AP
SEDMICA MARSEILLEA

Strijelac Dudu i asistent Srna srušili Arsenal, Pedro Leon uništio veliku večer Inzaghija!

Jose Mourinho na San Siru spasio se u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, Mario Gomez strpao je Cluju hat-trick, raspucani Marseille Žilinu je demolirao sa 7-0
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 03. studeni 2010. 21:22

SKUPINA E

Nogometaši minhenskog Bayerna, aktualni europski doprvaci, pobijedili su Cluj 4-0 na gostovanju u srazu četvrtog kola E-skupine Lige prvaka. Hat-trick je za Bavarce do 71. minute zabio Mario Gomez na tri asistencije Bastiana Schweinsteigera. Zabio je 25-godišnji centarfor na kraju četvrti gol ove sezone u Ligi prvaka i deveti ukupno za Bayern ove sezone u natjecateljskim dvobojima. Konačan je rezultat u 90. minuti postavio Thomas Müller na asistenciju Hamita Altintopa. Turčin je sudjelovao u akcijama kod tri gola momčadi Louisa Van Gaala. Ovom su pobjedom nogometaš Bayerna i teoretski osigurali plasman u osminu finala.

Roma je u Baselu uzvratila švicarskom prvaku za neugodan domaći poraz (3-1) prije dva tjedna. Rimljani su sada na gostovanju slavili 3-2. Pogotke za pobjedničku momčad zabili su Menez, Totti iz penala i Greco. Imali su igrači Claudija Ranierija vodstvo 2-0 i 3-1.

Basel – Roma 2-3 (Frei 69, Shaqiri 83 / Menez 16, Totti 26-11m, Greco 76)

Cluj – Bayern 0-4 (Gomez 12, 24, 71, Müller 90)

Redoslijed: 1. Bayern 12, 2. Roma 6, 3. Cluj 3, 4. Basel 3

SKUPINA F

Nogometaši francuskog prvaka Marseillea najbolju su slovačku momčad, Žilinu, deklasirali 7-0 gostujući u Slovačkoj pri dvoboju četvrtog kola F-skupine Lige prvaka. Nevjerojatnih su sedam golova (u tri su prethodna kola zabili samo 1!) nogometaši Didiera Deschampsa stigli zabiti već do 63. minute. Hat-trick je upisao Andre-Pierre Gignac, dva je gola dodao argentinski veznjak Lucho Gonzalez, dok su se po jednom u ljestvicu strijelaca upisali argentinski branič Gabriel Heinze i napadač francuske reprezentacije Loic Remy. Ostvarena pobjeda francuske momčadi najuvjerljivija je u povijesti Lige prvaka nakon domaćeg trijumfa Liverpoola nad Beşiktaşem od šestoga studenog 2007. godine. Tada je, prije pune tri godine, Liverpool na Anfieldu slavio 8-0. Također je Marseille postao prva momčad u povijesti Lige prvaka koja je sedam golova uspjela zabiti na gostovanju. Dosadašnji su rekord držali nogometaši Manchester Uniteda, koji su 19. kolovoza 1998. godine na kopenhagenškom stadionu Parken pobijedili Brøndby 6-2.

U drugom dvoboju četvrtog kola skupine F Chelsea je upisao četvrtu pobjedu i osigurao nastup u osmini finala pobijedivši na Stamford Bridgeu moskovski Spartak 4-1. Do pobjede su domaći došli bez pomoći kapetana Johna Terryja, koji je utakmicu odgledao s klupe za pričuve, te Ganca Michaela Essiena, koji nije uopće bio u kadru. Nicolas Anelka doveo je Chelsea u vodstvo tek u 49. minuti svojim petim ovosezonskim pogotkom u Ligi prvaka. Drogba je u 62. povisio iz 11-erca koji si je sam izborio, da bi Branislav Ivanović riješio pitanje pobjednika postigavši dva posljednja gola za domaće.

Chelsea – Spartak Moskva 4-1 (Anelka 49, Chelsea 62-11m, Ivanović 66, 90+2 / Baženov 86)

Žilina – Marseille 0-7 (Gignac 12, 21, 54, Heinze 24, Remy 36, Gonzalez 52, 63)

Redoslijed: 1. Chelsea 12, 2. Spartak Moskva 6, 3. Marseille 6, 4. Žilina 0

SKUPINA G

Dramatičnu su utakmicu u sklopu 4. kola skupine G Lige prvaka odigrala dva najtrofejnija kluba tog natjecanja, Milan i Real Madrid na San Siru. Završilo je na kraju bez pobjednika 2-2...

Real je bolje otvorio susret i u prvih je 45 minuta bio apsolutno dominantna momčad. Pred golom Christiana Abbiatija redali su se prilikama Gonzalo Higuain, Angel Di Maria i Cristiano Ronaldo, ali njihovi su pokušaji ili završavali u rukama Abbiatija ili pokraj vratiju. Bilo je tako sve do 45. minute kada je Higuain iskoristio sjajno proigravanje Di Marije u kazneni prostor i lijepo desnicom pogodio donji desni kut Abbiatijevog gola. U prvom poluvremenu Milan je bio apsolutno podređen na travnjaku, a u tom je periodu jedinu pravu priliku za “rossonere” propustio realizirati Zlatan Ibrahimović. Dogodilo se to u 23. minuti, a udarac švedskog napadača skinuo je Realov vratar Iker Casillas.

