Mario Cvitanović u Sportcastu

 HANZA MEDIA
SPORTCAST

‘Ta Miškovićeva izjava me uvrijedila! Kod nas nema trenera koji bi mogao voditi Rijeku? Mene nisu zvali‘

Bivši trener Dinama o situaciji u Hajduku: ‘Nemaju sve posloženo, sada kreće veliki posao!‘
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 20. lipanj 2022. 16:35

Sjesti nasuprot Marija Cvitanovića (47), nekadašnjeg stopera Dinama i hrvatske reprezentacije, a danas trenera u ulozi analitičara znači provesti sat vremena u ugodnom razgovoru o današnjoj nogometnoj zbilji. Jasan stav, argumente kojima raspolaže o svakoj "frekventnoj" temi u hrvatskom nogometnom diskursu dovest će svakog konzumenta ovog sadržaja do jednako jasnih, naoko čak i jednostavnih zaključaka. Da pojasnimo primjerom, Cvitanović je tri godine nezaposlen u trenerskom smislu. Otkako je 2019. otišao iz Saudijske Arabije, za njega posla nema, tamo gdje bi on najradije želio - na klupi uz teren. Uza sve to, naš gost će reći.

- Nikada nije problem biti trener, uskočiti u nešto, ali ja sam tu jasan. Ne želim raditi bilo što. Ali, mogu se adaptirati na svaku situaciju.

Rekao je to Cvitanović i u nedavnom intervjuu za tiskano izdanje našeg medija, a sada je te svoje teze u dodatnom proširio. Nije ga se, veli, dojmilo puno toga što mu je bilo nuđeno i predstavljano kroz sve ove godine, ali da se vidi u HNL-u jednoga dana - vidi se. Nije se to ustručavao reći.

Pitali smo ga, primjerice, što misli o recentnom modelu Rijeke koja je tek nakon tjedan dana od početka priprema ustoličila trenerski tandem Tadić - Budicin na klupu.

- Na kraju protekle sezone i završenog Kupa rekao sam da svaka momčad ima neke svoje cikluse. Mislim da je s time Rijeka došla do kraja jednog ciklusa i da mora okrenuti stranicu prema novome, nečem drugom, s novom energijom i kvalitetom. Iznenadila me, pomalo i uvrijedila, rekao bih, izjava predsjednika Miškovića. Rekao je da je malo trenera ili ih je gotovo nemoguće pronaći u Hrvatskoj, sa žarom u očima koji bi vodili Rijeku. To je jedna pljuska trenerima u Hrvatskoj, nezaslužena. Plus, ta poruka dolazi od jednog čovjeka iz vrha nogometnog saveza. To je po meni jedna kriva poruka. Ako si predstavnik na nacionalnoj razini, to nije na pravi način, adekvatno izgovoreno. Na kraju, ako gledamo uspjehe hrvatske reprezentacije, nisu li sve te igrače stvorili hrvatski treneri?

image

Mario Cvitanović i Patrik Mršnik u Sportcastu

HANZA MEDIA

Domećemo i pomalo škakljivo pitanje - da su ga zvali iz Rijeke, bi li pristao doći na klupu?

- Nisu me zvali pa nema potrebe da o tome razgovaramo.

Želja za vođenjem nogometne momčadi nije ga napustila, pričao nam je i o poslu koji mu se trebao dogoditi, onaj u redovima nekadašnjeg talijanskog prvoligaša Siene.

- Došao sam, dogovorio se s bivšim vlasnikom koji će za tri dana prodati klub. Armenski vlasnik prodao ga je Talijanima, čak niti generalni menadžer kluba nije znao da će se to dogoditi. Već sam bio i na nekim utakmicama, pomalo smo krenuli u neki proces slaganja momčadi, kad se dogodila prodaja kluba, novi sportski direktor i tako dalje. To mi se činilo zanimljivim, u Italiji je mala razlika u razinama igre, a i vidimo što su tamo napravili naši treneri, Tudor i Jurić.

I sam je Cvitanović nekad bio dionik talijanskog nogometa, iz Dinama je početkom trećeg milenija otišao put Verone, a potom zaigrao i za Veneziju, Genou i Napoli. Kasnije se preko Belgije vratio na Maksimir, a sada se priča o dolasku Boška Šutala iz Serie A u Dinamo. Koliko bi on značio Modrima?

- To je igrač kojeg ja jako cijenim. Može igrati stopera, beka, u formacijama s tri ili četiri odostraga. Polivalentan je, a kroz sezone u Veroni je jako napredovao. Budućnost je, investicija ali i gotov proizvod. Iskustvo igranja u Italiji je neprocjenjivo, Boško Šutalo donio bi Dinamu novu vrijednost.

