ŠPANJOLSKI EGOCENTRIK

SUKOB TAŠTINA Pep Guardiola nikada nije znao s napadačima, ali ni oni s njim

Pep Guardiola nikada nije na klasične devetke gledao kao što na njih gledaju drugi treneri i sada se postavlja pitanje što će biti s Robertom Lewandowskim
Piše: Karlo TašlerObjavljeno: 17. kolovoz 2014. 18:05

Barcelona je kupila Ferrarija, a vozi ga kao Fiata”, rekao je svojedobno Zlatan Ibrahimović isfrustriran taktikom Pepa Guardiole. Španjolac u Barceloni jednostavno nije znao iskoristiti puni potencijal sjajnog Šveđanina zbog čega su i nastale legendarne svađe dvojice nogometnih genijalaca.

“Guardiola je kukavica, a njegovi igrači su poslušni školarci” napisao je u svojoj autobiografiji Ibrahimović koji je u Barcelonu doveden iz Intera 2009. godine za 46 milijuna eura i Samuela Eto’oa koji je karijeru nastavio na San Siru.

Igra bez napadača

Guardiola je uvijek preferirao sustav igre bez pravog napadača, to jest s lažnom devetkom koju bi igrao netko od njegovih miljenika čija tehnika graniči sa savršenstvom. Tu su bili Messi, Fabregas, dok se danas u Bayernu priča vrti oko Marija Götzea zbog čega je iz kluba i otišao Mario Mandžukić za kojeg je zaključeno da nema mjesta u takvoj taktici. Iako je u posljednje dvije sezone bio jedan od ključnih igrača, i sam je zaključio da će teško nastaviti napredovati pod Španjolčevom palicom.

- Budimo iskreni, stil koji Guardiola prakticira ne odgovara mi - rekao je kratko Mandžukić prije odlaska u Atlético Madrid.

Pep Guardiola nikada nije na klasične devetke gledao kao što na njih gledaju drugi treneri i sada se postavlja pitanje što će biti s Robertom Lewandowskim, napadačem koji je ovoga ljeta sletio u München, ali koji je bio u bavarskim planovima i mnogo prije samog Guardiole. Jednostavno je previše uloženo u Poljaka da bi ga se držalo na klupi. Iako je u Bayern došao kao slobodan igrač bez odštete, na kocki su bile mnogo veće stvari od novca. U igri je bilo nogometno razjedinjenje Njemačke jer su Borussijini navijači odlazak Lewandowskog shvatili kao napad na njihov suverenitet, što je definitivno veliki problem za uređenu i ujedinjenu zemlju kao što je Njemačka.

Bolja ponuda

Ipak, Poljak je vjerojatno kompletniji igrač od Mandžukića te Guardiolinoj igri može ponuditi više od Hrvata pa mu u vrhu napada ne bi trebao predstavljati strano tijelo. Međutim, istinskom kvalitetom odudarao je i Ibrahimović pa je neslavno otišao iz Katalonije nakon samo sezone provedene na Nou Campu. U isti koš možemo staviti Thierryja Henryja i Eto’oa koji se, osvojivši dvije Lige prvaka, u dresu crveno-plavih profilirao u apsolutno božanstvo navijača. Međutim, za hladnokrvnog Guardiolu to nije bilo dovoljno pa je Kamerunac u ranije spomenutom transferu bio primoran karijeru nastaviti u Interu.

Specifične zadaće

- Guardiola mi je davao specifične zadaće, onakve kakve u normalnim okolnostima ne tražite od napadača. Uvijek razmišljam kao napadač i bio sam u nemogućnosti ispuniti njegove naredbe - rekao je Eto’o koji je godinu dana nakon ove izjave pod Joseom Mourinhom s Interom osvojio još jednu Ligu prvaka igrajući na poziciji - lijevog beka.

Kako bilo, u Guardiolinoj trenerskoj karijeri postojale su i napadačke iznimke, a prvi u toj kategoriji su David Villa i Thomas Müller. Međutim, stvar je u tome što su oni odlučili neproturiječiti Guardiolinoj filozofiji, već joj pridonijeti koliko mogu. Müller tako igrajući na krilu žrtvuje borbu za najboljeg strijelca lige, dok je Villa svojedobno svoje kretnje morao maksimalno prilagoditi tika-taki.

Iako je Lewandowski polivalentan napadač koji zabija najrazličitijim načinima, pitanje je koliko će mu njegov mentalni sklop dopustiti promjenu. Uz to, morat će se sa statusa prve zvijezde, koji je nosio u Borussiji Dortmund, spustiti na razinu ostalih suigrača - upravo ono što Ibrahimović i Eto’o nisu mogli.

Linker
22. rujan 2024 07:37