Stvari su za Milan krenule na bolje u 60. minuti kada je Massimiliano Allegri uveo džokera s klupe Filippa Inzaghija umjesto Ronaldinha. Inzaghi je dvama golovima donio Milanu potpuni preokret. Prvo se u 68. našao na pravom mjestu, te je glavom loptu pospremio u gol nakon što Casillas nije uspio ukrotiti udarac Ibrahimovića, a potom je deset minuta poslije nakon proigravanja Gennara Gattusa poslao loptu ispod Realovog vratara. Kod vodećeg gola Milana treba spomenuti da je linijski sudac previdio očito Inzaghijevo zaleđe.

Ipak, od prvog poraza na trenerskoj klupi Reala Josea Mourinha je spasio također “džoker” s klupe, Pedro Leon, koji je zabio u trećoj minuti sudačke nadoknade. Leon je ušao u 80. minuti umjesto Pepea, a 13 minuta kasnije iskoristio je lijepu asistenciju Karima Benzeme u prostor i iskosa s desne strane kroz noge matirao Abbiatija.

U drugoj odigranoj utakmici skupine Auxerre je na domaćem travnjaku pobijedio Ajax 2-1. Odlučujući gol za prve bodove francuskog prvoligaša u Ligi prvaka ove godine zabio je Steven Langil u 84. minuti. Uspio je Langil proturiti loptu kroz noge Maartenu Stekelenburgu iskosa iz neposredne blizine s desne strane, nakon što ga je prethodno proigrao Kamel Chafni brzo izvevši slobodni udarac na nepostavljenu Ajaxovu obranu.Prethodno su golove na utakmici postigli Frederic Sammaritano (za 1-0 Auxerrea u 9. minuti) i Toby Alderweireld (za 1-1 Ajaxa u 79. nakon asistencije Luisa Suareza).

Ljestvicu skupine G predvodi Real s deset bodova, te je praktički osigurao prolaz u nokaut-fazu natjecanja, a drugoplasirani Milan, trećeplasirani Ajax i posljednji Auxerre još svim imaju šanse za prolaz dalje i borit će se za drugo mjesto.

Milan – Real Madrid 2-2 (Inzaghi 68, 78 / Higuain 45, Leon 90+3)

Auxerre – Ajax 2-1 (Sammaritano 9, Langil 84 / Alderweireld 79)

Redoslijed: 1. Real Madrid 10, 2. Milan 5, 3. Ajax 4, 4. Auxerre 3

SKUPINA H

Hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva zabio je pobjednički gol u 2-1 slavlju svog Šahtar Donjecka nad Arsenalom na Donbass Areni u sklopu 4. kola skupine H Lige prvaka. Na taj je način Šahtar djelomično uzvratio Arsenalu za visoki 5-1 poraz u prošlom kolu u Londonu, a Eduardo je svom bivšem treneru u Arsenalu Arseneu Wengeru dokazao da ga je možda prerano otpisao: u dvjema mu je utakmicama hrvatski reprezentativac "spakirao" dva komada!

Poveo je Arsenal u 10. minuti susreta kada se Theo Walcott nakon dodavanja Jacka Wilshirea sjurio kao metak još iz svoje polovice igrališta do suparničkih vratiju i udarcem malo izvan ruba kaznenog prostora matirao domaćeg vratara Andrija Pjatova. No, uspio je Šahtar preokrenuti već do poluvremena, a strijelci su bili Dmitro Čigrinskij u 28. i Eduardo u 45. minuti. Zabio je Čigrinskij glavom s ruba peterca nakon ubacivanja Jadsona iz slobodnog udarca s lijeve strane, a lopta je na putu prema golu pogodila Craiga Eastmonda, te promijenila smjer i tako prevarila vratara “topnika” Lukasza Fabianskog.

Akciju koja je Šahtaru donijela sva tri boda i izjednačavanje s Arsenalom po broju bodova na vrhu ljestvice započeo je kapetan hrvatske reprezentacije Darijo Srna koji je oduzeo loptu Gaëlu Clichyju duboko na desnoj strani Arsenalove polovice. Sjurio se potom Srna u kazneni prostor i lijepo poslužio Eduarda, koji je smireno ljevicom poslao loptu u suprotni donji kut Fabianskog. Iako je stadion u Donjecku u tom trenutku eruptirao, Eduardo iz poštovanja prema bivšem klubu pogodak nije slavio. U drugom poluvremenu nije bilo golova, iako je bilo prilika na obje strane, a i Eduardo i Srna odigrali su svih 90 minuta.

U drugoj utakmici skupine Braga je slavila na gostovanju kod Partizana u Beogradu s minimalnih 1-0. Gol vrijedan tri boda zabio je Moises u 35. minuti kada je sjajno glavom skrenuo ubacivanje Luisa Aguiara u same rašlje iz teške pozicije s nekih 12-ak metara.

Šahtar – Arsenal 2-1 (Čigrinskij 28, Eduardo 45 / Walcott 10)

Partizan – Braga 0-1 (Moises 35)

Redoslijed: 1. Arsenal 9, 2. Šahtar 9, 3. Braga 6, 4. Partizan 0

Linker
05. listopad 2024 04:56