Kaže Cvitanović da HNL kao takav, unatoč svim pozitivnim kritikama, zanimljivim utakmicama pa i raspletom protekle sezone ima jedan problem.

- Prvo, naše je tržište jako malo. Prostor za nas trenere je jako sužen. A kvaliteta našeg nogometa možda nije kompatibilna svoj toj zanimljivosti koja u zadnje vrijeme krasi našu ligu. Europa je prošle sezone procijenila da HNL nije na razini onoga što svi očekuju. Rezultati vani dižu rejting lige. Naravno da su to i transferi mladih igrača za velik novac, ali ispadanja od Šerifa, Tobola, bugarskog CSKA i PAOK-a govore za sebe. Ako nam klubovi ove jeseni budu igrali grupne faze, bit će dobro, ali ovo od lani nije dobro za HNL i njegov renome.

Ukazao je i na jedan problem, više zadaću za Hajduk u narednom razdoblju. Na našu konstataciju da klub s Poljuda već ima dosta toga posloženog za sljedeću sezonu, Cvitanović će reći:

- Nema! Njima je osvajanje Kupa donijelo jako dobru situaciju i atmosferu, ali sada kreće ozbiljan posao. Financijski je bio trošak prošle sezone, bit će to i sljedeće. Financijski se može uprihoditi iz europskih natjecanja. Hajduk sada ulazi u rekonstrukciju zadnje linije, Katić nije otkupljen, nije se previše založilo da i ostane. Niti on niti Ferro nisu tu, nije bilo intencije da ih se zadrži. To je možda poruka da i oni možda nisu prezadovoljni tim rješenjima. Treba im brzi stoper, način na koji su primali golove prošle sezone otvara im obvezu da dovedu kvalitetnog stopera, s određenom brzinom. Hajduk ima jako dobru klimu i atmosferu, ali sad kreće ono pravo. Da vidimo koliko će se pojačati, jer pojačanja za Europu su neophodna - kaže Cvitanović.

REPREZENTACIJA: Dobili smo kompetitivnost u svim linijama

Cvitanović je prokomentirao i zadnje nastupe Vatrenih u Ligi nacija. Kao igrač se od jeseni 1998. do proljeća 2001. nije imao priliku nadmetati s Francuzima u dresu hrvatske reprezentacije, ali zna da pobjeda u Parizu igračima znači mnogo.

- Gušt je igrati takve utakmice, to daje dozu sigurnosti i potvrde u svoje sposobnosti. Daje i na vrijednosti nekim potencijalnim transferima. Vidimo koliko se interes podigao za naše igrače, to je potvrda da smo top reprezentacija. Izbornik Dalić će upravo na obrascu igre iz Pariza graditi način i stil igre za budućnost. Tranzicija i niski blok otvaraju nam mnoge mogućnosti, imamo igrače za to, a s novima smo dobili kompetitivnost u svim linijama. Trebamo raditi, nema puno vremena u tim okupljanjima za gradnju, ali igrači su dovoljno inteligentni da mogu primijeniti sve situacije koje se stave pred njih.

PRVI MANDAT U DINAMU: Bili smo u 'crvenom', pitanje je što bi bilo da smo igrali Europsku ligu

Cvitanović je na klupu Dinama stigao u ljeto 2017. godine, za sezonu u kojoj je Rijeka branila dvostruku krunu osvojenu toga proljeća. Pamti se, kao jedna od 21 pobjede na klupi Modrih, predstava protiv Hajduka i pobjeda od 3:1 uz emotivno obraćanje na presici...

- Ne treba skrivati neke stvari, trenerski posao je emocija. Bio je to moj prvi derbi na klupi Dinama, pobjeda, prolazili smo kroz period stvaranja te grupe, došli smo samo tri dana prije prvog kola... Naravno da te emocije ponesu. Ispali smo iz Europe od Skenderbeua, nismo uspjeli u tome dijelu, ali su se na kraju iskristalizirale neke stvari, a to sam i rekao nakon Skenderbeua - kaže Cvitanović i dodaje:

- Na polusezoni smo imali desetak bodova prednosti pred Rijekom, ali bila je to teška sezona. Ta ekipa Dinama dosta je vozila "u crvenom". Išli smo do određenog limita. Pitanje je što bi bilo da smo ušli u Europsku ligu, koliko bi tada patila HNL. Na kraju te sezone prvenstvo se osvojilo "u gusto". Igrati Europu je nemjerljivo, ali uz svu tadašnju problematiku u klubu i oko njega, možda je neigranje Europe te sezone bila sreća u nesreći.

Cijeli Sportcast s Marijom Cvitanovićem pogledajte u nastavku:

Linker
22. travanj 2024 19:34