FILIPPO MONTEFORTE AFP
DOBITNICI I GUBITNICI

ŠTO AKO SE NOGOMETNE LIGE NE NASTAVE? Dva bi kluba mogla pretrpjeti ogromnu štetu, za neke će nogomet i kad se vrati biti 'ruganje društvu'

NAJGORI SCENARIJ Iako se u većini liga, pa tako i onim najboljima, rade planovi za završetak sezone, postoji i druga opcija
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. travanj 2020. 00:27

Ljubitelji nogometa nadaju se da će se prvenstva u jakim europskim ligama nastaviti, a isto priželjkuju i klubovi koji bi u tom slučaju ipak imali manje financijske gubitke. Ako ćemo ipak gledati za sport najgori scenarij u kojem natjecanja do kraja ljeta ne bi bila moguća, tada bi, osim financija, stradale i rezultatske ambicije pojedinih klubova koji se trenutačno na ljestvicama nalaze u dobrom položaju.

U slučaju poništenja sezone, vjerojatno najveći gubitnik bio bi Liverpool. Na Anfieldu dugih 30 godina čekaju osvajanje naslova prvaka, a šampanjac su već davno stavili na hlađenje jer su igrali fantastično i pomeli konkurenciju u inače vrlo jakom natjecanju kakvo je Premier liga. Liverpool 12 kola prije kraja ima ogromnih 25 bodova prednosti ispred Manchester Cityja i za potvrdu naslova potrebne su mu još samo tri pobjede.

LIVERPOOL, ENGLAND - MARCH 11: Georginio Wijnaldum of Liverpool celebrates with Jordan Henderson after scoring his team's first goal during the UEFA Champions League round of 16 second leg match between Liverpool FC and Atletico Madrid at Anfield on March 11, 2020 in Liverpool, United Kingdom.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Julian Finney Getty Images

Mnoga pitanja

- Ne možeš započeti sljedeću sezonu prije nego završiš ovu, kad god to bilo. Nema prvaka? Tko ide u Ligu prvaka sljedeće sezone - zapitao se Jamie Carragher, bivši branič Liverpoola.

Portal posvećen Liverpoolu ‘This is Anfield’ navodi kako bi najlogičnije bilo da se buduća natjecanja pomaknu kako bi se omogućio završetak aktualne sezone. Naravno, da bi se uopće razmišljalo o povratku nogometu, prvo se zdravstvena situacija na Otoku mora popraviti i stabilizirati.

No, nije samo Liverpool potencijalni veliki gubitnik. Da se sezona poništi, bio bi to i Leicester. Lisice ne bi osvojile naslov kao nezaboravne 2016. godine, ali bi po svemu sudeći izborile poziciju u Ligi prvaka sljedeće sezone. Rodgersova momčad drži treće mjesto s osam bodova više od petoplasiranog Manchester Uniteda. Pitanje je što bi u slučaju poništenja prvenstva bilo sa Slavenom Bilićem i njegovim WBA-om, drugom momčadi Championshipa s bodom zaostatka za vodećim Leedsom...

Nakon 20 godina, ove sezone Lazio se opet uključio u borbu za naslov prvaka Italije. I u njoj je izgledao baš dobro, predvođen vodećim strijelcem lige Cirom Immobileom (27 golova) opasno je puhao za vrat branitelju naslova Juvbentusu. Stara dama u ovom trenutku ima samo bod više, no tko zna kako bi se stvari razvijale do kraja prvenstva. Jedina dva naslova prvaka Italije rimski je klub osvojio 1974. i 2000. godine. Naravno da bi do kraja sezone sve bilo moguće, bez obzira na to što Lazio još čeka gostovanje u Torinu. Nisu Ronaldo i društvo neki bauk za momčad Simonea Inzaghija, koja je ove sezone protiv prvaka slavila sa 3:1 i u prvenstvu i u Superkupu.

U trenutku prekida prvenstva Lazio je bio čak 21 utakmicu bez poraza (u kojima je ostvario 17 pobjeda), najdulji niz u klupskoj povijesti trajao je od rujna prošle godine. Osim odličnog Immobilea, ključni ljudi za uspon rimskih nebeskoplavih bili su branič Francesco Acerbi, veznjak Sergej Milinković-Savić koji je pronašao svoju staru formu, te ofenzivac Luis Alberto, sa 12 asistencija vodeći u tom segmentu talijanskog prvenstva.

Inter Milan and Juventus players compete in an empty stadium due to the novel coronavirus outbreak during the Italian Serie A football match Juventus vs Inter Milan, at the Juventus stadium in Turin on March 8, 2020. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
VINCENZO PINTO AFP

Što prije

Da se pita samo predsjednika Claudija Lotita, Lazio bi se već vratio treninzima. Činjenica je da vrhunski klubovi mogu ponuditi i bolje mjere zaštite i prevencije zdravlja igrača u odnosu na ostale, a Lotito tvrdi da profesionalni nogometaši imaju pravo raditi. Ipak, ta njegova izjava izazvala je dosta reakcija na Apeninima, a kritičari su ga optužili da stavlja sport ispred zdravlja.

‘Frka’ je i u Španjolskoj, gdje bi prvo mjesto osvojila Barcelona da se u ovom trenutku prekine prvenstvo, budući da Savez u tom slučaju namjerava priznati trenutačni raspored na tablici. Katalonski gigant nakon 27 odigranih kola ima dva boda više od najvećeg konkurenta Reala, koji bi se zasigurno osjećao značajno oštećenim takvim raspletom. Velika je borba i za preostale dvije pozicije koje vode u Ligu prvaka, Sevilla je treća sa 47 bodova, po 46 imaju Real Sociedad i Getafe, Atletico Madrid je na 45, dok Valencia ima 42 boda.

U slučaju poništenja sezone, NS Španjolske namjerava europske pozicije klubovima dodijeliti na temelju aktualnih plasmana. To bi značilo da Atletico ostaje bez LP, isto kao i Valencia. Taj prijedlog nije baš dobro dočekala La Liga, a iz Valencije su već najavili da će u tom slučaju podići i tužbu kojom će nastojati zaštititi svoje interese. Jasno je da bi svaka odluka o završetku sezone bez prvaka, napredovanja i ispadanja izazvala velike kontroverze.

Ruganje društvu

U Njemačkoj su vjerojatno najbliži nastavku sezone i završetku natjecanja u elitnom nogometnom razredu, Međutim, njemačke navijačke skupine kritizirale su prijedlog odigravanja utakmica bez gledatelja, uz napomenu kako bi to bilo ‘ruganje ostatku društva’. Potencijalni gubitnik u slučaju poništenja Bundeslige bila bi Borussia Dortmund, koja je išla odlično na pogon Sancha i Haalanda, te za vodećim Bayernom u ovom trenutku zaostaje četiri boda.

Linker
24. lipanj 2024 12:09