. I zato je Milan pogriješio što ga nije prodao prošle zime ili ljeto, jer je ostao bez ponajboljeg svjetskog vratara, a da u 50-ak milijune eura ulaganja nije dobio ni eura zarade. Trebali su biti svjesni u klubu da jednostavno ne mogu zadržati igrača koji želi trofeje, borbu za Ligu prvaka, najjače pozornice, gdje je plaća samo logična posljedica. Donnarummu će milanisti teško preboljeti, a još će mu teže oprostiti da je otišao bez odštete. No, nakon svega što je učinio na Euru, bit će jako teško da uspiju u onom što bi htjeli, da ga ne vole. Gigio, div koji voli Alessiju Elefante, dvije godine stariju i 40 centimetra nižu tinejdžersku mu ljubav iz rodnog mjesta, jednostavno će biti top čuvar talijanskih vrata i jedan od aduta želje da se ovakva slavlja ponavljaju.

Linker
12. travanj 2024 20:07