FILIPPO MONTEFORTE Afp
OTVARANJE IZ SNOVA

Talijani su ovo napravili prvi put na Eurima u 38 odigranih utakmica: ‘Svi smo to čekali...‘

Nakon potpune dominacije poslali su poruku svima, ali jedna rečenica otkriva da su čvrsto na zemlji.
Piše: Goran Čičin - MašanskerObjavljeno: 12. lipanj 2021. 08:08

Italija je nakon 1805 dana zaigrala na velikom natjecanju, u Rimu je u ulozi formalnog gosta susretom s Turskom otvorila Euro 2020. Turski su navijači bili glasniji od domaćih, ali na terenu se od prve minute vidjelo tko je bolji. Talijani su odigrali impresivno i ostvarili visoku pobjedu kojom su poslali poruku svima, potpuno su dominirali nad suparnikom cijelo vrijeme i to okrunili s tri pogotka.

Vjerovali ili ne, Italija nikad do sinoć nije uspjela postići više od dva pogotka na završnom turniru Eura, a odigrala je 38 utakmica.

- Svi smo ovo čekali, jer sport bez publike nije isti. Nadamo se da ćemo vrlo brzo imati još više gledatelja. Igrali smo dobro, nije bilo lako na otvaranju, a igrali smo protiv dobrog suparnika. U ovakvim utakmicama potrebno vam je sve. Sretan sam, bili smo stvarno dobri. Navijači su nam pomogli, a za nas je bilo ključno kad smo ubrzali protok lopte, uspijevajući uvijek naći slobodnog igrača. Važno je krenuti dobro i to je zadovoljavajuće za nas, za navijače na stadionu i za sve Talijane. Bila je ovo prekrasna večer, nadam se da će ih biti još – rekao je Roberto Mancini.

Pitali su ga i za Wembley na kojem se igra finale.

- Dug je put do toga. Još šest utakmica.

Nametnula je Mancinijeva momčad od početka snažan ritam i Turcima to nije bilo lako pratiti, no na odmor su otišli s pozitivnom nulom.

- Pokazali smo strpljenje u prvom poluvremenu. Turska je jaka momčad koja je stvorila probleme mnogim vrhunskim momčadima. Pokušali smo ih izmoriti i raširiti, no mučili smo se dok nismo razbili njihov zid – rekao je Immobile.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Čak 67 posto posjeda imala je Italija u prvom poluvremenu koje je završeno spornom situacijom. Spinazzola je ubacio s lijeve strane, lopta je u kaznenom prostoru pogodila Celika u ruku, ali sudac Makkelie nije reagirao, kao ni VAR sudac koji je u Nyonu pregledavao snimku. Ni sudački ekspert Marijo Strahonja na HRT-u nije mogao objasniti kako to nije kazneni udarac...

Italija je u 53. minuti stigla do zasluženog vodstva. Barella je fino pronašao Berardija na desnom krilu, uslijedio je ubačaj u sredinu, a stoper Demiral prsima je skrenuo loptu u vlastitu mrežu. Naravno, nije tu bio kraj, jer je Mancinijeva momčad nastavila s napadima. Nizale su se prilike, tuklo se iz svih pozicija, i u 66. minuti već je bilo 0:2. Spinazzola je još jednom probio desni bok i uputio snažan udarac kojeg je obranio Cakir, ali se nakon odbijene lopte na pravome mjestu našao Ciro Immobile koji je spremio loptu u mrežu.

Turska je pokušala uzvratiti, ali nije znala kako. Predobri i prečvrsti bili su za njih Talijani, koji su u 79. minuti stigli i do trećeg pogotka i konačne potvrde startne pobjede. Nakon još jedne pogreške suparnika na opasnim dijelu terena uslijedilo je 'prebrojavanje', Immobile je uposlio Insignea koji je iz svoje omiljene pozicije iskosa s lijeve strane pogodio suprotni kut za 0:3.

Italija je tako nastavila svoju sjajnu seriju, bila joj je ovo deveta uzastopna pobjeda bez primljenog pogotka. Impresivna je bila predstava Azzurra koji su sigurnom pobjedom na otvaranju Europskog prvenstva potvrdili status favorita skupine te jednog od favorita cijelog turnira.

S druge strane, od Turske se ipak očekivalo više.

- Suparnik je superioran u odnosu na nas. Pokušali smo kontrolirati igru, ali nismo mogli izaći iz njihovog pritiska. Nije lako kad ti protivnik uzme loptu. Nakon primljenog pogotka još smo više izgubili kontrolu, Italija je izgledala spremnije od nas, a mi smo bili ispod svoje razine - rekao je izbornik Senol Günes.

Linker
12. svibanj 2024 12:59